HAAST!!! KIJK OP DE KLOK, JE BENT LAAT!!

Haast u langzaam.
~ Kapitein Paradox over Haast.

Als u in een erge haast bent, moet u even gaan zitten.
~ Een anonieme lolbroek over haast.

Niks langzaam! Snel! Anders raakt u uw internetverbinding kwijt hoor!
~ Schrijver dezes over Haast.

Haast is een aparte oorzaak van stress. Als er haast is, dient er snel gehandeld te worden omdat er tijdnood heerst en men moet opschieten. Wat men met haast probeert te voorkomen is het 'te laat komen'. Tijdens het gehaast stijgt de stressfactor haast aanzienlijk en de formule: bewijst ook weer waarom bijvoorbeeld steeds meer mensen de regels overtreden in het verkeer. Daarom is het gezegde: Haastige spoed is zelden goed zo toepasselijk bij haast, maar sommige mensen interesseert het haast geen bal. Nu een beetje doorlezen, ja?

Invloed bij mensenBewerken

 
Zo ziet een stresskip eruit.

De mens van nu heeft gemiddeld per jaar heel vaak haast. Sommigen kunnen er tegen, anderen niet. De mensen die rustig kunnen blijven terwijl ze haast hebben, hebben een gave waardoor ze de stress kunnen uitzetten in hun lichaam. Deze mensen worden metaal begaafden genoemd, oftewel gekken. Maar de meeste mensen kunnen er niet tegen en geven zich al snel gewonnen als er al een klein beetje stress komt tijdens de haast. Hierdoor komen vaak zweetuitbarstingen, wordt er agressie opgewekt, krijgt men neigingen om te schreeuwen, begint het bloed te stollen en verliest men de totale controle over het lijf. Deze mensen worden daarom ook wel stresskippen genoemd. Deze stresskippen zijn vooral niet te verwarren met radioactieve kippen omdat er niet met radioactief spul is geknoeid. Dit is slechts één keer gebeurd. Namelijk bij de kernramp van Tsjernobyl. Deze mensen worden stresskippen genoemd omdat ze meestal als kippen zonder kop rondrennen en haasten. Niet dat de mensen direct onthoofd worden bij gehaast, maar sommige mensen worden wel spontaan onthoofd. Hiervoor is nog geen oorzaak vastgesteld.

Soorten haastBewerken

Haast wordt meestal veroorzaakt doordat men zich weer eens heeft verslapen, dat men iets niet op tijd afkrijgt, dat de trein weer eens vertraging heeft of dat men in de file staat en zo zijn er nog heel veel redenen om haast te hebben. Hoe dan ook: haast is altijd irritant, en wij vinden het ook irritant als u zo langzaam blijft doorlezen.

Haast bij verslapenBewerken

Haast ontstaat bij het verslapen pas, als de tijd pas doordringt. Dit komt pas 1 minuut na wakker worden voor. Na 3 minuten, of ook wel het bewust worden komt de stress en hierdoor krijgt men meer haast en dient men de bloedspiegel op pijl te houden, nu ook. Bij haast moet men proberen om rustig te blijven, hoewel het onmogelijk voor velen is. Haast door verslapen is geen reden om niets te eten of te drinken, onthoud dat. Als er een vergadering op het programma staat en u heeft nog een half uur om er te zijn terwijl u er normaal een uur over doet om er te komen per auto, kunt u het beste niet als een dwaas in het verkeer rondrijden, maar eerder een zeer goede smoes bedenken. Maar men is tegenwoordig zo slim om te gaan haasten en zo agressief rijgedrag te tonen zoals door rood rijden of aanrijdingen te veroorzaken, of dat u agressief doorleest waardoor u dit artikel nog net op tijd af leest voordat de internetverbinding plat gaat.

Haast bij deadlinesBewerken

Haast bij deadlines is een aparte vorm van haast. Proefwerken op die helse scholen hebben altijd een deadline. Voor het lezen van dit artikel ook, want als u niet een beetje sneller leest, verliest u uw internetverbinding omdat u veel te sloom leest. Haast komt het vaakst voor tijdens bijvoorbeeld een proefwerk rekenen of ander vak. Als de opgaven te langzaam worden gemaakt, stijgt de kans met de seconde om neigingen te krijgen om het proefwerk 'af te raffelen'. De stressfactor tot het 'afraffelen' komt tot zijn toppunt als men net over de helft is en tegelijkertijd krijgt te horen dat men nog 5 minuten heeft. De leraren zijn meestal hiervan de schuldigen. Zij zorgen ervoor dat er iets knapt in het lichaam waardoor de bloedsomloop ontregeld raakt en men agressief wordt. Kenmerken van agressie tijdens deadline-gehaast bij een proefwerk zijn het veelvuldig gekras, zweetuitbarstingen, nerveus getik op de tafels, nog meer gekras, zenuwachtig rond de klas kijken, nog meer krassen waardoor alles onleesbaar wordt, neigingen tot het verscheuren van het proefwerkblaadje, potloodkauwen, pennenkluiven en vooral het gekras door het blaadje heen. Leraren worden hier ook nerveus en zenuwachtig van waardoor ze vragen dwingen om met het gestress te stoppen. Het slachtoffer kan hier weinig aan doen, dus is het simpelweg invullen van logische antwoorden zoals "Het goede antwoord" of andere het beste. Reporters en verslaggevers hebben ook last van deadlines. Kranten komen meestal op een bepaald moment uit, zowel 's ochtends als 's avonds. Hierdoor komt er ook een enorme druk op de reporter of verslaggever die noodgedwongen sneller moet gaan tikken, schrijven, rammen of hoe dan ook, omdat de reporters of verslaggevers dan geen loon krijgen voor die dag of dat ze ontslagen worden. Al deze banen zijn stressverwekkend. Wist u dat dit artikel ook een soort van deadline heeft? Als u niet snel doorleest raakt u de internetverbinding kwijt waardoor u niet naar andere artikelen kunt kijken en dat zou zeer jammer zijn nietwaar? Dus wij vragen u nu vriendelijk doch dringend om even wat sneller te lezen. Wacht eens, de vroegen wij hiervoor ook al...dus u leest nog steeds zo langzaam! Lees wat sneller, ja?

