(ingezonden mededeling)

Elf. Ja die heb je nodig in een elftal. Da's logisch!
~ Johan Cruijff over elf

Vroeger zaten er nog 12 in een dozijn...
~ Nostalgist over de elf van nu

Een elf (ook wel elfje, of 11-je) is een mystiek wezentje, dat zijn naam te danken heeft aan de uitdrukking: "Spuit 11 geeft modder". Een elf is dan ook niet voor niets met het gekkengetal behept, en één der gekste wezentjes op planeet aarde.

Waar leven ze?Bewerken

Elfen leven niet, ze zijn een soort lieve zombietjes met eeuwig bestaan en soms lieve vleugeltjes, die zombietjes dan weer niet hebben. Als je ze tegenkomt is dat meestal rond de schemer in halfdromerige toestand, waarbij ze een toverstafje hebben om de dag te sluiten, en wanneer je ze dat ziet doen mag je wensen dat de zon ook de volgende dag weer opkomt!

Elfjes hebben leuke 1-ige woninkjes, waarin lieve kleine IKEA-möbeltjes als 11-en-bankjes en 2-zitters staan. Ze rijden rond op 3-wielertjes, en 4-en hun verjaardag tussen 5 en 6. Ze 7 hun drinken en slaan geen 8 op pitjes in de jus-d'orange, die ze bij voorkeur met z'n 9-en drinken tegen 10-en.

Hoe herken je een elf?Bewerken

Kijk eerst naar de 2 1-tjes in het water. Zwemmen die richting noord- of zuidpool, dan heb je kans dat er elfjes in de buurt zijn, want elfjes oriënteren zich op de magnetische polen. Spot je een elf, wees dan op je hoede. Zorg dat je niet door het toverstafje wordt beroerd, want dan voel je je gelijk erg beroerd!

Een elfje heeft soms vleugeltjes, en om een vliegramp te voorkomen moet je geen vliegenmeppers gebruiken als wapen tegen een boze elf. Soms lenen elfjes ook puntmutsen van kabouters, maar alleen de blauwe exemplaren, want elfjes zijn voor meer blauw op straat.

Hoe dood je een elfje?Bewerken

Niet aan beginnen, want het is onbegonnen werk! Ze leven namelijk niet echt, zie ook het begin van dit artikel!

Kan je de verleiding toch niet weerstaan, gebruik dan vooral geen wapens, maar spreek de geheime toverspreuk uit die ook Mordor in de Ban van de Ringband gebruikte, toen de elfjes aldaar dreigden om zelfmoordcommando's op te richten.

Een echte harakiri-elf vouw je overigens (in origami-techniek) uit roze papier van 80 gram/m2, dat je besprenkelt met wat parfum (elfjes ruiken graag lekker!). Vouw het papier met scherpe vouwen, zodat de harakiri-elf ook zijn polsjes eenvoudig kan doorsnijden aan de papierrandjes!

De elf en zijn rol in de wiskunstBewerken

 • De elf is een priemend wezen, dat priemair in de wiskunst is overgenomen als priemgetal.
 • De wijze waarop de elf zich voortplant (vermenigvuldigt) heeft ook een wiskunstig aspect:
  • 11*11=121
  • 111*111=12321
  • 1111*1111=1234321
  • 11111*11111=123454321
  • 111111*111111=12345654321
  • enz.... U ziet: elfjes zijn net konijnen: het worden er steeds meer!
 
Een vermoord elfje laat alleen wat bloedspettertjes achter op je vliegenmepper of beeldscherm