Oncyclopedische Naties

Wapenschild.jpg
Oncyclopolis
Het logo van de Oncyclopedische Naties.
Een blik in het Oncyclopediegebouw, bij de Senaat van de SOAP. Hier worden de jaarlijkse Partijbijeenkomsten gehouden waar zowel SOAP-Partijbestuursleden zitten, en de voltallige ON-coalitie, in het bijzijn van een groep afgevaardigde oppositieleden.

De Oncyclopedische Naties is een lager bestuursorgaan van Oncyclopolis, dat fungeert als een soort van Tweede Kamer, dus een volksvertegenwoordiging. De ON houdt zich bezig met de binnenlandse en buitenlandse zaken van Oncyclopolis, debatteert alles dat er gebeurt, om vervolgens de resultaten door te spelen aan de Senaat, oftewel het SOAP-Partijbestuur. De ON heeft 175 zetels (exclusief voorzitter).

OprichtingBewerken

De Oncyclopedische Naties werd opgericht in 2007 toen de bouw aan Oncyclopolis nog in volle gang was en het zeer hard groeide qua gebouwen en geldbomen. Oncyclopolis, dat gebouwd is rondom het Oncyclopediagebouw had plannen om een eigen aparte natie te worden onder leiding van een regering. De regering was nog niet opgericht en er waren nog niet eens plannen voor een regering. Men had de SOAP als antwoord op de vraag om een regering, dat eigenlijk gebeurde als vrijwillige staatsgreep. De SOAP was in feite al volledig, alleen moest het democratischer worden door middel van een soort volksvertegenwoordiging dat erbij moest komen. Dit werd de Oncyclopedische Naties, die oorspronkelijk het idee hadden om alles per deelgemeente te laten draaien (het systeem van sovjets) om van elke deelgemeente een afvaardiging naar de ON te sturen om landelijke zaken te discussiëren, in verschillende opzichten. Dit systeem bleek niet te werken, en zodoende heeft het falen van het sovjet-systeem geleid tot het huidige systeem van een representatieve democratie, volgens welbekende maatstaven.

OpzetBewerken

WetboekBewerken

Wijzigingen in het wetboek van Oncyclopolis is de belangrijkste bezigheid van de ON. Hier staat natuurlijk alles in over wat men wel, niet of verplicht moet of mag doen. De debatten over wetswijzigingen zijn lang, maar samenvattingen ervan kort (sommigen lang) maar helder, dat ervoor zorgde dat zelfs Urbanus van Anus dit kon begrijpen. De ON houdt zich als enige bezig met de wetten - het SOAP-Partijbestuur niet. Zij houden zich bezig over de formele zaken, en de situatie binnen Oncyclopolis, zoals politie, en andere overheidsinstanties.

LedenBewerken

Elke politieke en niet politieke partij heeft leden nodig. Zonder leden kan een partij namelijk niet doorbreken. De oprichter van de ON, Johan Cruijff is ook de partijleider en hij werkt samen met andere partijgenoten waarvan de meesten in de Benelux bekend zijn. Bij de ON mag inderdaad samen gewerkt worden maar zelden zelfstandig. Want het is niet zo dat je met een hand sterker staat dan twee (kapitalisme)!

Politieke partijenBewerken

Het aantal partijen binnen de ON verschilt, maar op dit moment bij de huidige coalitie zijn het er 12. Gerangschikt volgens grootte:

