Hoofdmenu openen

Oncyclopedia β

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Antigua en Barbuda.

Antigua en Barbuda is een eilandstaat in het oostelijk deel van de Caribische Zee, op de grens met de Atlantische Oceaan. Antigua en Barbuda werden beiden gepest door de gemene Britten en verklaarden zich onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Elizabeth II werd onthoofd. Na deze gebeurtenis zochten de Antiguanen en de Barbudanen elkaar op voor steun in elkaars oorlogen.

Antigua en Barbuda
Antigua en Barbuda 3.png
Antigua en Barbuda.png
Basisgegevens
Talen Engels, Barbudaans, Antiguaans en Caribisch.
Hoofdstad Antigua.
Regeringsvorm Smartlapocratie
Religie Religïsme
Inwoners 12 miljoen en twee koeien.
Staatshoofd Grote Vogel
Overige
Motto "Overal naar streven, maar gek genoeg niet bereiken..."
Munteenheid Dollar
Volkslied Fair Antigua, Wie salute Die.

(Klik om te luisteren!)

Koninklijk Volkslied Kot seef de Kwien.

(Klik om te luisteren!)

Traditioneel eten Ehm... dat wil je niet weten...
Portaal  Portaalicoon Land

Money, money, money!
~ Een reisbureau over Antigua en Barbuda.

<insert name> is the perfect place for your vacation!
~ Een ander reisbureau over <insert name>Antigua en Barbuda.

Op het moment is Grote Vogel het officiële staatshoofd, met als rechterhand Vliegende Bever.

Inhoud

HistorieBewerken

De historie kan onderverdeeld worden in twee perioden, vroeg en laat. Kan, hoeft niet. Waarom doen we het toch? Omdat het kan!

Vroege historieBewerken

In de vroege historie beginnen we bij de kolonisatie.[1]

EconomischBewerken

 
Gemberbier. Of pis, dat kan ook.

In 1632 werd Antigua door de Britten gekoloniseerd. Dit na lang proberen; de Antiguanen hadden prima verdedigingen. Toch slaagden ze er uiteindelijk in om koloniën op te zetten waar ze de Barbudanen dwongen om er tabak, suiker, indigo en gember te verbouwen, waar de Britten gemberbier van brouwden, en de hele dag dronken van waren. Hierdoor werden ze agressief en dwongen ze de Barbudanen om nog harder te werken. De taak van de Antiguanen was om alle producten te verwerken en naar Engeland te vervoeren. Toen Barbuda toch leeg stond gingen ze dit verhuren. Tijdens de 18e eeuw werd het bier van de Engelsen steeds bitterder. (Door de opwarming van de aarde, groeide het gember sneller, waardoor het sneller groot was, minder tijd kreeg glucose te produceren, en bitter bleef.) Om het te zoeten was meer suiker nodig, dat ze vanaf nu gingen verbouwen in plaats van mais. Als een wraakactie gingen de Barbudanen meer verbouwen dan de Britten ooit zouden kunnen opdrinken. Maar ook hier wisten ze een slaatje uit te slaan, want dit lieten ze exporteren door de Antiguanen.

MilitairBewerken

 
Nelsie, aan het vluchten voor zijn eilandgenoten.

Tijdens de 18e eeuw werd Antigua gebruikt om alle schepen uit de Caribische zee te dumpen herbergen. De faciliteiten werden voor de soldaten sterk uitgebreid en verbeterd. Zo waren er al beerputten aan het begin van de 18e eeuw. Voor deze tijd gebruikten ze struiken, de stank werd echter zo groot dat de soldaten dienst weigerden en naar een onbewoond eiland vluchtten in de buurt van Barbuda.

De commandant van de Engelse vloot, dhr. Nelson werd vrij impopulair bij de locale bevolking. Dit idee kregen de Engelsen uit het ritueel dat de Antiguanen en Barbudanen hadden buiten werktijd. Zo hadden ze in de hoeken van de pub en bij de deur kratten rotte tomaten klaar gelegd. Als de commandant langs liep zou hij een regen van tomaten over zich heen krijgen. Toen de commandant met een paraplu ging lopen, evolueerde de tomaat snel in stenen, dus werd de paraplu weer snel weggedaan.

Late historieBewerken

De late historie begon in 1834. Men ging op straat in moderne kleren lopen. Zo werd de ambacht vervangen met Nikes, de bakkers door McDonald's, de kruideniers door Albert Heijn en de groenteboer door Super de Boer. Al deze veranderingen zorgden ook dat de achterstand van de eilandbewoners op de theelurkers Britten steeds kleiner werd. Economisch, maar ook militair.

 
Een monument om de goeie tijden te herinneren.

