Baksteen

Een kapotte baksteen met gaten. Waarom doen ze toch zoiets? Zonde...

Een baksteen is het hoofdingrediënt van een huis. Huizen werden reeds uitgevonden voor er bakstenen bestonden.

De mens kwam, toen hij het vuur had uitgevonden, snel op het idee om mammoet-steak te bakken. Dit bleek hierdoor een stuk lekkerder te worden. Omdat mammoets moeilijk te vangen zijn - en stenen daarentegen overal op aarde gemakkelijk te vinden zijn - probeerde de mens stenen te bakken. Het bleek dat deze hierdoor niet lekkerder werden, en deze pogingen werden al gauw opgegeven.

GeschiedenisBewerken

Pas veel later ontstond het gebruik om klei of leem te bakken zodat deze zo hard werd als een steen. De naam is dus wat merkwaardig gekozen. Eigenlijk is het bakleem of bakklei (een brood heet immers ook niet bakmeel, maar is als product te onderscheiden van de ingrediënten). Omdat de mens geciviliseerd wilde leven, werd baksteen in plaats van natuurlijke stenen al gauw een gegeerd handelsproduct.

In de jaren ’60 van de twintigste eeuw kwam er meer milieubewustzijn op en was er een terugkeer naar de natuurlijke stenen in plaats van bakstenen. Bij het bakken van klei of leem tot zogenaamde bakstenen komt jaarlijks nog steeds veel CO2 vrij, en het gat in de ozonlaag wordt steeds groter. Bovendien moet men ook eens denken aan landen, zoals Limburg, waar er geen vruchtbare leemgrond is maar alleen maar zand.

Baksteen als kooksteenBewerken

Bakstenen zijn stenen die gebakken worden. Omdat men lang geleden nog geen manieren hadden gevonden om stenen te bakken, werden deze objecten vaak onterecht kookstenen genoemd. Om deze golf van propaganda tegen te gaan schreven enkele mensen wiens namen niet genoemd zullen worden genaam Jan, Henk, Klaas, Kees senior, Kees junior, Wilfried, Annemarie, Kolliebollie, en tot slot natuurlijk Piet Snot en zijn broer jan-met-de-korte-achternaam het boek "baksteen de baksteen". In dit boek werd tot in de diepste details uitgelegd hoe kookstenen bakstenen gemaakt werden. Enkele voorbeelden van literair uitgedrukte wijsheden zijn: "een baksteen wordt gebakken", "een baksteen wordt niet gekookt", "een baksteen is geen kooksteen", "een kooksteen is logischerwijs ook geen baksteen", "een kooksteen wordt niet gebakken" en "baksteenbeslag wordt gemaakt van vermalen stenen en schildpadden". Dit boek is in -1200 uitgeroepen tot eerste en beste boek ter wereld. Dit boek is tevens het oudste bewijs van het bestaan van het schrift. Verder zaten er vroeger soms smurfennesten in bakstenen, maar de regering die toen al in haar overheidsuitgaven besloot te snoeien, deed er niet veel aan.

TriviaBewerken

  • De Belgen worden spreekwoordelijk met een baksteen in hun maag geboren. Maar het drinken van Appolinaris-water helpt daartegen.
  • Bakstenen kunnen niet in een wasmachine gewassen worden.
  • Bakstenen zien rood omdat ze in de Vlaamse contreien vanuit een socialistische Rupelstreek komen.

Zie ookBewerken