Hoofdmenu openen

Oncyclopedia β

Gratis

Als het maar gratis is!
~ Dagobert Duck over dit artikel

Kost dit niks?
~ Iemand die vreest voor het uitgeven van geld

Kijk, dit is nou waardeloos en gratis. Trap er dus niet in, want je hebt er niks aan!

Gratis, dat kost dus helemaal niks! En dan hebben we het ook over helemaal geen geld! Het lezen van dit artikel kost dus ook niets!

Inhoud

Ontstaan en geschiedenisBewerken

Men weet niet zeker wanneer iets voor het eerst gratis werd. In principe was zo'n beetje alles gratis bij het ontstaan van de aarde. Voor alsnog weten we dat nomaden, ook wel debielen genoemd, veel met elkaar deelden. Echter waren weinig dingen echt bezit van iemand te noemen. Voor het echte gratis moeten we toch echt naar de Oudheid. Een paar jaartjes later lieten keizers namelijk spelen organiseren, waarbij gratis voedsel in tribunes werd gesmeten. Dat daar nog wel eens doden bij vielen deed er niet toe. Dit deed zich steeds vaker voor, maar dan alleen in Rome wel te verstaan! Voor het wereldwijde begrip gaan we toch een paar jaartjes later koekeloeren. Ongeveer 1500 jaar later (zo oud bent u waarschijnlijk ook) ging men wat doen aan de problemen van mensen, aangezien men vond dat dat wel weer eens tijd werd. In gaarkeukens werd voedsel uitgedeeld voor de allerarmsten. En jawel, gratisss. Dit wordt het nodige gratis genoemd. Toch moeten we voor het betere gratis weer een jaartje of 300 later kijken. Nu wordt tegenwoordig niet alleen gratis eten, maar ook speelgoed en andere shit uitgedeeld! Dat noem ik pas vet! U ook, doneer wat. Want dat kan tegenwoordig ook!

GebruikBewerken

 
Valt dit van een boom op de grond? Ja natuurlijk, dan is het gratis!

Vroeger werd gratis vooral gebruikt in de zin van: hier heb je voedsel en nu je bek dichthoude. Tegenwoordig wordt de mens niet zo meer behandeld. Er zin nog wel bepaalde verschijnselen die hier op lijken, maar gratis is ook geëvolueerd tot iets verlijdelijks. Vroeger kon je maar beter niet iets gratis krijgen, want dat betekende dat je arm was. Tegenwoordig zijn mensen maar wat blij als je iets gratis mag krijgen. Zo worden er tal van reclames gemaakt met tweede gratis of als u dit koopt ontvangt u een gratis object. Deze objecten worden ook wel gogo's of wuppies. Dit soort goederen noemen we ook wel het luxe gratis. Dit wordt niet alleen aan de armsten uitgedeeld, maar ook aan de gewone man. Het uitdelen hiervan kan dienen als reclame, of als bevordering van het nationalisme. Steeds minder vaak als weldadigheidsactie. Zelfs als het daarom draait wordt er in de meeste gevallen ook zeer gelet op de portemonnee. Ook wordt er nog wel eens genept met gratis. Zo hebben loterijen het lef om gratis loten uit te delen, waarbij men vervolgens nog genoodzaakt om er nog een lot bij te kopen. Dikke middelvinger! Dit is overigens ook strafbaar. Het gevolg is een faillissement van het bedrijf. Leve het openbaar ministerie!

Dingen die wel/niet gratis zijnBewerken

 
Geld is niet gratis, maar je kan het wel gratis krijgen in de vorm van een uitkering... Geweldig!

Mensen houden vanzelfsprekend van dingen die gratis zijn. Maar er is een groot verschil tussen iets wat gratis is en iets wat je gratis krijgt. Zo zijn er bijvoorbeeld dingen waar geen prijskaartje aan hangen en ook echt niks kosten. Dat zijn vaak natuurlijke elementen zoals wind en zon. Ook wordt er eens in de zoveel tijd iets gratis uitgedeeld, maar die dingen zijn niet gratis en voor niets gemaakt. Overigens zijn er heel veel dingen die niet gratis zijn, zoals producten die in de schappen liggen en nog veel meer. Kijk er dus eerder raar van op dat je iets gratis krijgt dan dat je iets moet kopen. Er zijn trouwens mensen die het moeilijk vinden dingen te kopen, zoals Dagobert Duck.

Zie ookBewerken