Pippiet Langkous


Pippiet's Kapitale Bron Van Inkomsten voor de Kapitale Villa Kakelkont: de Pippietparking
Geschatte omzet: Z€ 300.000 (Zweudse Euro's) per geparkeerd paard per jaar (onoverdekt - Pippiet zelf zet haar paard onder het afdak, zoals te zien is, en buggies mogen gratis naast het hekje gestald worden, mits de baby nog niet geboren is).
Vanwege privacyredenen zijn op deze foto ook enkele Kakelkontbezoeksters onherkenbaar gemaakt

Ze heeft mijn schimmel!
~ Sinterklaas over Pippiet Langkous' little pony

Er staat een paard in de gang
~ Frans Bauer over carnaval bij Pippiet

Drie maal drie is nou langzamerhand echt wel scheepsrecht
~ Pippiet over 3x3

Pippiet Langkous (Zweuds: Pipo Lågging, en dus niet Pippi Langkous, zoals de lemmatitel hierboven doet vermoeden! [1] ) is de naam van een Ikeå-jeugdrõmån – en van de hoofdpersoon daarin – ontsproten aan het zieke brein van Ǻstrid Lintwürm. Het is ook de naam van de gelijknamige behoorlijk kinderachtige televisieserie, film, anime tekenfilmserie, musical, en van diverse pornografische bladen [2].

AchtergrondBewerken

Het eerste Pippietboek [3] is uitgegeven in 1945, geen wonder, want Zweuden was net bevrijd en Pippiet is feitelijk een moffenkindje met helder blauwe ogen. Ǻstrid Lintwürm verzon de verhalen over haar zoontje Kårim en die vielen zo goed in de smaak dat ze besloot deze op te schrijven en voor publicåtie aan te bieden.

De romån draait om een puberaal jong jochie, Pippiet [4] Langkous, wier vader in de hemel woont en wier moeder, Efraïm Langkous, piratenhoofdin en koningin van het eiland Taka Tukaland [5] is. Bovendien is zij schatrijk en bijna even sterk als haar zoon. Pippiet heeft dan ook een koffer vol met Zweudse Euro's. Hij woont samen met zijn schaapje, mevrouw Nilsson, en zijn little pony Witje in zijn huis Villa Kakelkont[6] . Dit tot groot ongenoegen van de morele voorhoede in het stadje, die vindt dat het gezin de basis van gezond opgroeien vormt en dat een kind niet alleen hoort te zijn, zelfs al wil het kind dat zelf.[7]

Pippiet is immens rijk (betaalt altijd met goudstukken Zweudse Euro's) en zijn schat trekt behoorlijk wat criminele elementen aan, die Pippiet echter altijd weet af te slaan, want hij beschikt over superkracht.

Met zijn vriendinnetjes Tommietje en Annika heeft hij allerlei avontuurtjes. Zo spelen ze gedrieën af en toe doktertje, en bij één van die spelletjes wordt Pippiet per ongeluk besneden. [8] In een ander avontuurtje stelen ze een auto, een boot, een paard, een tram, een Joy Strike Fighter, en een luchtballon om te joyriden. Dat loopt gelukkig goed af, want Pippiet is natuurlijk veel te sterk voor de ijzeren arm der wet.

Het laatste verhaal over Pippiet heet Pippiet en Tommietje en Annika lopen weg van huis en komen nooit meer terug. In deze apocriefe episode zijn Pippiet en zijn vriendinnen het beu, en lopen weg van huis. Ze gaan rondreizen, en beleven allemaal vreemde avonturen.

De televisieserie - en later ook de films - bereikte een wereldwijde impopulariteit, wegens beschuldigingen van kinderarbeid, incest, uitbuiting en transgendergedrag (het jochie had paardenstaarten!). De hoofdrol in zowel de televisieserie als in de films werd gespeeld door Pluk van de Petteflet, maar in Nederland is hij vooral bekend geworden door de stem van Paul Haenen alias Mårgreet Dølmån.

NevenkaraktersBewerken

 
Tommietje en Annika schamen zich nu dat ze ooit aan deze pippipulp hebben meegewerkt. Ze willen dan ook persé onherkenbaar gemaakt in beeld. Bovendien schaamt Tommietje zich nog voor zijn beugelbekkie: tijdens de opnamen was nog geen orthodontist beschikbaar die Tommietje kon helpen.

TommietjeBewerken

Tommietje is een meisje dat zich graag als jochie voordoet. Met Pippiet beleeft ze allerlei spannende avondtuurtjes! Tommietje is erg braaf, en zelfs het braafste kindje van de klas. Men schat Tommietje op zo'n 8 jaar, maar insiders weten dat voor deze rol een Pippiputter van 10 is ingehuurd. Als je Tommietje vraagt wat zij later wil worden, antwoordt ze vrolijk: "Zeemeermin!"

