Schijnheiligdom

Zijne Schijnheiligheid en Relnicht van de Vader en de Schijnheilige Geest.

Schijnheiligdom is een stroming binnen het Christendom die zegt geen heilige status te hebben, maar de facto wel heeft. Het schijnheiligdom staat bekend als een onschuldige religie waarin de schijnheilige met een schoon geweten en in vrede door het leven gaat. Het geweten hoort bij het schijnheiligdom altijd leeg en goed te zijn. Is dit niet het geval, dan wordt de persoon meestal doorverwezen naar het jihadisme.

OorsprongBewerken

Het schijnheiligdom kent twee oorsprongen. Een oorspronkelijke oorsprong en een moderne oorsprong.

Oorspronkelijke schijnheiligdomBewerken

Het schijnheiligdom stamt oorspronkelijk af van Thomas, een volgeling van Jezus. Thomas had twee bijnamen, de ongelovige Thomas en de onschuldige Thomas. Onder zijn eerste bijnaam staat hij het bekendst. De tweede is echter nooit in de Bijbel terecht gekomen, tot verbazing van Thomas zelf die nu gezien werd als een slecht persoon vanwege zijn eerste bijnaam, wie de inhoud van de Bijbel nog nooit gekent heeft. Onder zijn bijnaam onschuldige had hij tevens een wellicht negatieve indruk omdat hij alles ontkende. Hij was niet de enige. Deze personen wisten van de onschuldigheid van Thomas af terwijl hij in feite alle slechte daden ontkent heeft. Zij begonnen een aftakking van het doeleinde van Jezus te stichten, het schijnheiligdom. Het leek dat deze stroming ook daadwerkelijk heilig was, maar dat was schijn, vandaar de naam. Het schijnheiligdom had als doel om de ontkenning een betekenis te geven. Advocaten stammen ook oorspronkelijk af van het schijnheiligdom om de cliënt te verdedigen met ontkenningen van de mogelijke waarheid, of leugen. Een tijd later werd het schijnheiligdom door een aantal priesters heilig verklaard omdat de stichter, Thomas, nog een van de weinige overgebleven volgelingen van Jezus was.

 
De Schijnheilige schijnt de kat in het donker te knijpen, niet met een knijpkat, maar met deze schijnbaar heilige zaklamp.

Modern schijnheiligdomBewerken

Het moderne schijnheiligdom wijkt zeer af van het oorspronkelijke idee dat Thomas had. Het schijnheiligdom begon eind jaren 90 ouderwets te worden en men begon er niet meer in te interesseren. Orville Burrell, een Jamaicaan, had het plan om het schijnheiligdom te moderniseren omdat zijn familie al volovertuigd schijnheilig was, wat overigens veel ruzies onderling veroorzaakte. Het gemoderniseerde schijnheiligdom moest in Jamaica tussen de rastafari zijn plek vinden. Hij begon het moderne schijnheiligdom te promoten bij verschillende advocatenkantoren en bracht in 2000 een nummer uit, dat volledig in het teken stond in het teken van het moderne schijnheiligdom. De titel luidde: It Wasn't Me. Dit nummer werd een hit en het aantal schijnheiligen nam toe.

Een tijd voor de doorbraak van Orville Burrell had de toenmalige Bananenrepubliek Duitsland als eerste land ter wereld een rechtsstaat gecreëerd. Een rechtsstaat is in feite een schijnheilige regering waar het recht altijd hoort te zegevieren. Het recht om te ontkennen is ook door de schijnheiligen ingebracht om de vrijheid van meningsuiting en democratie te bevorderen. Tevens was deze rechtsstaat er gekomen doordat geheime zaakjes aldaar uiteraard geheim moeten blijven.

In 2008 kwamen geruchten vrij dat de CIA hun eigen vorm van schijnheiligheid hadden gecreëerd, maar dit is tot nog toe altijd ontkent door de CIA zelf.

LeerBewerken

De leer van het Schijnheiligdom, in Nederland ook wel de rechtsstaat genoemd, kan kort worden samengevat met de 3 Latijnse zonden spreuken:

  • Puto est usquequaque insons insontis - In het Nederlands, de gelovige is altijd onschuldig is duidelijk een vuistrecht die een erkend schijnheilig persoon bezit. Het doel van het schijnheiligdom is duidelijk dat de schijnheilige zichzelf altijd als onschuldig moet zien en dat de mede-schijnheiligen elkaar moeten verdedigen in de vorm van ontkenningen.
  • Ego non operor quisquam - In het Nederlands, ik deed niets. Deze spreuk spreekt voor zich omdat de ontkenning bij het schijnheiligdom hoog in het vaandel staat. Dit is tegelijkertijd een bekende spreuk wanneer er een ontkenning van kracht wordt door de schijnheilige in kwestie.
  • Lorem Ipsum. - In het Engels, It Wasn't Me en in het Nederlands Ik Was Het Niet. Deze spreuk is er pas zeer laat bijgekomen omdat men dacht vóórdat het nummer van Orville Burrell uitgebracht werd, dat men genoeg had aan twee spreuken. Deze uitspraak werd bij de spreuken toegevoegd om het schijnheiligdom in het algemeen ook modern te houden en om het rijtje compleet te maken.

Niet te verwarren metBewerken

  • Communisme. Communisme is een religie die precies tegenover het schijnheiligdom staat, maar soms niet. Het communisme heeft als ideaal om de ontkenning te ontkennen maar ook om de onkenning van de ontkenning te ontkennen. Zelfs komt er voor dat de ontkenning van de ontkenning die ontkent wordt zélf wordt ontkent waardoor de ontkenning uiteindelijk zegeviert, maar dit is later af gaan zwakken omdat dit de verdere idealen van het communisme tegensprak.
  • Protestantisme. Als het ware een broer van het schijnheiligdom. Het protestantisme is ingesteld om te protesteren tegen elk besluit dat een protestant niet bevalt. Dit is de protestantse manier om te ontkennen - in massale aantallen ergens tegen protesteren of demonstreren (democratie). Enig verschil is dat protestanten ook toekenningen toe kunnen kennen door middel van kracht zetten bij beslissingen. In ambtenarentaal ook wel opiniepeilingen genoemd.
  • Democratie. Ook wel dommocratie genoemd. Democratie heeft als enige regeringsvorm schijnheiligdom geïnstalleerd in zichzelf. Vandaar ook de vrijheid van meningsuiting.

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
29 augustus 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.