 
Hier een voorbeeld van vertraging door openbaar vervoer. Zie hier een bus die een kleine aanrijding had.

Haast door openbaar vervoerBewerken

Haast door openbaar vervoer is een zeer irritante vorm van haast. Haast door openbaar vervoer ontstaat meestal door vertragingen. Eigenlijk bijna altijd, want het komt ook wel eens voor dat de trein/bus/tram/wat dan ook net voor uw neus weg rijdt. Dat is meestal nóg langer wachten. Treinen zijn vaak slachtoffer van vertragingen en ook de mensen die op tijd voor hun werk willen komen. Machinisten van tegenwoordig rijden steeds langzamer doordat zij bang zijn voor een ongeluk omdat er een aanrijding kan komen met een andere trein, dat er iets op het spoor ligt waardoor de trein kan ontsporen en noem maar op. Bij vertraging ligt de stressfactor dan opeens niet meer bij de machinist, maar bij de reizigers. Logisch, want zij moeten nog naar hun werk toe en de machinist is al op tijd gekomen (of niet) bij zijn/haar baan. Dat zij al op hun werk zijn, betekend namelijk niet dat zij anderen mogen of kunnen pesten waardoor ze niet op tijd komen. Doordat er lange vertragingen zijn komen er af en toe wat nerveuze of zelfs al agressieve reizigers naar de machinist toe om te gaan vragen wanneer de trein gaat rijden. Meestal is het antwoord hierop: "Geen idee.". Hier hebben reizigers weinig aan. Als de trein dan wel rijdt, komt de reiziger toch te laat omdat de trein daarvoor al vertraging had. Bij bussen is dit een ander verhaal. Of de bus komt te laat aan, of men komt zelf te laat voor de bus. Zeer zelden heeft de bus zelf problemen met de motor, heeft de bus een aanrijding gehad, of u zit gewoon nog steeds zo langzaam te lezen? Schiet toch op! Of wilt u van uw internet af? Nou? Nee? Schiet dan op!

Haast door misdaadBewerken

Ook dieven en andere criminelen hebben altijd haast. Bijvoorbeeld bij inbraken. Als een crimineel de bank overvalt dreigen ze meestal met: "Iedereen op de grond!", "Geef mij al jullie geld!", "Schiet op!" en "Anders schiet ik jullie neer!". De reden waarom er haast is, is voor de politie. Als de inbrekers te langzaam zijn of te lui, kan de politie op tijd komen (ook voor het eerst) om de criminelen in de kraag te kunnen grijpen. Inbrekers zijn na de overval of moord altijd in een haast, totdat de kust veilig is. Op de vlucht gaan voor de politie als crimineel zijnde, kan absoluut niet worden verward met haast door verslapen. Het grote verschil ligt in het rijgedrag. Als er haast door verslapen is, is de bestuurder ook nou niet echt een heer in het verkeer, maar als er haast is na een misdaad, is de bestuurder veel agressiever dan de verslapen gehaaste bestuurder. Een aantal voorbeelden zijn: andere auto's rammen, driften door de bochten, met veel hogere snelheid rijden, spookrijden en als de politie u te pakken heeft, het vluchten uit de auto en keihard wegrennen. Maar...wacht eens, zit u nou nog steeds zo langzaam te lezen? Schiet toch op! Haast je rep je, hoort u me? Uw internetverbinding ligt binnen enkele momenten plat, dus hup, hup, doorlezen! NU!!

 
Werk aan de weg is ook stressverwekkend omdat men dan langzamer moet rijden.

Haast door opstoppingenBewerken

Opstoppingen, of ook wel files, zijn ook goede voorbeelden van haast. Als men na de haast van het verslapen of haast van misdaad haast heeft, kan het zijn dat diegene een aanrijding heeft veroorzaakt. Hierdoor ontstaan meestal files en hoort u meestal op de radio: "Dit is de ANWB verkeersinformatie. Er is een file op de A2 bij knooppunt Everdingen en...". Dit is een waarschuwing dat men er rekening mee moet houden dat er stress zal komen door haast. Na dit bericht dient u zich zo rustig mogelijk te houden. Niet zo rustig dat u in slaap valt want u zit nog steeds in de auto. Als u op de klok kijkt, ziet u dat u veel te laat aankomt bij de bestemming en nadat je de klok gezien hebt en het bericht gehoord hebt, begint de stress al te komen. U probeert dan langzaam naar voren te dringen en veelvuldig te claxonneren. Het wachten in een file kan ook bijzonder saai zijn waardoor de stress tegelijkertijd ook weer terugdringt. Maar u bent nu niet opgestopt: u moet nu wel gehaast zijn want de internetverbinding begeeft het op elk moment omdat u gewoon te langzaam leest! Schiet op! Lees die laatste zinnen voor het te laat is!!

Zie ook heel snel nogBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
5 juni 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.