Boerenveen

Boerenveen (in een vreemde tong: it Boer'nfean), door het kleine aantal inwoners ook wel bekend als Heerenveen, is een klein dorpje in het zuiden van de staat Friesland.

Aan(riool)leiding van de bouw van BoerenveenBewerken

 
Twee overgebleven originele hutjes uit het dorp

De zaken (voornamelijk veehandel) gingen in Friesland op rolletjes. Koeien werden naar alle delen van de wereld geëxporteerd (behalve Verweggistan, vanwege de Tzum-boycot) en zelfs op het gebied van high-tech (koemelkmachines, veedatabases etc.) ging het beter dan ooit. Tot de crisis van 1990 was aangebroken. Het internationale aandeel van Friesland in de agrarische sector denderde dramatisch naar beneden, wat resulteerde in een heleboel boze en gefrustreerde boeren die klagend en schreeuwend het overheidsgebouw van Friesland aanvielen met hun laatste rotte groenten en fruit. Toen eenmaal één van de (nu ex-)ambtenaren, Piet Paulusma, naar buiten liep om de menigte te woord te staan, reed een boer met een trekker Frallahu Akbar!-roepend de menigte in, om een poging te doen Piet onder te rijden. Dit mislukte echter. De man werd ter plaatse gearresteerd en bleek een terrorist te zijn van de Frieslamitische Staat. Paulusma kwam met de schrik vrij.

Na dit incident bleven de boeren nog vijf dagen en nachten protesteren op de Noorderhaven in Harlingen, waar het overheidsgebouw gesitueerd is. Daar kwam een einde aan toen een ambtenaar besloot een poging te doen met ze te spreken. De ambtenaar verstond er geen snars van, aangezien Friese boeren met sterk afwijkend accent in een vreemde tong praten. Toen de ambtenaar na uren zoeken eindelijk iemand vond die géén analfabeet was én Nederlands kon spreken, werd het hele verhaal duidelijk. De boeren waren bijeen gekomen om de volgende redenen:

  • Ze wilden een plek hebben om te vergaderen
  • Ze wilden een plek hebben om tot rust te kunnen komen

De ambtenaar liep weer naar binnen en de boeren verlieten de Noorderhaven. Hij legde de klacht neer bij de Tweede Kamer van Friesland. Die kwamen na een hoop geruzie en debatteren uiteindelijk op een plan, die ze al veel langer wilden uitvoeren: het bebouwen van dat smerige veengebied, voor de ontevreden boeren uiteraard.

Daarom bouwden ze een straatje, de Boeresloot, in het Friese veengebied en timmerden daar verscheidene hutjes in elkaar. Deze hutjes hebben vervolgens een aantal jaren staan rotten voordat de eerste boer kwam. Dat klinkt vrij onwaarschijnlijk (want het was immers de boeren hun idee), maar als je weet dat het veengebied een ongelofelijk penetrante geur heeft vanwege het grote aantal veenlijken die dagelijks boven komen drijven, denk je wel anders.

OntwikkelingBewerken

De eerste jaren, toen het nog niet opgenomen was in atlassen en plattegronden omdat Friesland er simpelweg absoluut niet tevreden over was, werd het dorp bestempeld als OFO, wat staat voor: Officieel Fries Ontwikkelingsgebied. Dit houdt officieel in dat Friesland er alles aan gaat doen om er een fatsoenlijk bewoonbare plek van te maken, maar in werkelijkheid er helemaal niks aan doet en dus de inwoners (ook de koeien) langzamerhand mummificeren tot veenlijk.

Men kan wel veel zeggen over het smerige en meurende gat, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de Friese economie er weer bovenop kwam. In Boerenveen wordt wekelijks een Nationale Boerenvergadering gehouden, wat men kan vergelijken met de klassieke Atheense volksvergadering. Hierbij wordt onder andere vergaderd over de internationale coördinatie van vee-import en -export.

}