Filips de Viezerik

Filips, bekend als Filips I van het Schijnheilige Spaanse Rijk of Filips de Viezerik, was koning van het Schijnheilige Spaanse Rijk, Irak en Turkije. Hij staat vooral bekend om zijn pogingen verkering met iemand te krijgen (gezien zijn uiterlijk kon hij dat niet) en om zijn pogingen om zijn vader te vermoorden.

Filips I van het Schijnheilige Spaanse Rijk
Filipseend.jpg
Koning van het Schijnheilige Spaanse Rijk, Irak en Turkije
Periode 1502 - 1506
Voorganger Karel IV
Opvolger Karel V
Vader Maximiliaan van Oostenrijk
Moeder Een eend
Dynastie Monarchenfamilie der Hamburgers

GeboorteBewerken

Filips was zoon van Maximiliaan van Oostenrijk, de zoon van de koning van het Hamburgse Duitsland, en een eend. Hij kreeg bij zijn uiterlijk bijna alleen kenmerken van een mens, maar echter ook eentje van een eend. Hij had namelijk een eendensnavel in plaats van een mond. Iets waar hij de rest van zijn leven nog mee gepest zou worden.

De moeder van Filips is een voorouder van Moammar Gadhafi, wat inhoud dat het om een eend van de reuzeneendensoort gaat. De geboorte van Filips was dus niet zeer moeilijk, maar Filips werd als mens vijf maanden te vroeg geboren en de geboorte duurde net zoveel maanden lang.

Jeugd en huwelijkBewerken

Filips als de wettige heerser van de NederlandenBewerken

In 1482, toen Filips vier jaar oud was, stierf Filips' stiefmoeder Maria der Nederlanden toen ze de manier waarop de Monarchenfamilie der Hamburgers zich voortplant ging na-imiteren. Maria was hertogin der Nederlanden en na haar dood werd Filips de wettige heerser van de Nederlanden. Omdat Filips te jong was werd zijn vader Maximiliaan regent (tijdelijke bestuurder) tot Filips in 1494 meerderjarig verklaard zou worden. Het eerste wat Maximiliaan deed was het inlijfen van de Nederlanden bij het Hamburgse Duitsland.

Wonende in de NederlandenBewerken

Filips werd opgevoed te Mechelen bij een ver familielid. Filips probeerde heel vaak vrienden te krijgen, maar werd gepest om zijn uiterlijk. Als troost probeerde Filips een vriendin te krijgen en heel soms een vriendje. Niemand wou echter. Filips ging mensen heel erg stalken en kreeg de bijnaam de Viezerik.

Wonende in HamburgBewerken

Op zijn veertiende was Filips uitgezocht naar iemand in de Nederland en besloot verder te zoeken in Hamburg, waar zijn vader regeerde. De vader van Filips bleek heel gemeen te zijn en deze mishandelde Filips heel erg. De Spaanse Johanna zag dit gepief, gepaf en gespetter toen ze toevallig in Duitsland op vakantie was en had heel erg medelijden met Filips.

Johanna was enigskind van de Spaanse koning Karel IV. Met haar kreeg Filips een relatie en samen verhuisden ze naar Madrid.

Filips' woede om MaximiliaanBewerken

In 1493 werd Maximiliaan koning van het Hamburgse Duitsland, toen zijn vader overleed, en begon hij direct een oorlog met Oostenrijk om dit te kunnen veroveren.

In 1494 zorgde Maximiliaan ervoor dat Filips niet wettelijk meerderjarig verklaard zou worden. Hij wilde immers de oorlog met Oostenrijk zelf winnen. Een heleboel Belgen kwamen hierop in opstand tegen Maximiliaan wat uiteraard niet geslaagd was (belgen kunnen zoiets niet van tevoren bedenken).

