Ozonlaag

Ozongat.GIF

Eén gat is het kijken niet waard.
~ Gordon over Gerards achterste

Ik heb ook honger.
~ Hollebolle Gijs over het gat in z'n hoofd

Ik denk dat ik ook nog wel ergens een gaatje heb.
~ Moeder Aarde over haar agenda

Eén gat is geen gat, maar meestal wel, da's logisch.
~ Johan Cruijff over gaten allerhande.

De ozonlaag is de wazige en tot nu toe niet zo duidelijk omschreven[1] omgeving van een steeds groter wordend gat erin[2]. Aangezien het gat vele malen meer bekend, besproken, en controversieel is, behandelt dit artikel vooral dat onderdeel van de ozonlaag. Dat leest aangenamer, laat meer drama toe, en geeft de vorsers extra tijd om de omgeving van het gat nader te onderzoeken.

Het gat in de ozonlaagBewerken

Het gat in de ozonlaag kun je vergelijken met geox: de stank kan er wel in, maar er niet meer uit. Het gat is zeer slecht, het eet mensen op die niet in Sinterklaas geloven, mensen die naar SBS 6 kijken of een Toyota Prius hebben. Het gat spaart eenieder die in een Hummer H1 rijdt, want hiermee voedt men het met kostbare melk en kaas.

OorzakenBewerken

Als voornaamste oorzaken worden tot nu toe als plausibel [3] aanvaard:

Deze dingen hebben allemaal een slecht effect omdat ze slecht zijn, in tegenstelling tot de Afrikanen, die het alleen maar slecht hebben. Een onrechtvaardige uitspraak is licht gedaan, en een diplomatiek incident ter grootte van een continent kunnen de onderzoekers best missen. De omvang van het gat is nu echt rampzalig omdat de garantie van moeder aarde is verlopen: nu kunnen vreemde marsmannetjes de aarde makkelijk terroriseren. Een eventuele invasie van deze mannetjes in 't oog houden is geen kleine taak, aangezien het gat zich voortdurend verplaatst. De groten der aarde zullen dan ook niet twijfelen om deze situatie aan te grijpen als excuus voor een nieuwe wapenwedloop.

Toestand op dit momentBewerken

 
Op zoek naar een gat in de markt ozonlaag? Volg de pijlen!

Zie grootte van het gat.

Grootte van het gatBewerken

Zie toestand op dit moment.

PlaatsBewerken

Het gigantische gat verplaatst zich, zoals gezegd, zonder ophouden, wat niet alleen de verdediging van de planeet, maar ook de studie van het gat in de weg zit. Het gat verlaat niet zelden zijn natuurlijke hooggeplaatste omgeving om als een speelse godheid zich eens "onder de mensen" te begeven. Recente waarnemingen door hoogst betrouwbare personen[4] en enige stevige denkoefeningen tonen aan dat het absoluut niet onwaarschijnlijk is dat het gat zich nu[5] bevindt in de buurt van uw plaatselijke supermarkt. Verrast? Hier houdt het gat zich het liefst op, omdat supermarkten tegenwoordig allemaal ecologische goede dingen verkopen, waardoor het gat steeds minder te eten krijgt, en dus zijn bedreiging bij de wortel dient aan te pakken. Kijk dus goed rond wanneer u zich naar de supermarkt begeeft. Of wanneer u eens wenst te hijsen :er zijn al gaten waargenomen in cafés dichtbij supermarkten, waar het zich in een neerslachtige bui eens flink klem zuipt. "De alcoholdampen uit zijn smoel bek brengt allerlei giftige gassen in de atmosfeer, die ervoor zorgen dat er gemiddeld meer Polen per jaar dood gaan dan Nederlanders!", aldus Zbygniew Prlwytzkofsky, de even joviale als ongeruste uitbater van café "De Vetgans".

Actie en reactieBewerken

Dergelijke onrustbarende eigenschappen vragen om actie, of op z'n minst reactie. Paniek is een reactie. Vooruitzien is óók een reactie. Uit beiden kan actie voorkomen: het volstaat om de "re" weg te gommen.

Wat kun je ertegen doen?Bewerken

Niets...

Wat biedt de toekomst?Bewerken

Ook niets...
Er wordt verwacht dat het gat in de ozonlaag de komende tijd gaat bezuinigen, want ook hij heeft last van de economische crisis. Verwacht daarom niet dat het de komende tijd lekker twee graden warmer wordt in ons koude kikkerlandje[6]. Verschillende professionals op het gebied van giftige dampen hebben te kennen gegeven dat de toekomst er rooskleurig uitziet zolang zij goed betaald worden.

NotenbalkBewerken

  1. Maar daar wordt werk van gemaakt door een onlangs met pensioen gegane VS-president, die tóch nergens gevraagd wordt om lezingen te komen houden. We moeten onze bejaarden actief houden, dat is goed voor ze.
  2. In die omgeving dus. Prachtige definitie: het eerste resultaat van het eerder aangehaald en duidelijk ijverig doorgedreven onderzoek, dat trouwens getipt wordt als favoriet bij de volgende Ignobel-nominaties.
  3. Dat onderzoek mag anders wel opschieten, want kennis is macht, en veronderstellingen ontsieren ieder naslagwerk dat zichzelf respecteert.
  4. Waarvan een gedetailleerde lijst naar hier onderweg is.
  5. Voor meer details dient u uw plaatselijke ozongatspotter te raadplegen.
  6. Pech...