Oeps! Bedoelde je soms Lada? Waarschijnlijk niet...
Een lade, wiens baasje het vergeten is om deze dicht te doen.

Een chocolade is geen lade.
~ Kapitein Overduidelijk over chocolade.

Een accolade is ook geen lade.
~ Kapitein Overduidelijk over accolades.

De lade is een bijzondere uitvinding, welke vaak gebruikt wordt om voorwerpen in op te bergen. Daarmee wordt dus de onnodige stijging van het aantal rommel en ander gespuis voorkomen [1]. De lade herkent men aan zijn horizontale schuifmechanisme, waarmee de open bovenkant als het baasje van de lade dat wilt, uit of in de bestemde plaats kan worden geschoven. Als u op zoek gaat naar zo'n plaats waar een lade zich bevindt, treft men laden vooral aan in kasten, bureaus, tafels en dergelijke opbergplekken. Wanneer men bij zulk meubilair een knop bespeurt, bestaat er een grote kans dat er een la achter schuilt.

AfkortingBewerken

Een kast met meerdere lades.

Lade wordt soms ook wel afgekort als la. Dit is de correcte afkorting van het woord, zoals ook gebeurd is [2] met woorden als mede (mee), kade (ka) en chocolade (chocola). Voor het wegvallen van de medeklinker werd vroeger een ^ geplaatst op de volgende letter (meê, Neêrlands). Volgens de spelling van nu is dit echter niet meer toegestaan en wordt mee en la al goedgekeurd. Omdat er vaak verwarring ontstaat over de betekenis van la, wordt er vaak bij vermeld dat de andere la niet te verwarren is met de muzieknoot die bedoeld wordt die volgt op de sol.

GebruikBewerken

Het doel van de lade is uitgebreid en eenvoudig. Het staat vast dat de voornaamste functie is om voorwerpen op te bergen. Een andere functie zou het geven van een vaste verblijfplaats van een bepaald voorwerp of ander iets kunnen zijn. Zo kan men bijvoorbeeld een horloge [3], een sok [4] in een vaste lade doen, zodat dit voorwerp nooit zoek raakt. Vanwege het ordenen en netjes kwijt dumpen van de voorwerpen in het huis, speelt de lade dus een grote belangrijke rol in de netheid van een bepaalde ruimte. Het zou bijvoorbeeld ook een steen kunnen zijn, maar de lade met zijn bijbehorende kast laat al zien hoe gefatsoeneerd het baasje van de kast en de lades is.

Voorbeelden van objecten die men in een lade kwijt kan, zijn:

Zie ookBewerken

ReferentiesBewerken

  1. Of het stijgt op een hoop, of het is gewoon een zootje.
  2. Om u de details van alle gruwelijke gebeurtenissen te besparen!
  3. Om het geluid van het getik te vermijden.
  4. Om te voorkomen dat de sok in dienst voor een sokpop niet uit het huis ontsnapt en iedereen te beroven.