Hoe dan ook, Filips was uiterst boos omdat hij niet zijn moeder opvolgde als hertog der Nederlanden. Hij had een kaart van de Nederlanden bij hem in bed liggen en nu, in 1494, kon hij er niet eens hertog van worden. De voornaamste reden dat hij heerser over de Nederlanden wou worden was bovendien om zijn klasgenootjes terug te kunnen pesten. Hij zwoor wraak op zijn vader.

Het huwelijk tussen Filips en JohannaBewerken

 
De reden dat Filips bij Johanna wel indruk maakte was nogal duidelijk

Filips trouwde met Johanna in 1496 in Lier. De bruiloft tussen hen kan gezien worden als een vreselijke gebeurtenis. Maximiliaan was het niet eens met het huwelijk en wilde alle Duitsers tegenhouden die de bruiloft wilden bijwonen. Hierbij kwamen 200.000 Duitsers om. De Duitsers die in Lier kwamen zagen niks omdat de Spanjaarden er al eerder bij waren.

Karel IV, koning van het Schijnheilige Spaanse Rijk, stierf in 1502. Enkel Johanna kon zijn opvolger worden, maar dit was een vrouw, de Dolle Mina's bestonden nog niet en een vrouw als troonopvolger was verboden. Dus werd Filips de opvolger van Karel IV.

Filips de Viezerik erfde niet alleen het Schijnheilige Spaanse Rijk van Karel IV, maar daarnaast ook nog eens Irak en Turkije, wat hij te danken heeft aan de veroverende, moordlustige, vampier Karel IV.

KoningschapBewerken

Filips probeerde als koning als eerste de Engelsen maar eens blij te maken met lakenhandel, maar deze hadden meer oog voor stofzuigers en die hadden de Fransen alleenmaar. Dus ging in zijn korte regeerperiode maar liefst zesendertig pogingen om zijn vader Maximiliaan te vermoorden en zo diens opvolger te worden. Dit deed hij met allerlei verschillende spionagelegertjes die hij naar Duitsland stuurde. Er kwam geen oorlog tussen Spanje en Duitsland, want het waren immers spionagelegertjes die Filips stuurde.

Dat de pogingen niet lukten was logisch; Maximiliaan was naar Oostenrijk verhuist nadat hij dit in 1497 veroverd had. Bij Filips' laatste poging om zijn vader te vermoorden, in 1506, waarbij hij zelf naar Hamburg vertrok stierf hij.

KinderenBewerken

Filips de Viezerik kreeg met een schaap zes kinderen:

  • Eleonora (geboren in 1498), koningin van Portugal (door haar huwelijk met Emanuel I)
  • Karel V (geboren in 1500), opvolger van Filips, trouwde met Isabella van Griekenland
  • Isabella (geboren in 1501), verstandelijk gehandicapt, straatarme vrouw
  • Ferdinand (geboren in 1503), koning van het Sicilië, trouwde met een geit
  • Maria (geboren in 1505), koningin van Hongarije door haar huwelijk met Lodewijk II
  • Catharina (geboren in 1507) koningin van Portugal door haar huwelijk met Emanuel I na diens scheiding met Eleonora, waarna Eleonora heel erg jaloers op Catharina werd en haar vermoordde waarop Eleonora opnieuw trouwde met Emanuel I

TriviaBewerken

Donald Duck is op hem gebaseerd. Dat is immers een eend met ook een matrozenpet.

Zie OokBewerken

  "Hoezee, dit is een Middeleeuw!"

Altria Pendragon · Astrologie · Augustijnen · Jheronimus Bosch · Carnaval · Clovis · Complot · Draken · Jan van Eyck
El Cid · Filips de Schurk · Filips de Viezerik · Kaas · Karel de Grote · Kasteel · Merlijn · Mohammed
Monarchen uit de Monarchenfamilie der Hamburgers die niet belangrijk genoeg zijn om een eigen artikel te hebben
Salische Wet · Sint Bonifacius · Sint Gekkigheid · Sint Kerk · Sint Maarten · Sint Trappe
Sir Lancelot · Snorri Sturluson · Tempeliers · Thomas van Aquino · Tijl Uilenspiegel

}