Komkommertijd

De komkommers hebben zich alvast gestapeld voor de komkommertijd!

In Sovjet Rusland, komkommer plukt JOU!!
~ De situatie in Sovjet Rusland over de komkommertijd

De komkommertijd is ehh, uhh
~ Kapitein Onduidelijk over de komkommertijd

De komkommertijd is een periode.
~ Kapitein Overduidelijk om Kapitein Onduidelijk te corrigeren.

Komkommertijd is een feestdag periode in Oncyclopolis waar de grote gruwelijke komkommeroorlog voor de deur staat. De komkommerkwekers hebben (voor de meesten van hun) uitstekend hun best gedaan om de komkommers leven in te zaaien en uiteindelijk ook te oogsten. Om de twee jaar wordt deze wedstrijd gehouden om de eer van de familie die zich al eerder hebben laten bekeren tot het tzatzikiïsme hoog te houden.

PeriodeBewerken

De komkommertijd wordt altijd in de wereldwijde komkommertijd in juli gehouden en is het de bedoeling om na het zaaien op deze periode zo veel mogelijk komkommers te oogsten over bepaalde dagen. Deze komkommers worden dan netjes gesorteerd in de klasses 'Grote komkommer', de 'Middelmatige komkommer', 'Kleine komkommer' en de 'Geschilde komkommer'. Door de ideale temperaturen in de zomer na een flinke regenbui in de herfst zijn de komkommers op dit moment goed genoeg om geoogst te worden (hierbij is wel verstand van verbouwen van groentes nodig).

De KomkommeroorlogBewerken

'De tijd is weer aangebroken, dat de groene goddelijke staven weer massaal van de plant getrokken worden. Ook nu weer met zorg zodat de smaak des KOMKOMMERS zolang nog blijft hangen. De komkommertijd is de strijd om de komkommers te verzamelen om hopelijk dit jaar nog meer komkommers te kunnen trekken voor Hare Tzatzikiïgheid Theresia (zuster van Sophia). Moge de zaaiers oogsten! ' meld altijd het wedstrijdformulier als de chaos weer aanbreekt in Oncyclopolis. De komkommertijd komt er weer aan! De komkommers worden dan weer massaal zo snel mogelijk met liefde en zorg van de plant gerukt om er zo de tzatzikigerechten te maken als dank dat Hare Tzatzikiïgheid deze komkommers Oncyclopolis heeft geschonken. Altijd worden er op deze wedstrijd verschillende wedstrijden gehouden naast de massale komkommertrekwedstrijd. Verschillende evenementen zijn:

 • Komkommervissen
 • Komkommerhonkbal
 • Komkommerhakken
 • Komkommerestafette
 • Komkommerslaan a la Hayashi
 • Komkommerwerpen

De komkommertijd staat altijd garant voor meer dan een miljoen bezoekers en nog 10 miljoen anderen die het op TV aanschouwen.

Wedstrijd 1 KomkommervissenBewerken

 
Wederom een goede vangst!

In het bizarre komkommervissen gaan de vissers vissen naar zeekomkommers. Die schattige diertjes die allerlei wit spul achterlaten, als de zeekomkommer klaarkomt zich verdedigt. Hierbij mogen de vissers op alle manieren die maar kunnen vissen naar de gewone zeekomkommer die later ook door de goddelijke tzatziki gemengd wordt. Sommige vissers gaan met een zeer lange hengel vissen mar de meesten gaan duiken. Er waren een aantal mensen die de hele dag met hun hand in het water gingen zitten dobberen. Men mag echter geen zeekomkommers van een ander stelen en men mag de ander niet in de weg zitten. Dus men mag iemand wegduwen als diegene in de weg zit. Het doel is uiteindelijk om de meeste zeekomkommers te vangen en/of de grootste de vangen. De winnaar krijgt een mooie gouden komkommer[1] als prijs!

Wedstrijd 2 KomkommerhonkbalBewerken

In het komkommerhonkbal gaan een aantal spelers van zelf gekozen clubs ballen wegslaan met komkommers in plaats van de knuppels. Men mag zelf de komkommers uitkiezen en er volledig op los slaan. Als de bal geslagen is moet diegene met de komkommer in de hand van honk naar honk rennen en met de komkommer elk honk aantikken. Uiteindelijk als elk honk is geweest geeft de renner een slag tegen de bel terwijl de renner op het honk staat om mede te delen dat er gescoord is. De vangers van de bal mogen de renner niet in de weg staan. Dan kan de renner genoodzaakt zijn om met de komkommer de hinderende speler te slaan. Tijdens de slag van de bal zelf kan de komkommer breken en de slag ongeldig worden verklaard. De winnaar van het toernooi wint de felbegeerde gouden komkommer!

