Don Quichot

Dit is een
Afbeelding pieperzegel.png
PIEPER

Don Quichot is een held?
~ Kapitein Onduidelijk over Donatello Quixote

Het ongeluk van Quixote, waardoor hij waandenkbeelden krijgt.
Molinos, het geboortedorp van Quixote

Donatello "Don" Quixote (Nederlands: Don Quichot) (Molinos, 4 mei 1578 - Madrid, 6 mei 1615) was een Spaans molenaar en zelfverklaard koning in de 17e eeuw. Hij is bekend vanwege zijn uitermate grote haat jegens de Spaanse adel en om het voeren van de molenoorlogen, ook wel bekend als de graanoorlogen.

BiografieBewerken

JeugdBewerken

Op 4 mei 1578 wordt Donatello "Don" Quichot geboren in Molinos, Spanje. Vanaf zijn achtste werkt hij mee met zijn vader op diens molen. Hierop wordt hij in 1599 beëdigd als molenaar, oftewel molinador. In 1505, op 25-jarige leeftijd, krijgt Donatello een molensteen op zijn kop. Dit leidt ertoe dat hij waandenkbeelden krijgt. Hij denkt dat hij een groots ridder is, die Spanje moet bevrijden van de overheersende adel. Samen met zijn hond Rocinante, zijn vriend Sancho en uitgedost in een papier-maché-harnas gaat hij op pad. Sancho weet van het ongeluk, en maakt er van gebruik om zijn vriend te bedriegen.

OorlogBewerken

Samen met een leger horigen die ze weten te verzamelen tijdens hun reizen, gaan ze in 1608 een veldslag aan met het Spaanse leger van Filips II. Wonder boven wonder overleven zowel Quichot als Sancho de slachtpartij, die wordt gewonnen door de horigen. Plunderend trekken ze het land door. Echter kunnen ze Madrid niet innemen, wat leidt tot een belegering van deze stad.

KoningBewerken

In 1610 roept hij zichzelf uit tot koning van het grote Spaanse rijk. Hij werd gekroond door Sancho, die hij voor de gelegenheid had benoemd tot aartsbisschop van Madrid. De kroon was echter niet beschikbaar voor Quichot, die Madrid niet kon binnenvallen, en hij moest het doen met slechts een diadeem gemaakt van madeliefjes. Tot aan zijn dood bleef hij claimen de rechtmatige heerser te zijn over het land der Spanjolen.

OndergangBewerken

In 1614 is het gedaan met de rust in het land. Na meerdere aanvallen door Flipje op zijn leger trekt Quixote zich terug, en moet hij zijn stelling innemen in de Barçeloneese molenstelling. Deze stelling wordt kapotgeschoten door het Spaanse leger, dat nu kanonnen gebruikt tegen de fragiele molens. Quichot kan dit als oud-molenaar niet aanzien, en geeft zich over. Hierop wordt hij veroordeeld tot de doodstraf, die in 1615 wordt volbracht, op verzoek van Quichot gebeurt dit door vermorzeling door een molensteen.

NalatenschapBewerken

 
Het wapenschild van Quichot.

De impact van Quichot op de Spaanse samenleving was enorm. Hij had het land laten zien dat een normale arbeider een grote opstand kon leiden, en gaf hiermee indirect aanleiding tot de Spaanse Burgeroorlogen en de opkomst van het communisme. Ook zorgde hij voor de instelling van vakbonden in het tot dan toe door kapitalistisch gedreven kooplieden en geestelijken bestuurde economie van het land. Het communistische logo is zelfs gebaseerd op het wapenschild van Quichot, waarbij het zwaard staat voor zijn bestaan als ridder, de sikkel voor zijn bestaan als molenaar, en de gele achtergrond voor de nieuwe dag die aanbreekt met zijn aantreden als koning.

Muziek en Don QuichotBewerken

De levenswandel van Don Quichot is meerdere malen op muziek gezet. Hieronder een complete lijst:

TriviaBewerken

  • Ondanks zijn invloed op het communisme, staat Don Quichot afgebeeld op het kenmerk van het kapitalisme, namelijk een munt van €2 die Spanje in 2005 uitgaf.
  • In Frankrijk opereerde in 2007 een communistische actiegroep die zich Les Enfants de Don Quichotte oftewel De Kinderen van Don Quichot noemde. De groep zette 250 tenten op in een rijke wijk van Parijs, om zo de aandacht te vragen voor het kapitalistische probleem in Frankrijk.


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
23 juni 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


}