Geniaal

Maxime Verhagen heeft een geniaal idee.

Geniaal!
~ Albert Einstein over zichzelf.

Genialer dan deze pagina kan niet.
~ Kapitein Overduidelijk over deze pagina.

Ben ik nou zo geniaal, of jij nou zo generiek?
~ Louis van Gaal over genialiteit.

Geniaal, ook wel superduper, is een woord dat zeer geniaal is, en daarom niet te overtreffen valt. Over het woord is ook veel bekend, anders zou het woord geniaal lang niet zo geniaal zijn als dat het nu geniaal is.

De Dikke van DaleBewerken

Geniaal (ge-ni-aal) bijv.naamw.
Term die hevig lijdt aan inflatie door frequent overmatig gebruik.

OntstaanBewerken

Het ontstaan van het woord geniaal is zeer goed gedocumenteerd, en dat komt door de geniaalheid die geniale mensen vroeger hadden. Van veel woorden is bekend dat ze vroeger zijn gebruikt in regionale dagbladen, maar door het slordige management en de kleinschaligheid waarmee deze regionale dagbladen mee te maken kregen, zijn vrijwel alle edities verloren gegaan.

Genieën zoals Einstein zagen dit al lang aankomen, en daarom legde hij een persoonlijk archief aan met de interviews die hij had. De plek van dit archief is niet bekend, maar dat het bestaat is algemeen geaccepteerd. Vrijwel alle geniale mensen hebben dit gedaan, maar slechts een paar van deze archieven zijn gevonden. De personen hebben in hun leven ooit eens geroepen dat zij een archief hebben aangelegd, maar niet waar de locatie was.

GebruikBewerken

 
Een geniaal team met fantastische apparatuur.

Het gebruik van het woord geniaal is zeer beperkt, omdat de personen die met die woord worden aangeduid, dit woord liever niet in de mond nemen. Daarom wordt ook aangenomen dat mensen die dit woord veelvuldig gebruiken zelf geen genie zijn, maar de personen die hem/haar heeft opgevoed wel. Of het kind heeft de ouders verkeerd verstaan, en zeiden de ouders genitaliën. In elk van de gevallen zal het niet uitmaken. Mensen die veel gebruiken van het woord geniaal zijn vaak niet geniaal, en mensen die geniaal zijn zullen het woord geniaal niet vaak gebruiken.

Hierdoor ontstaat een heen-en-weer van verwachtingen en verdenkingen. Want iemand die geniaal is, maar niet wil laten blijken dat hij geniaal is, kan natuurlijk vaak het woord geniaal gaan gebruiken door totaal niet geniaal over te komen. Mensen die zichzelf, en alles om zich heen geniaal vinden kunnen dit voor zich houden, door genialer over te komen dan hun genialiteit doet vermoeden.

 
Een geniale topcoach na een magistraal resultaat.

En zo kan je natuurlijk weer een niveau verder. Want als iemand geniaal is, maar zich niet geniaal voordoet, kan je er toch achter komen, dus vanuit de verwachting dat je in gaat spelen op het denkvermogen van niet-geniale mensen zullen zich toch gedragen als een geniaal iemand, door niet het woord geniaal in de mond te nemen. En zo kan je weer een niveau verder. Totdat je op een niveau komt waarop niemand meer weet of iemand nou geniaal is of niet. Alleen genieën zullen weten op welk niveau hun genialiteit verborgen is, want zo geniaal zijn zij.

IQ-testBewerken

Genialiteit kan je maar op 1 manier laten testen, en dit is door een IQ-test af te nemen bij de persoon die claimt geniaal te zijn. Een IQ-test claimen is dus een van de manieren op de hierboven genoemde verwarringsstrategie invulling te geven. De term IQ staat voor Quantum Immortality (de andere volgorde komt door het Frans (taal)) en heeft te maken met 1 onderwerp dat in elke test voorbij komt, namelijk de Kwantumtheorie.

Een gewone leek zou die vraag natuurlijk aan zich voorbij laten gaan, en elk geniaal persoon die niet geniaal is in de natuurkunde ook, maar ze moeten toch een naam hebben voor de test. Wanneer meer dan 30% van alle vragen goed beantwoord wordt dan kan iemand als geniaal worden aangemerkt.

Zie ookBewerken