Wedstrijd 3 KomkommerhakkenBewerken

Deze wedstrijd heeft een knallend karakter, want hier gaan de spelers de komkommers in kleine stukjes hakken aan de lopende band. Zelf mogen ze de komkommer met de hand niet aanraken, maar alleen met het slagersmes. Men krijgt één minuut de tijd om de komkommer in zo veel mogelijk plakjes te hakken. Een ervaren hakker kan bliksemsnel de komkommer in filterdunne schijfjes hakken. Schijfjes die niet heel zijn (dus bijvoorbeeld als er een deel mist door scheef slaan) worden niet meegeteld. Soms kan de komkommer blijven vastplakken aan het mes. Met een lepel mag de hakker de komkommer losmaken van het mes. De jury is streng en beloont degene die de komkommer in zoveel mogelijk schijfjes heeft gehakt met een gouden komkommer die ook weer in schijfjes is gehakt!

Wedstrijd 4 KomkommerestafetteBewerken

Dit is een doodgewone variant op de estafette waar de stokjes zijn vervangen door... je raad het al: komkommers! Men gaat rennen op een parcours van een halve kilometer vol hindernissen. Zoals over een komkommerstapel springen en slalommen. Dan geeft de een de komkommer weer door aan de ander en het gaat zo vijf rondjes lang door. Uiteindelijk gaan de winnaars van de vorige rondes door naar de finale waar zij het moeten opnemen tegen drie andere tegenstanders die in hun groep de komkommerkoning zijn geworden. Dit loopt uit op een 10 kilometer verslindende eindsprint waar de winnende ploeg een gouden komkommer in de prijzenkast mag dumpen of opeten[2]!

Wedstrijd 5 Komkommerslaan a la HayashiBewerken

 
Zie hier het spektakel wat er zich meebrengt met de presidente van Svalbrard en het banzai-samoeraizwaard!

Deze wedstrijd is niet echt een wedstrijd, maar eerder puur vermaak, heel veel mentalistme en geluk. Hierbij wordt de komkommersnijder die zichzelf Hayashi noemt naar voren geroepen om mensen die de durf hebben om in de stoel des snijds te gaan zitten komkommers te laten vasthouden. Deze komkommers worden met blinddoek en al gesneden zonder dat er gewonden vallen; behalve zichzelf. Dit levert altijd veel kijkers op en gelach. Uiteindelijk krijgt iedereen die de durf had om in de stoel des snijds te gaan zitten een mand met 10 komkommers cadeau!

Wedstrijd 6 KomkommerwerpenBewerken

Net als bij de komkommerestafette is het komkommerwerpen ook een onderdeel dat met atletiek te maken heeft. Hierbij moet de werper de komkommer zo ver mogelijk werpen in een veld van 100 meter. waar voorheen komkommers werden geplant, maar nu helemaal bedorven en op is. Men mag op alle manieren gooien, als de komkommer maar binnen de grenzen blijft. Meestal is het erg spannend, zowel onder de top vijf als de mensen die onderaan staan. Komkommerslingeren is echter verboden. Net als het komkommerafschieten. De winnaar die het verste heeft gegooid, wint de gouden komkommer in ere!

Hoofdonderdeel: De grote komkommerplukwedstrijd!Bewerken

 
Het grote komkommerplukveld waar alle chaos begint!

Na de zes bloedstollende wedstrijden waar humor ook nog aan te pas kwam is het tijd voor de komkommertrekwedstrijd waar iedereen zo lang op heeft moeten wachten! Harten beginnen sneller te kloppen en het dak van de kas gaat open zodat de camera's nu ook wat meer kunnen zien behalve die lange gang van komkommerplanten. De officiële regens luiden als volgt:

 • Men moet zo veel mogelijk komkommers meenemen naar de verzamelbak aan het begin van de kas.
 • Men moet dit doen in een bepaalde tijd van tien minuten.
 • De plukkers die de komkommers die zijn geplukt na het einde van de wedstrijd inleveren tellen de komkommers niet.

