Brievenbus

Een brievenbus, dichtgetapet uit bescherming voor postbodes.

Ik steek hem erin en oh ja, draai em langzaam diep door. Dan kijk ik d'r in't gat aan en wrik ik langzaam door, lekker diep, lekker diep...
~ Een postbode over een lastige brievenbus

In Sovjet-Rusland, krant bezorgt jou!
~ De situatie in Sovjet-Rusland over brievenbussen

Het is eigenlijk geen bus.
~ Kapitein Overduidelijk over een brievenbus

Of toch wel?
~ Kapitein Overduidelijk twijfelend over een brievenbus

Een brievenbus is het overblijfsel van een gat dat boeven in elk huis hebben gemaakt tijdens het stelen. Tegenwoordig wordt het alleen nog maar gebruikt als een prullenbak door postbodes om hun papier in weg te gooien.

GeschiedenisBewerken

Boeven, stelers, jatters, dieven...
Lang geleden leefden de mensen in vrede samen.
Maar alles veranderde toen de boeven aanvielen.
Alleen Balkenendeman, meester van alle boeven kon ze stoppen.
Maar toen de wereld hem het meest nodig had, ging hij in een film spelen.
Honderd jaar ging voorbij, en de mensen vonden een nieuwe vervanger:
Een postbode, genaamd Pieter Post.
Zijn technieken om boeven te verslaan zijn geweldig, en hij hoeft niets meer te leren voordat hij anderen kan gaan helpen.
Sterker nog, hij heeft ze zelfs al verslagen. Hij had een hele slimme strategie. Als een boef wilde vluchten gooide hij snel wat papier door het gat waardoor de boeven waren binnengekomen, om ze zo knock-out te slaan. Daarna belde hij de politie.

Uiteindelijk waren alle boeven opgepakt, maar hij kon zich de gewoonte niet meer afleren om papier door de gaten in huizen te gooien. Daarom ontvangt iedereen vandaag de dag nog iedere dag papier door zijn gat dat post genoemd wordt. Post komt van het Latijnse post, wat na betekent, omdat er na de gebeurtenissen met die boeven nog steeds papier door hun gat gegooid werd.

EtymologieBewerken

Het woord brievenbus is een samenstelling van "brief" en van "bus". "Brief" komt van het Engelse woord brief, wat kort betekent. En kort na de gebeurtenissen met die boeven werd er nog steeds papier door hun brievenbus gegooid.
"Bus" komt van "buskruit", wat de boeven hadden gebruikt om het gat te laten ontploffen om zo in een huis te kunnen komen.

LocatieBewerken

De brievenbus is zo'n beetje overal wel te vinden. De groep boeven was heel erg groot...

VormBewerken

Oorspronkelijk waren de gaten onregelmatige figuren, maar tegenwoordig zijn ze meestal verkleind tot een rechthoek.

MateriaalBewerken

Het is een gat, joh. Waarom lees je dit nog?

VoortplantingBewerken

Brievenbussen kunnen zich nog niet voortplanten. Je kan er genoeg dingen instoppen, maar zolang de brievenbus nog geen eicellen produceert, heeft het geen zin. Tegenwoordig wordt er onderzoek gedaan naar het kunstmatig produceren van eicellen voor brievenbussen, zodat men deze kan kweken. Natuurorganisaties zijn echter tegen dit proces, wat ook wel ggo wordt genoemd.

Zie ookBewerken