Myspace

(Doorverwezen vanaf MySpace)
Ik heb een héleboel ruimte!

Nietjouwruimte!
~ Kleuter over Mijnruimte

Nee, MIJN space! Deze is chill man!
~ Rastaman over zijn joint.

Myspace, of soms ook wel eens Mijnruimte genoemd, is een zogenoemd sociaal netwerk, net zoals Twieter en JijBuis. Op het eerste gezicht is Mijnruimte totaal niet sociaal, omdat het hier om maar één ruimte gaat, namelijk van de bezitter ervan, wat ertoe zou leiden dat het eerder een egoïstisch of asociaal netwerk genoemd kan worden, hoewel Mijnruimte niet alleen door de bezitter ervan bezocht kan worden, en kan worden beveiligd tot hoeverre hij/zij dat wilt (dat in feite niet eens zo is), maar ook door bezoekers van buitenaf.

OprichtingBewerken

Toen JijBuis, Gezichtsboek en Twieter er nog niet eens waren, was Myspace er toentertijd al wél. Myspace schijnt één der enige sociale websites ter wereld te zijn die de beurscrash van bijna alle .com-domeinen heeft overleeft. Myspace was opgericht in 2003 door een (hoe kon het toentertijd ook anders) een Amerikaan. Myspace werd namelijk al bestempeld als een "plaats voor vrijheid", een iets waar elke Amerikaan al de associatie maakt met zijn eigen vaderland. Patriottistisch was Myspace echter niet, want iedereen kon zijn eigen biografische inhoud kwijt, van profielen tot dagboeken (zogeheten 'blogs'), van muziek tot video's, dat tegelijkertijd tot veel woede leidde bij de muziekindustrie en de filmmakers, die vanaf het moment dat Myspace en andere "sociale netwerken" en downloadsites werden opgericht, een heksen- c.q. klopjacht begonnen tegen de "wetovertreders".

Instorting van het .com-imperiumBewerken

Toen het .com domein zeer populair was, was MySpace ook zeer populair, maar toen men de gevolgen van .com financieel gezien een beetje begon te onderschatten (om daarna zeer te onderschatten), stortte op een gegeven moment het .com-imperium op de beurzen in. Er kwam gewoon veel te veel geld vanaf, en dat kon men nergens kwijt. Er moest een halt toe geroepen worden. Vele sites die een .com domein hadden, zoals theGlobe.com ging in 2007 dood, dat in 1994 het levenslicht zag. .com leek een vloek te hebben, maar vanaf de geboorte van Web 2.0 scheen het weer te gaan groeien, en niet zo naar hard ook: het internet werd tussen het dagelijkse leven gevoegd, en de kans dat het opnieuw zou gaan falen leek nihil. Myspace was dan wel zo goed als dood sinds de beurscrash, maar toch begon het weer te groeien vanaf het moment dat de sociale netwerken (die altijd als nutteloos werden gekenmerkt) populair werden. Myspace werd al snel gekopieerd door Hyves, al had Hyves een hoop andere functies erbij genomen die dat deed vervagen. Myspace was alleen bekend in Amerika, terwijl concurrenten Facebook al de grenzen over gingen. Myspace moest dit ook, alleen werd dit wat laat ontdekt. Myspace liep achter, hoewel het weer gebruikers terug begon te winnen.

Rechtszaken om een logo en de situatie nuBewerken

 
De overeenkomsten zijn duidelijk.

Myspace begon pas in 2007 weer een beetje bekend te worden in Europa, hoewel men al wist dat het er was in 2006. De sociale netwerken groeiden, en het was een trend geworden om een account te hebben bij ieder sociaal netwerk dat er is. Myspace begon terug te vechten, met het geluk dat het internet steeds populairder werd en niet meer weg te denken werd in het dagelijks leven.

Toch kwam er een grote dip in 2009, want al vanaf het moment dat Myspace al een beetje de internationale grondgebieden begon te verkennen, kwamen er al klachten over het logo van Myspace. Dit was een blauw logo met drie poppetjes. Echter, zoals eerder geschreven, had Hyves Myspace nageaapt. Toch begon men andersom te denken: Zou Myspace, het onbekende Myspace welteverstaan, Hyves na-apen? Hier sleepte Hyves Myspace dan ook voor de rechter onder de volgende argumenten:

  • Zowel het logo van Hyves als van Myspace bevatten drie poppetjes.
  • In beide logo's komt "friends" in voor in het einde van de slagzin.
  • "Myspace" bekt snel gesproken bijna hetzelfde als "Hyves", waarbij er wat letters zijn toegevoegd en aangepast.
  • De "omgekeerde" (lees: negatieve) kleur van het blauw van Myspace geeft als resultaat het geel/oranje in het logo van Hyves.
  • Beide sites zijn voor muziek, video's, profielen, blogs, en reacties.

De rechter verworp uiteindelijk alle klachten, na het zien van het jaartal wanneer Myspace werd opgericht, namelijk een jaar eerder. Nu Myspace hierbij werd ingelicht, zagen zij de overeenkomsten die ook zo in de tegenovergestelde richting gebruikt konden worden. Men sprak hier schande van en Myspace werd al iets bekender, vanaf het moment dat het nieuws bekend werd dat Hyves Myspace weer juist nagemaakt had. Hier kwam toch weer een keerzijde aan, omdat er een jaar later een rechtszaak kwam omdat het logo van Myspace in het blauwe logo alleen maar witte popptjes had, en geen zwarte. Men zag dit als racisme, en racisme is strafbaar. Myspace begon het goed te maken om het ook in een zwartletterige (ook zwartpopperige) variant te maken, maar men vond dit niet goed genoeg. Myspace kwam uiteindelijk met een totaal nieuw logo dat totaal niet leek op de oude. De poppetjes gingen weg, en er kwam een "My" te staan, met daarnaast een omgevallen ]. Dit zou een ruimte voor tekst moeten voorstellen, maar hierdoor zou men niet weten hoe de site echt zou heten. De naam was namelijk niet "My]", maar Myspace. Uiteindelijk in de uiteindelijke versie in 2011 kwam er uiteindelijk toch "Space" achter. Dit werd later ook geïnternationaliseerd richting de naam Mijnruimte, de naam waarin Myspace alhier bekend is geraakt.

GebruikBewerken

Myspace (of Mijnruimte) kent dezelfde functies als die van Hyves, namelijk muziek delen, video's plaatsen, profiel aanmaken, blogs schrijven, en reacties plaatsen. Myspace heeft echter nog steeds last van de beurscrash, want het heeft nog maar 100 miljoen gebruikers wereldwijd, terwijl Facebook er inmiddels 600 miljoen heeft.

Zie ookBewerken