Er zijn altijd vele inschrijvingen voor de wedstrijd, dus het wordt nu langzamerhand tijd voor een grotere kas... Nou ja, als alle plukkers klaar staan met hun mandjes, winkelwagens, of wat dan ook om de komkommers in de vervoeren, wordt de bel geluid en dan begint het hele festijn! Iedereen gaat als een dolle tekeer in de kas om zoveel mogelijk komkommers in de grote bak te doen. Hierbij moeten de plukkers niet vergeten om de komkommers af en toe in de bak te gooien. Het is wel eens gebeurd dat er families zijn gediskwalifikommerd ondanks zij heel erg veel komkommers hadden geplukt maar niet hadden ingeleverd. Blijkbaar snapten zij de regels niet helemaal. Soms wordt er een beetje valsgespeeld, maar dat mag! Want het komkommertrekken is oorlog! Er moet gejat worden en binnengehaald maar wat eenmaal in de bak is, mag er ook niet meer uitgestolen worden. Het is ten strengste verboden om geweld tijdens de wedstrijd te gebruiken. De personen die hierbij betrokken raken krijgen direct en onherroepelijk de diskwalifikommer. Deze wedstrijd kent 12 poules met 5 families die elk weer de tijd krijgen om in dezelfde kas weer de komkommers te plukken. De laatste poules zijn altijd het lastigst omdat men dat achterin de kas moet gaan zoeken omdat de hele voorrij dan meestal al zijn leeggeplukt.

PrijzenBewerken

 
Deze plukker genaamd Ko van de familie M'kommer had in 1996 de GIGANTISCHE KOMKOMMER in de wacht gesleept!

Bijna elke wedstrijd heeft een prijs en de komkommerplukwedstrijd ook! Na de vijf minuten durende 'uithijgpauze' komt het grote moment om de prijzen bekend te maken. Bij de vorige wedstrijden konden er ook al geweldige prijzen gewonnen worden, maar bij het plukken gaat het nog iets groter. Bij de komkommerplukwedstrijs zijn de volgende prijzen te winnen:

 • De Gigantische Komkommer met Lintje en Ǩ 10000,- - De hoofdprijs die gaat naar de familie die de meeste komkommers plukt!
 • De Groengejaste Komkommer met Lintje en Ǩ 2500,- - De prijs voor wie de grootste komkommer heeft geplukt!
 • De Zure Komkommer met Lintje - De prijs voor wie het meeste van een ander gestolen heeft!
 • Het Komkommerzaad - De prijs voor wie geen komkommers mee heeft genomen naar de bak!
 • De Diskwalifikommer (verrotte komkommer) - De prijs prijs voor degene die zich niet aan de regels kon houden. Wordt daarom ook niet graag uitgedeeld!

Na de wedstrijdBewerken

Is het feest in Oncyclopolis. Dit door een hopelijk goed einde van de komkommeroogst. Net als Apres Ski (na het skiën) heet ook dit feest de Kwamkwammer! Er wordt dan veel gedanst en gezongen en zelfs de dikke burgemeester mag meezwingen in het komkommerzwembad vol met water om de aftrap te vieren dat het nieuwe komkommeroogstseizoen is begonnen. Dit feest is meestal rond de carnaval dus niks kan de feestvreugde nu nog drukken. Rond twaalf uur 's nachts wordt de uitslag bekend gemaakt om hoeveel komkommers er toch zijn geplukt! Dan verschijnt er een teller op het bord:

    

en wordt er massaal geteld, wat overigens erg lang duurt want de teller komt niet hoger dan 9999...dus iedereen moet het maar onthouden.

Komkommertijd in TzatzikistanBewerken

Ook in het Centraal-Aziatische land Tzatzikistan kennen ze komkommertijd. Hier vieren ze het echter wat anders. Op 18 april vieren ze de nationale feestdag. Ze vieren dan dat het land weer een dagje heeft overleeft. Er worde dan ook wedstrijden en spelletjes gehouden in elk dorp, zoals kapitalistje-prik en de jodenloop. Dit alles is door UNESCO ingeschreven als werelderfgoed.

Zie ook:Bewerken

NotenbalkBewerken

 1. De personen die niks wonnen, krijgen alsnog een komkommer voor de moeite.
 2. Over opeten van gouden komkommers gesproken, er is dan een komkommer die gespoten is met 15 karaats bladgoud die overigens heerlijk smaakt bij de tzatziki!