Darmflora

Darmflora is de naam van de vierjaarlijkse bloemenshow in het Duitse Darmstadt. De Darmflora begint altijd op 12 juli.

Ontstaan DarmfloraBewerken

 
Inwoners van Darmstadt kijken bewonderend naar het bloemencorso dat onderdeel is van de Darmflora. De afgebeelde praalwagen stelt een familie Darmherten voor.

Alhoewel Darmstadt een prachtige stad is die prachtig gesitueerd is in een prachtige omgeving, een prachtig middeleeuws centrum en veel prachtige culturele voorzieningen heeft, is het bij toeristen nooit erg populair geweest. Daarom werd in 1905 werd een wetenschappelijk comité (WC) aangesteld dat de oorzaak van deze impopulariteit moest onderzoeken. In 1916 publiceerde het WC haar eindrapport waarin geconcludeerd werd dat de afwezigheid van toeristen waarschijnlijk te maken had met de naam van de stad die bij potentiële bezoekers misschien onaangename associaties opriep.

Daarna werd een nieuw wetenschappelijk comité (WC2) ingesteld dat naar mogelijke oplossingen moest zoeken. In 1928 publiceerde WC2 haar aanbeveling de naam van de stad te veranderen in "Blumenstadt". Dit riep echter veel weerstand op van de lokale vleesindustrie die wereldwijd darmhuid verkocht als worstevel. Darmstadter Darmhaut had en heeft wereldwijd de reputatie uitstekend geschikt te zijn voor gebruik als worstevel. De Darmstadter vleesindustrie vreesde dat Blumenstadter Darmhaut niet hetzelfde verkoopsucces zou zijn. Daarnaast vonden veel bewoners de voorgestelde naam "zu unseriös".

In 1939 stelde WC3 voor om een bloemenfestival te organiseren. Dit voorstel werd alom enthousiast ontvangen. En in 1944 vond het eerste bloemenfestival daadwerkelijk plaats, de Darmflora was geboren. De eerste versie van de Darmflora was overigens geen succes om dat in die tijd bloembollen gehamsterd werden en doorverkocht aan Nederland. Daarom kon bij deze eerste versie alleen een Geranium en een cactus tentoongesteld worden. De tweede poging in 1948 was een groter succes en sindsdien is de Darmflora niet meer weg te denken uit de agenda van bloemenliefhebbers wereldwijd.

Het darmtoerisme nam in de daaropvolgende jaren een hoge vlucht, (en men klaagde ook vreemd genoeg niet meer zo over het nogal winderige klimaat van Darmstadt).

Verdere ontwikkeling van de DarmfloraBewerken

Vanaf de jaren zeventig begonnen de bezoekersaantallen aan de Darmflora af te nemen. Zonder hulp van een WC concludeerde de Darmflora organisatie (DO) dat dit de schuld was van David Attenborough. Bloemenliefhebbers bleven liever thuis om naar de bloemen en natuurprogramma's van David te kijken, dan helemaal naar Darmstadt af te reizen. om bezoekers terug te winnen werd in 1998 de Darmflora gecombineerd met een smartlappenfestival. Dit beleid wees uit zeer succesvol te zijn. Het Darmsmartlappenfestival speelde een belangrijke rol in de smartlapocratische beweging en revolutie in Duitsland.


Maaike's mening over de darmfloraBewerken

Ik bezoek altijd graag de darmflora, omdat daar zoveel bloemen zijn. En bloemen daar wordt ik helemaal blij van. Vooral als ik er even aan mag ruiken, hihi. En als je ze beter leert kennen zijn Moffen best heel aardig. Weetje, ik vind Moffen gewoon lief!

TriviaBewerken

De inwoners van Darmstadt worden vaak opgedeeld in de volgende categorieën:

  • Dikke Darmstadters
  • Dunne Darmstadters
  • Blinde Darmstadters
  • Twaalfvingerige Darmstadters
  • Endeldarmstadters - Endel was vroeger een kleiner stadje op enige afstand van Darmstadt, maar werd in 1973 door Darmstadt geannexeerd.