Oncyclopedia:Etalage

Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Voorbeeld van een voetnoot onderaan een pagina.

Een voetnoot[1] is een stuk informatie onderaan een pagina[2], waarmee een woord, symbool[3] of zin toegelicht kan worden.

  1. Dit heeft niets met muzieknoten te maken, het is een korte tekst. Was dat niet duidelijk, sukkel?
  2. Het is ook mogelijk dat een voetnoot[1] op een andere plek verschijnt, zoals een houten plank, een plak Parmaham of een duizendpoot.
  3. Een beroemd online woordenboek definieert een symbool als “een teken, embleem of glyphe, dat staat voor een idee, concept, of object.” Maar als je nog niet wist wat een symbool[3] is, ben je echt hopeloos.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
PAFkweker.GIF

Straffen toebak!
~ Urbanus van Anus over dit artikel.

Tabak is het enige volledig door legale overheden geteelde en gecontroleerde genotsmiddel, en dit in alle beschaafde landen. Het werd in 1547 door Spaanse monniken ontwikkeld door diverse planten uit de nachtschadefamilie te kruisen. Doordat een aantal van die oorspronkelijke planten intussen uitgestorven is, kan de kruising niet meer overgedaan worden. In 1547 verkregen de monniken van de Dominicanenabdij van het Spaanse León, onder leiding van bioloog, dichter en, uiteraard, geestelijke Fray Luis de León tijdens het kruisen van diverse uit Amerika meegebrachte planten uit de nachtschadefamilie een nieuwe plant, die oneetbaar bleek. De planten werden gerooid en op een hoopje gegooid, om verbrand te worden. Toen de rook die daarbij vrijkwam de omstaanders in hogere religieuze sferen bleek te brengen, in een veel sterkere roes dan tot dan toe met smeulend wierook was bereikt, beseften ze dat de nieuwe plant wél waarde had. Een door diezelfde roes ontlokte loslippigheid deed hun vondst echter in wereldlijke oren terechtkomen.

PafLees hier meer over dit dampende fenomeen...


Vorige week:
JupiterManen.JPG

Jupiter is een enorme gasbel die zó ver van onze planeet in de ruimte hangt, dat wij

  1. geen last van de geur hebben;
  2. er niet met de tram naartoe kunnen zonder ons blauw te betalen;
  3. er geen energie kunnen gaan stelen;
  4. er geen raketten op kunnen gooien.

De eerste drie eigenschappen zijn zo vanzelfsprekend, dat ze in dit artikel niet hoeven besproken te worden. Wie er tóch meer wil over weten, kan terecht bij respectievelijk

  1. de Interplanetaire Hygiënedienst;
  2. De Lijn;
  3. Electrabel.

Intussen gaat dit artikel over de voordelen die de afstand tussen de aarde en Jupiter heeft voor manen die met rust willen gelaten worden, en over andere perikelen die manen in exponentieel toenemende aantallen naar Jupiter drijven. Lees verder, het wordt alleen maar beter...