In dit jaar werden de bewoners ook boos op de Britten omdat hun slaven officieel werden afgeschaft en zelfs gelijkheid kregen! De kłååtzækken! Slaven! Onafhankelijk! Gelukkig moesten ze nog wel zeer zware arbeid verichten, zodat ze nooit écht vrij waren. Toch kwam het noodlot er vanzelf. In 1939 organiseerden de arbeiders zich in handelsunie. Deze ging de Antigua Trades and Labour Union heten, en stelde zich op voor de handel en arbeid in Antigua. Verrassend, hè?

Vanuit deze unie ontstond ook nog een politieke partij! De Antigua Labour Party (ALP) werd in 1946 gevormd. De Antiguanen en de Barbudanen zaten hiermee opgescheept tot 2004, toen er eindelijk een nieuwe regering werd gevormd.

OnafhankelijkheidsstrijdBewerken

De onafhankelijkheid leek lange tijd ver weg voor de eilandbewoners, tot de vreselijke ALP toch een goede beslissing maakte door de oorlog te verklaren aan de Britten. De ALP had geen leger, en dit was een voordeel voor de Antiguanen, want zo wisten de Engelsen niet tegen wie ze moesten vechten.

De voorbereidingen waren getroffen, en de Barbudaanse boeren kwamen met de wapens die Antiguaanse fabrieksarbeiders leverden in opstand. Hier boekten ze al snel terreinwinst, terwijl ondertussen in de fabrieken de Antiguanen ook relden met de Britse toezichthouders. Vijf dagen en nachten ging dit door, en de Antiguanen en Barbudanen leken lange tijd aan de winnende hand.

De ommekeer en de ommekeer van de ommekeerBewerken

 
Elizabeth vlak voor haar dood.

Toen de revolutie in volle gang was, werden twaalf Antiguaanse generaals vermoord. Uit wraak kwam een Antiguaanse krijger, genaamd Rämbô, die met zijn kruisboog een kamp binnendrong en Koningin Elizabeth gevangen nam. Zij werd 10 dagen in een Barbudaans kamp gevangen gezet voor ze werd onthoofd. Haar laatste woorden waren:

 
 
Alsjeblieft, laat niemand, niet je vrouw, je vriendin of je zus Antigua en Barbuda koloniseren! Deze brute barbaren hebben mijn Koninkrijk kapot gemaakt! Moet je nou toch kijken: Opstandelingen, opstandelingen, opstandelingen. Duizenden opstandelingen van alle nationaliteiten! En het ergste is; onthoofden en moorden is hun hobby!"[2]
 

 

Vlak hierna werd ze afgevoerd naar het plein, waar ze nog net een afgrijselijke schreeuw kon uitslaan voor haar executie. Na deze spetterende overwinning vluchtten de Britten halsoverkop van de eilanden.

ToerismeBewerken

Na de onafhankelijkheid groeide het toerisme enorm. Dit komt omdat Antigua en Barbuda een geweldige fauna en een perfecte flora hebben. Dit alles zorgt voor een enorme sfeer. De lokale bewoners zijn een fenomeen vanwege het gastvrije imago dat ze het eiland geven. De eilanden liggen op een zeer centraal punt en in heel het land is geen greintje massatoerisme te ontdekken. Ook voor trouwerijen zijn de eilanden ideale keus. Dit is vooral te danken aan de zeer lage administratiekosten die met de goedkope Caribische dollar een schijntje zijn als je ook nog eens rekening houdt met de lage reiskosten. Iets voor u? Neem dan contact op met reisbureau de Globetrotters![3]

VolksliedBewerken

De eerste strophe van het nationaal volkslied van Antigua en Barbuda, te beluisteren bovenaan de pagina gaat ongeveer zo:

Wij zijn nederig, mooi Antigua trots als een gevederde pauw.
al die zeeën zó mooi blau-hauw,
en op de planten natte dauw.
Ja, de Britten, zul-len ste-her-ven uit jouw mooie na-ha-haam.
Dat zul-len ze niet ver-geten in hun ne-derig be-staan.

NotenbalkBewerken

  1. De voorgaande periode hebben we uit belangrijke overwegingen weggelaten. Bedankt voor uw begrip.
  2. Dit is niet zeer zeker, het zou ook een reclamestunt van een schoenenwinkel.
  3. Aldus de reisfolder.
Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
5 juni 2011
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Dit is een
PIEPER
 
Amerika (Noord- en Zuid-)

Antigua en Barbuda · Argentinië · Bahama's · Barbados · Belize · Bermudadriehoek · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Disneyland · Dominica
Dominicaanse Republiek · Equador · El Salvador · Grenada · Guatemala · Guyana · Haïti · Honduras · Jamaica · Koebah · Mexico · Nicaragua · Nuevo Rico · Panama · Peru
Paraguay · Puaruguay · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · San Theodoros · Suriname · Trinidad en Tobago · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten