Borneo is een land en tegelijk ook een eiland.

De liggingBewerken

 
Borneo ten opzichte van Indonesië.

Borneo ligt ten noorden van Indonesië. Veel mensen vinden dat het daar ook bij hoort, maar dat is niet zo. Doordat het zo'n beetje op de evenaar ligt, zit Borneo vol jungles.

GeschiedenisBewerken

 
Hier lag het ijs tijdens de ijstijd

De ijstijd (10000-7000 v.C.)Bewerken

Lange tijd was Borneo alleen bewoond door orang-oetans en koppensnellers, die via bootjes naar Borneo waren gekomen. Tot de IJstijd begon. Er kwam toen namelijk ijs te liggen tussen Borneo, Maleisië, Java-eiland en Sumatra. Over dit ijs, waarschijnlijk was het aardbeiensmaak, schaatsten wezens als gibbons, tijgers en Indiërs naar het eiland.

De steentijd (7000 v.C.-500 n.C.)Bewerken

Toen deze nieuwe inwoners zich gesettled hadden, begon de steentijd. De koppensnellers hadden daarvoor ijzeren messen, maar die werden weggedaan toen bleek dat de vuurstenen messen van de Indiërs beter waren, en je ze kon verbeteren zonder ze boven een vulkaan te verhitten, met het risico zelf in de lava te vallen en te verbranden. Door deze verbetering groeide de bevolking snel. Er was alleen één klein probleempje: Er was geen landbouw op Borneo, en in de jungle waren niet genoeg knollen te vinden om deze grote bevolking te groeien. Gelukkig bedacht een slimme koppensneller de oplossing: oorlog! Door elkaar steeds aan te vallen als de knollen in jouw stukje jungle opwaren, groeide de bevolking minder snel, en je had nu ook de hersens van overwonnen vijanden in als voedselbron.

Islamisering (500-1500 n.C.)Bewerken

Na 7000 jaar stammenoorlogen kwamen er aan de westkust van Borneo een paar scheepjes aan met aan boord moslimpredikanten. Zij probeerden hun net ontstane godsdienst, de islam, verkondigen. Ze hadden het vuur ontdekt, waardoor ze ijzeren messen konden vormen zonder naar een vulkaan te gaan met alle risico's die erbij horen. Ze wilden dit wel laten zien aan de koppensnellers en hun buren, maar dan moesten ze wel moslim worden. Hierdoor werd iedereen op Borneo moslim, want met ijzeren messen kun je beter oorlog voeren, en dan was er ook minder oorlog nodig. Ook brachten de moslims koeien, maïs en kippen, waardoor de landbouw ook Borneo bereikte. Hierdoor konden de Boreneoers - zo noem je inwoners van Borneo - eindelijk in steden samenwonen.

De Upako-dynastie (1500-nu)Bewerken

Deze bloeiperiode van de islam op Borneo eindige, toen een sjamaan van de stam der Upako-indianen de Indianenoorlogen voorspelde. Hij voorspelde ook dat aan de andere kant van de oceaan een eiland was, waar ze heen konden. Ze stapten dus allemaal op het vliegtuig naar Borneo, en vestigden zich daar. Door de uitvinding van het vliegtuig, die toen niet bekend was op Borneo, werd hun koning Sigmund koning van heel Borneo, en zijn nakomeling Dirkjan zit er nog steeds.


 
Een orang-oetan.

BevolkingBewerken

Borneo heeft 1,5 miljoen inwoners, en is daarmee het op drie na dunbevolkste land ter wereld. Hieronder een tabel met de bevolkingsgroepen:

Naam groep: Korte beschrijving: Grootte als deel van de bevolking:
Koppensnellers Eerste mensen op Borneo. Het zijn een soort negers. 25%
Orang-oetans Een soort gorilla's, maar dan vriendelijker en met langere armen. 15%
Gibbons Een kleinere versie van de orang-oetan. In de kleuren rood, zwart en geel. 10%
Tijgers Grote gestreepte katten en uitstekende soldaten. 10%
Indiërs Een soort Chinezen, maar dan met normale ogen. 20%
Moslims Afstammelingen van de eerste moslimpredikanten die op het eiland landden. 5%
Upako-indianen De heersende klasse op Borneo. Ze zien eruit als Indiërs, maar dan wat roder. 15%


RegeringBewerken

 
Dirkjan.

Zoals je vast wel uit het voorgaande hebt kunnen opmaken, wordt Borneo geregeerd door de Upako-indiaan Dirkjan. Hij mag dan wel koning zijn, de rest van de Borneose regering is vrij democratisch. De ministers worden gekozen, net als de Borneose Tweede Kamer. In de paar steden die het eiland rijk is, is er een gekozen burgermeester aan de macht. In de dorpen in de jungle worden stamhoofden gekozen, en als een stam oorlog wil voeren, is er daarvoor eerst een referendum. De stammen kunnen trouwens uit wezens van alle soorten bestaan, die elkaar mogen en dus zijn gaan samenwonen in een dorp.

ReligieBewerken

 
Rachel.

In Borneo zijn er drie officiële religies:

  • De koppensneller-religie. Hoewel de islam deze religie had weggeconcurreerd tijdens de islamisering, is hij tijdens de Upako-dynastie weer opnieuw aangenomen. De koppensneller-religie hangt geen goden aan, alleen luchtgeesten. Alle koppensnellers en tijgers hangen deze religie aan, net zoals enkele Indiërs en orang-oetans.
  • De Islam. Deze religie is wel bekend, in Nederland wordt ze ook veel aangehangen. Het wordt nog in sommige delen van het noorden van het eiland aangehangen, op plekken waar nog moslims wonen. Buiten hen hangen sommige Indiërs deze religie ook aan.
  • De Upako-religie. Met de Upako's meegekomen in het vliegtuig, is deze religie de officiële staatsgodsdienst van Borneo. Het Upako-pantheon bestaat uit: Rachel, de liefdesgodin; Michael, de watergod; Nero, de berggod; Spacus, de maangod; Mirjam, de geldgodin; Shi-tu, de luchtgod; Speeru, de oorlogsgod; en Keila, de aardegodin. Alle Upako's en gibbons hangen deze religie aan, net zoals bijna alle orang-oetans.

Ook andere religies zoals het christendom en het boeddhisme worden op kleine schaal aangehangen op Borneo, maar die zijn niet officieel erkend als voorkomend op Borneo.

Zie ookBewerken