Anti Politieke Partijen Partij (D666) Zoals de naam al beweert, is de partij tegen het bestaan van politieke partijen. De partij is rechts-radicaal gezind en heeft al meerdere malen een grote kans gehad op een coalitiemedewerking, maar door te weinig mensen die met de D666 wilden samenwerken, is dat nooit tot stand gekomen. Bij de laatste verkiezingen werden zij echter de grootste partij, wat leidde tot de huidige politieke impasse, aangezien de D666 de onderhandelaars van andere partijen alleen de kop wil afsnijden. De naam zou in principe als afkorting APPP moeten hebben, maar als eerbetoon van de voorganger D66, dragen zij nu hun logo.
Bond voor het Koekje (BvhK) Deze partij is de beruchtste. De BvhK is het meest in een coalitie gekomen van de ON, en heeft de grootste veranderingen doorgebracht. Koekjes worden aanbeden en appeltaart werd gedoogd. De grootste fout die de BvhK maakte was om het idee uit te spreken om de haven van Carolus B. te verlaten en hiermee hem te scanderen. Men accepteerde dit met moeite, maar dit faalde uiteindelijk na twee maanden doordat na vele ruzies en debatten het plan uiteindelijk niet doorging en hierdoor Oncyclopolis in een crisis belandde en de Bond voor het Koekje uit de coalitie werd gezet door de SOAP. Dit had tot gevolg dat de BvhK veel leden en vertrouwen verloor. Bij de laatste verkiezingen maakten ze echter een onverwachte comeback, maar nog steeds evenaarde hun resultaat dat van de verkiezingen ervoor niet.
Kommaninja's Partij die hoofdzakelijk het doel heeft de punctuering weer in orde en op de baan te krijgen. De kommaninja's stammen af van de grammaticanazi's (grammar nazi's) in het Engelstalige gebied, en zijn hongerig naar een nieuwe regeringsdeelname.
Lijst Lorem Ipsum (LLI) Partij zonder echte duidelijke standpunten. Dit is echter heel logisch, aangezien zij elke maand van partijvoorzitter en vicepartijvoorzitter veranderen. Voor het Koekjesschandaal van de Bond voor het Koekje in 2010 zaten zij in de coalitie. Na dat de regering toen werd ontslagen door SOAP verloren zij ook hun populariteit, maar ze konden zich makkelijk herstellen door nieuwe standpunten en partijvoorzitters.
Piratenpartij De Piratenpartij is op een onduidelijke wijze de coalitie van voor 2014 binnengekomen, hoewel dit uiteraard via verkiezingen ging. Plotseling schoot de Piratenpartij omhoog en waren zij de vierde partij. De coalitie kon gevuld worden door deze partij, die extreem rechtse uitingen heeft op het legaliseren van downloaden en het illegaliseren verbieden van betalen van kleine dingen van onder # Knurft.
Badeendenfront Oncyclopolis (BO) Een partij die vooral opkomt voor de rechten van de badeenden in Oncyclopolis. De partij werd in 1996 opgericht door Alfred Jodocus Kwak, de rijkste man eend van Oncyclopolis. Na een grote verandering in het partijprogramma voor de verkiezingen in 2014 haalden ze wonder boven wonder meer stemmen binnen dan bij de verkiezingen voordien.
BOND VOOR DE TILDES BOND VOOR DE TILDES
Wubbo Unie De Wubbo Unie is de partij waar de traditioneel gelovigen meestal hun stem vinden. Ze pleitten voor een grotere geloofseenheid in Oncyclopolis en een comeback van de appeltaart en verbanning van koekjes. Ze haalden maar een mager resultaat in 2014, waarbij hun aantal stemmen gehalveerd werden.
Partij van de AAAAAAAAA! (PvdA) De Partij van de AAAAAAAAA! is een partij die in het algemeen links georiënteerd is en zich focust op de minderwaardigheden van de A's binnen de stadsmuren van Oncyclopolis. Een relatief nieuwe partij, opgericht in 2009.
Partij tegen de Vrede (PtdV) De Partij tegen de Vrede is een partij die alles denkt op te lossen door middel van oorlog voeren. Het leger zou vast komen te roesten en bij aanslagen van Wikipedia zou dan de tegenaanval niet op tijd ingezet kunnen worden. Sinds de Partij tegen de Vrede na de mislukte onderhandelingen over een volledige machtsoverdracht van Carolus B. aan de SOAP door de BvhK in 2009 in het water viel en daarmee tegelijkertijd het kabinet van de BvhK viel, nam de PtdV toen de leiding in de coalitie over in een combinatie met de andere coalitiepartijen Kommaninja's en de Piratenpartij. De Partij tegen de Vrede heeft aanzet gegeven voor de oorlog tegen Wikia, hoewel Wikipedia van nature al in oorlog was tegen Oncyclopolis. De Partij tegen de Vrede moest echter in 2014 een gigantische nederlaag verduren en kwam op een magere, nee, zeg maar anorexia 5 zetels terecht.
Partij voor de Copyleft (PvdCl) De Partij voor de Copyleft is een bekende rechtse partij op het gebied van keuzevrijheid. Het ideaal van Copyleft wordt gevolgd en er zou alleen een grondwet nodig zijn om de orde te handhaven. De Partij voor de Copyleft mag niet verward worden met de Partij tegen de Copyright, al is het verschil moeilijk uit te leggen. Een goed voorbeeld is het verschil tussen protestanten en katholieken. Bij de laatste verkiezingen raakten ze niet boven de kiesdrempel van 0,666% en hebben ze dus geen zetels kunnen bemachtigen.
Partij tegen de Copyright (PtdCr) De Partij tegen de Copyright heeft geen officiële richting opgegeven, maar de partij staat bekend rechts te zijn op het gebied van keuzevrijheid. Er behoort alleen een grondwet te zijn om de orde te handhaven en dat is alles. De Partij tegen de Copyright mag niet verward worden met de Partij voor de Copyleft, al is het verschil moeilijk uit te leggen. Een goed voorbeeld is het verschil tussen protestanten en katholieken. Bij de laatste verkiezingen raakten ze niet boven de kiesdrempel van 0,666% en hebben ze dus geen zetels kunnen bemachtigen.

Logo'sBewerken

 

 

 

 

Kommaninja's Partij tegen de Vrede Piratenpartij Wubbo Unie

 

 

 

 

Bond voor de Tildes Partij tegen de Copyright Partij voor de Copyleft Lijst Lorem Ipsum
 

 

 

 

Partij van de AAAAAAAAA! Badeendenfront Oncyclopolis Bond voor het Koekje Anti Politieke Partijen Partij

Verkiezingen 2014Bewerken

 
De uitslagen.

De verkiezingen van 2014 voor de Oncyclopedische Naties waren zeer verrassend. De D666 behaalde een grote overwinning en steeg met maar liefst 15%. De andere partijen verloren grotendeels, buiten het Badeendenfront dat met 2% steeg. De grootste verliezers zijn de Kommaninja's en de Piratenpartij, die coalitiepartners waren. Hieronder een uitgebreid overzicht van de uitslagen:

Partij Procent
Anti Politieke Partijen Partij 26,1%
Bond voor het Koekje 15,7%
Kommaninja's 10,8%
Lijst Lorem Ipsum 10,7%
Piratenpartij 10,4%
Badeendenfront Oncyclopolis 10,1%
Bond voor de Tildes 5.4%
Wubbo Unie 3,2%
Partij voor de AAAAAAAAA! 3,1%
Partij tegen de Vrede 1,16%
Partij tegen de Copyright 0,18%
Partij voor de Copyleft 0,18%

ZetelverdelingBewerken

 
De huidige zetelverdeling. De Partij tegen de Copyright en de Partij voor de Copyleft haalden de kiesdrempel niet.

Zie ookBewerken