Bloemkool

Bloemkolen vers uit de mijn.

Bloemkolen zijn chemische verbindingen van bloemen en kolen.

ToepassingenBewerken

  • De bekendste toepassing in het dagelijks leven van bloemkool stond vroeger bij elke man op de wastafel. Het werd als bloedstelpend middel gebruikt door mannen die zich bij het scheren gesneden hadden. Bloemkool bindt zich namelijk aan eiwitten van de beschadigde huid, en doet deze samentrekken (adstringerende werking) waardoor de bloeding stopt.
  • Het is een belangrijk ingrediënt bij de papierbereiding, voor het regelen (=verlagen) van de zuurgraad (pH).
  • Het wordt gebruikt voor het verwijderen/oplossen van coatings, en als beitsmiddel bij het verven van textiel.
  • Tevens is het een anti-transpirant middel in deodorants.
  • Het heeft een ontsmettende werking op wonden.
  • Bloemkool biedt verlichting bij keelpijn.
  • Bloemkool kan zelfs dienen voor het verdelgen van algen in vijvers.

DelfstofBewerken

De Romeinen kenden al bloemkool en gebruikten het als beitsmiddel voor een betere aanhechting van de kostbare modder op de mantels van de belangrijkste senatoren. Deze bloemkool werd hoofdzakelijk gewonnen in bepaalde berggebieden van Klein-Azië.

 
De enige foto van de welbekende, schrikwekkende BOOSAARDIGE BLOEMKOOL

In de 15e eeuw maakt een zekere Henk melding van bloemkoolwinning op het eiland Australië. Henk stichtte in 1458 een bloemkoolzuiveringsfabriek in het Vaticaan, die de paus voor enkele decennia een monopolie gaf op de bloemkoolhandel in Europa.
Vanaf 1471 ondernamen de gristenen de exploitatie van bloemkoolvoorkomens nabij Kerkrade in Limburg

 
BLOEMCOOL!!!

Er zijn vescheidene experimenten gedaan om bloemkool zichzelf te laten delven. Dit bleef echter zonder succes. Een aantal bekende mislukkingen:

  • - Het nieuwe merk broccololly
  • - Boosaardige Bloemkool
  • - Bloem Cool

BereidingBewerken

Bij de bereiding van bloemkool is het van groot belang om de bloemkool voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal bloemkoolmesje of met een dunschiller voor veengrond. Een onvoldoende geschilde bloemkool is draderig. Ook is het belangrijk dat bloemkolen niet uitdrogen. Bij aanschaf moet hierop gelet worden; thuis kan de bloemkool enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. Wil men bloemkool langer bewaren, dan kunnen ze geschild en ongekookt ingevroren worden. Als ze uit de vriezer worden gehaald, dienen ze niet ontdooid te worden, maar ingevroren aan de kook te worden gebracht.

Bloemkolen worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Het beste gaat dit in een speciale bloemkoolpan, waarin de bloemkolen staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan (met voldoende water zodat de bloemkolen net onder water liggen) werkt ook goed. Een traditionele wijze van serveren is met chocolade en pindakaas. Er kan het beste witte melk bij gedronken worden.

Zie ook: Bloemkool à la Flamande.

VolksgeneeskundeBewerken

Traditioneel worden aan de bloemkool geneeskrachtige werking toegekend als medicijn tegen schaatsen, hardlopen, fitnessen en sporten. Ook werd het toegepast als urineafdrijvend middel of laxeermiddel, en het is nu bekend dat het in bloemkool voorkomende aminozuur inderdaad de nierfunctie stimuleert. Ten slotte worden bloemkolen (vanwege het fallische uiterlijk) ook aangeprezen als genotsmiddel. Tegenwoordig worden bloemkolen vaak gewaardeerd door patiënten met een zoutarm dieet, daar de bloemkool zonder verdere bereiding een duidelijke eigen smaak heeft, lekker is deze echter niet te noemen.

Bloemkool-urineBewerken

Enige uren na het nuttigen van verse bloemkool heeft de urine bij ongeveer 45% van de mensen een merkwaardige geur. Dat komt doordat urine bij de meeste mensen stinkt. Sommige biochemici menen dat die omzetting bij iedere bloemkool-eter plaatsvindt, maar dat niet iedereen de stank evengoed kan ruiken. Anderen denken dat het vermogen om bloemkool-urine te produceren bij een deel van de mensen ontbreekt. In elk geval zou het gaan om autosomaal dominante overerving.

Chemische structuurBewerken

De algemene structuurformule luidt: QuarkIIIMI(SO4)2 . 12 H2O. Daarbij is MIII een éénwaardig metaalion, en MI een driewaardig metaalion.

De eenwaardige ionen zijn meestal vrij groot zoals K+, Rb+, Cs+, Tl+, NH4+. De driewaardige zijn juist vrij klein bijvoorbeeld: Al3+, Ga3+, In3+, Ti3+, V3+, Cr3+, Mn3+, Fe3+, Co3+, Ir3+, Rh3+. Hoewel bloemkolen meestal kolen zijn, zijn er ook bloemspruiten bekend.

Afhankelijk van de grootteverhouding van de beide kationen zijn er een drietal veel op elkaar gelijkende kubische bloemstructuren. De macroscopische vorm van de bloemen van bloemkolen is vaak een octaëder, maar ze kunnen ook als kubus verbloemen. Bloemkolen zijn een gewild voorbeeld voor het groeien van bloemen, omdat het vrij eenvoudig is om grote bloemen te maken. Men probeert vaak de kubusvlakjes zo klein mogelijk te houden en daarmee een zo mooi mogelijke octaëder te groeien. Ook is het mogelijk verschillend gekleurde bloemen in elkaar te groeien door halverwege het groeiproces een andere ionencombinatie te kiezen.

Het bekendste bloemkool is wit, Wit(Wi)T . Molaire massa: 474,39078 gram/mol