Polonaise

Een man danst een polonaise in zijn eentje, oftewel een solonaise.

De wetten van het denken zijn structuren. De weten van het dansen ook.
~ De Hermannen

De Polonaise is een groepsactiviteit gebaseerd op de Polonez, een Pools lied. Een eigenschap van Poolse liederen is dat ze gewoonlijk gezongen worden onder invloed van wodka of bier. De groepsactiviteit die bij dit lied hoort, bestaat hierin dat men als een sliert achter elkaar host, met de handen op de schouders van de voorgaande persoon. (van Dale, 2005) De activiteit wordt wel als dans beschouwd en is in dat opzicht een uitstekende bezigheid voor zakelijke bijeenkomsten of ook wel bruiloften.

De persoon die vooraan staat is de Polonaiseleider en de rest zijn de Polonaisevolgers. De Polonaise kan naar believen door elke meedansende persoon (eigenlijk elke polonaisevolger) worden gesplitst in twee of meer losse polonaisegroepen die later eventueel weer samenkomen; of kan spontaan van richting veranderen. Dit werkt echter alleen wanneer de nieuwe leider (een voormalig polonaisevolger) zelf genoeg volgers heeft, net zoals in die andere bezigheid, genaamd politiek. Indien een nieuwe leider niet genoeg volgers heeft dan sluiten de minderheden zich vaak aan bij de grote groep door zich ergens tussen te wurmen of door achteraan te sluiten. De leider gaat in dat geval soms onwetend door in een Solonaise.

Gepaard met de Polonaise gaan vaak vele Europese carnavalsfeesten. Zuid-Amerikaanse carnavalfeesten duiken echter eerder op bij het dansen van Samba. Er wordt een historisch verband vermoed tussen Samba en Polonaise. Vermoedelijk werd de Polonaise anders gedanst dan de Samba omdat de Poolse februaritemperaturen lager zijn dan de temperaturen in Rio de Janeiro.

Handig aan de Polonaise is dat men er geen Nederlands voor hoeft te kunnen, daar het uit Polen afkomstig is. Toch kan men men het ook dansen zonder diepgaande kennis van het Pools.

Theoretisch kan de Polonaise ook in nuchtere toestand worden uitgeoefend. Een voldoende hoeveelheid bier, wodka of een andere bedwelmende drank is echter aangeraden om de mogelijke openbaringen, het niveau van de tekst en de klamme of zweterige handen op de schouders te verdragen of om de Poolse uitspraak te benaderen.

Polonaise in de geschiedenisBewerken

 
De Belgische Polonaise liep een beetje warrig.

Enthousiast over de opera De Stomme van Portici (La Muette de Portici) die op 25 augustus 1830 in Brussel werd opgevoerd, ontstond er een reusachtige Polonaise. De aanwezige Hollandse calvinisten snapten er niks van en probeerden de Polonaise uiteen te drijven. Dit liep echter helemaal uit de hand en werd later de Belgische Revolutie, Belgische Opstand of Belgische Omwenteling genoemd. Koning Willem liet daarop de Polonaise enige tijd verbieden.

Toen groepjes Polen in 1939 tot in de vroege uurtjes uitbundige feestjes hielden aan de Duitse grens, liet een meneer Adolf Hitler weten:

Seit 5 Uhr 45 wird jetzt zurückgeschossen.
~ Adolf over Polen aan de Polonaise

Wist je datBewerken

  • Het wereldrecord polonaise werd op 11 november 2011 gevestigd te Gemert, ter ere van het 50-jarig bestaan van haar carnavalsvereniging De Drumknaauwers. Het huidige record staat op 1412 man.
  • De Polonaise werd op 23 oktober 2004 gedanst op een basischool in Ellertshaar met maar liefst 31 volgers – dat zijn meer volgers dan inwoners.

Zie ookBewerken