Hoofdmenu openen

Oncyclopedia β

De spelersgrens.

De Stasi was van 1950 tot 1989 de bekendste Oost-Duitse Quizshow waar onnozele Duitsers van straat werden geplukt en werden ondervraagd (inschrijving was ook mogelijk bij de RAF). De show was overal live op tv te volgen d.m.v. kabels die in huis werden bevestigt (tegen het weten van de bewoners in). De vragen gingen onder andere over het dagelijks leven van die desbetreffende persoon en zijn contacten met anderen, dat in die tijd erg interessant was voor de meekijkende bevolking. De Stasi is tevens vergelijkbaar met Big Brother, al is nooit beweerd dat Big Brother uit het idee van de Stasi ontstond.

Inhoud

SpeelruimteBewerken

De Stasi speelde zich af in heel Oost Duitsland, met name in Berlijn. De mensen mochten het gebied niet in of uit en werden tegengehouden door de grenswachten die achter de schermen stonden te waken. Sommige plekken konden niet gepatrouilleerd worden, waardoor er in 1961 een muur tussen de grens van het niet deelnemende Berlijn en het deelnemende Berlijn kwam. Deze was uitsluitend bedoeld om pottenkijkers vanuit het niet deelnemende Berlijn tegen te gaan en ook om de deelnemers in het speelveld te houden. De speelruimte had een grootte van 108.178 km² waardoor vakantie toch mogelijk was tussen de uitzendingen door.

PrijzenBewerken

De deelnemer die de vragenlijst goed had beantwoord, maakte uiteraard kans op prachtige exclusieve prijzen. Uit de volgende 3 prijzen kon men er 1 winnen.

  • Overnachtingen in een luxueuze Stasi resort
  • Een Stasi-massage
  • Een enkele reis Siberië met gegarandeerd werk

Vooral de eerste prijs was erg in trek, zo kwam het wel eens voor dat de resorts volgeboekt waren.

OndergangBewerken

In het westen keken sommige burgers illegaal mee op hun iPhone, deze mensen wilden ook graag kans maken op de prijzen en zodoende werd in november 1989 de aanval op de Berlijnse Muur geopend. Eenmaal door de muur bestormden de westerlingen de Stasi-resorts en eisten hun prijs op. Door de toegenomen groepen kon de Stasi de groei niet meer aan, en ging failliet.

Pas jaren later, in 1989,9 werd bekend dat de Stasi een nieuwe doorstart gaat maken in Rusland, onder een nieuwe naam: Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti, ook wel bekend als de FSB.

Zie ookBewerken