Optellen

Iets als 1 plus 1 moet dus 11 zijn, maar dat is dus logisch
~ Johan Cruijff over optellen

Hé, ik snap mijn eigen wereld niet meer
~ Godfried de Boer over Optellen

Optellen is een van de meest ingewikkelde berekeningen die de wiskunde kent. Deze bewerking is een eeuwigheid oud, maar pas in 2003 snapten enkelen hoe de kunst van het optellen werkt.

Het werkelijke optellenBewerken

De werkelijk correcte manier om op te tellen gaat als volgt:

 .

Nu hebben we de wortel van   in het kwadraat nodig. Dit kan door middel van aftrekken. Dit getal noemen we  . We trekken   van dit getal   af, vermenigvuldigen dit met   en we tellen   bij ons getal op:

 

Nu moeten we alleen nog door   delen en we zijn klaar.

Critici op deze methodeBewerken

Enkele critici vinden deze bewering niet correct omdat je alle factoren nodig hebt. Deze lagerbegaafden probeerden een andere weg te zoeken. Kabouter Plop, destijds de regent van België, kwam met een andere, merkwaardige oplossing:

 .

Deze methode geld dan ook in heel België, behalve in Wallonië. Echter, dit blijkt niet altijd correct te zijn. Door een rekenfout is België dan ook failliet gegaan. Een betere methode is:

 

Deze methode is nog steeds de internationale standaard. Het enige probleem is dat de   door wiskundigen en Windows als   word gelezen. Vooral bij Windows gaat dat fout:

 

Computers rekenen dan ook op de "Werkelijke manier", omdat Bill Gates op vakantie was en dus geen tijd had het aan te passen.

Hitlers manier van optellenBewerken

 
Hitler aan het tellen met een experimenteel telapparaat. Het originele onderschrift luidt: “Stalingrad + Rote Armee = eine schlechte Idee.” Hitler zou deze uitvinding ook gebruiken om uit te rekenen hoeveel olie hij nodig zou hebben voor de tanks, wat doet vermoeden dat het niet altijd even betrouwbaar was.

Adolf Hitler heeft een andere manier van optellen:

Hitler + Macht = Goed

Deze word ook wel geïnterpreteerd in de Tweede Wereldoorlog. Deze heeft echter een nadeel: Je kunt alleen maar rekenen met Hitler en Macht, die veelal in Hitlerseenheden worden uitgedrukt. De eenheid van Goed is overigens in zijn ogen het Aantal doden per uur ( ).

Deze formule kan worden omgebouwd tot:

Macht + Hitler = -Slecht (in  )

en

Hitler - Goed = Macht


  Wiskunde en randgebieden (W ∪ ∂W)

Algebra · Aritmetica · Belgische kuub · Bol · Fractal · Holocaust · Kansberekening · Kubus · Logica · Negatieve aardappel · Optellen · Pi (Hoe bereken je pi?)
Pythagoras · SI-stelsel · Simon Stevin · Spiraal van Fibonacci · Statistiek · Stelling van Brandt · Wiskundeknobbel · Wiskundeman · Worteltrekken