Een bekende uitspraak van Tommietje is:

Ooohhh Pippi... mogen we dat wel?
~ Tommietje over naar Pippiets pijpen dansen

AnnikaBewerken

Annika is een echt meisje. Tenminste voorzover wij de Zweudse autoriteiten mogen geloven. Annika is heel slim, maar ook heel braaf. Toch doet ze heel veel stoute dingen met Pippi, zoals XTC slikken, geld uitgeven en dure verkleedpartijtjes organiseren, het paard verzorgen [9], het schaapje Nillson knuffelen en met Pippiet uitgaan. Annika is lesbisch, al wil ze dat zelf niet weten. Dat weten wij wel, want ze heeft de pik op Tommietje, en ze draagt vaak tuinbroeken met bloemetjesmotieven. Annika is 6 jaar en wil graag elementaire deeltjesfysica studeren later, om te begrijpen hoe Pippiet de zwaartekracht kan tarten. Waarschijnlijk komt dat door Pippiets zwarte gat.

Een bekende uitspraak van Annika is:

Foei, Tommietje, dat is niet netjes!
~ Annika over Tommietjes voorliefde (fetisj) voor Langkousen

Oom agent en de dievenBewerken

Dit element is ingebracht om de ouders wakker te houden. Het spannende Tatort-effect op de zieltjes van de kinderkijkertjes is echter nog nooit gemeten en de kijkwijzer adviseert dan ook: nooit kijken als Oom agent en de dieven in beeld komen!

TaartBewerken

Het taartkarakter komt veel voor in de serie. Taart wordt gebruikt als paarden- en schapenvoer, als dievenvangmiddel, als erotisch attribuut, als smijtmiddel en als schoonmaakmiddel. Taart wordt gespeeld door Wieteke van Dõrt. Het taartkostuum bestaat uit slagroom, scheerschuim, en linksdraaiend bakmeel. In de serie wordt de taart dan ook nooit echt gegeten. Legendarisch is de scène waar de dieven de taart in het gezicht krijgen.

Pippiet en de tere kinderzielBewerken

Volgens onze Oncywetenschapper Professor W. Druyff heeft de serie een heel negatieve invloed gehad op stotterende kinderen. Immers: de beelden zijn zo schokkend, dat een trauma op de stembanden nooit uitblijft. Druijff hierover:

Pipp..ppiippp..ii.ipppppppp.piip..iii..ppiipi hheeft zelfs mmmmij vrr...vrr...oeger beroerd. Ik dd...ddddurf nu nnnnog sss...ssstteeds g...ggg..een internet mmm...mmmeer te gg....ggg..ggebbbb...gebruiken, w.w.w.ant ssstteeds al...alls ik mmmm... mmijn provvvider bbbel kkkann iik m...m..m'n III....IIIIII...IIIIIIII...(shit..) ehhh pppPPP Ppp m'n je-weet-wel... niet uit m'n strot kr...krrijgen.
~ Professor W. Druyff over de invloed van Pippiet op je IP en IQ

Hij is dus ervaringsdeskundige, en adviseert alle pi-series nooit aan kinderen te tonen. Hieronder vallen volgens hem:

 • Pippi Langkous
 • Pipo de clown
 • Pi voor dummies
 • Einstein voor gevorderden
 • Kabouter Ploppie
 • Peppie en Kokkie
 • Sesamstraat (de afleveringen waarin het sokpopmonster optreedt), vanwege de associaties met lange kousen

Uitspraken van PippietBewerken

Drie maal drie is vijf
~ Pippiet over rekenen

Ik ben de sterkste man
~ Pippiet over krachtsport

Poolse klusjesman? Nee ik schilder zelf mijn huis wel. Is goedkoper!
~ Pippiet over geldzaken

Mijn leeftijd? Laat ik zeggen: oud genoeg voor een MSN-date....
~ Pippiet over daten

KrachttermenBewerken

 1. Deze foutieve titel is door de EO aan de serie gegeven, omdat een meisje wat meer tot de verbeelding zou spreken dan een jochie. Helaas is Pippi teveel ingeburgerd geraakt en kan dus niet meer uitgezet worden, tot verdriet van Geert Wilders.
 2. De Zweudse "Pippi Jippi Janneki" is een blad voor Zweudse Pippifielen, dat vooral in de sauna het goed doet.
 3. "Pippiet pijpt een piepjong piepie" - A. Lintwürm - Uitg. "De Zweedse Kinderhand Is Gauw Gevuld"
 4. Voluit heet Pippiet dus: Pippilotto Victimalius Jalouzius Luxaflexius Pepermuntinus Pixelarius Efraïmszoon
 5. In de volksmond Pipipyamaland geheten
 6. Ook wel Villa Kakkestront genoemd, vanwege de bonte kleuren
 7. Minister Trouwvoet van gezin heeft de serie dan ook aanbevolen in de inburgeringscursussen
 8. Dit resulteerde in het castratenstemmetje van Pippiet, zo meesterlijk nagesynchroniseerd door de toen nog leuke Wieteke van Dôrt: "ǺǺǺǺüü...da duut pijn!".
 9. Nou ja, verzorgen... die schimmelvlekken zijn niet afwasbaar.