Hoofdmenu openen

Oncyclopedia β

Aarde staat één seconde stil

Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.1 januari 2009

position=transparant Dit artikel bevat origineel en exclusief journalisme door een reporter in dienst van OnNieuws.

Greenwich (van onze astronoom ter plaatse)
Vannacht hebben de bewoners van de GMT-tijdzone één seconde langer moeten wachten op het Nieuwe Jaar, omdat om klokslag middernacht de aarde één seconde bleef stilstaan. Aangezien de meeste aardbewoners in de roes waren van het Nieuwe Jaar dat pas bezig was, of nog moest beginnen, hebben weinigen de hiermee gepaarde lichte schok gemerkt. Alleen waren er opvallend veel meer meldingen van omgevallen kerstbomen. Maar aangezien tegenwoordig bijna niemand nog echte kaarsjes in zijn kerstboom plaatst, hadden de brandweerkorpsen niet noemenswaardig méér werk dan anders.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat deze onderbreking in de rotatie van de aarde zich voordoet: de vorige keer was op 31 december 1508. Alles ging veel trager toen, wat verklaart waarom de aarde toen lang genoeg bleef stilstaan om de virtuoze schilder Michelangelo toe te laten een schets te maken van de gebeurtenis, die hij iets later in zijn magistrale beschildering van de Sixtijnse kapel verwerkte. Moderne wetenschappers, die maar een lage dunk hebben van goddelijke en andere buitenaardse interventies in de geschiedenis (een occasionele komeetinslag terzijde gelaten), twijfelen sterk aan Michelangelo's versie van de feiten. Een almachtige schepper die ter gelegenheid van de overgang van oud naar nieuw even zijn schepping knuffelt, en aldus de planeet verhindert om door te draaien?

Het XVIde-eeuwse equivalent van de stilstand, weergegeven op het plafond van de Sixtijnse kapel.

Heden ten dage wordt meer geloof gehecht aan de theorie van de trappersstaking. Zoals het kleinste kind weet, wordt de aarde in beweging gehouden door een nooit aflatend team van gepensioneerde wielrijders, die in de kelder van het observatorium te Greenwich dapper doortrappen om de planeet aan het draaien te houden. Het mechanisme is bijna zo oud als de planeet, en pas in de XIXste eeuw werd de werking ervan door een misnoegd trapper doorgespeeld aan een werkeloze sportman, die prompt de fiets uitvond. Het aanwerven van gepensioneerde wielrijders dateert van kort na die gebeurtenis: voordien werden slaven ingezet. Het voorval van deze nacht is waarschijnlijk het gevolg van een vergelijkbaar ongenoegen, dat een langere onderbreking laat vrezen, aldus de normale afwisseling der seizoenen in gevaar brengend.