Viltstift.jpg

Daar kan je mee tekenen!
~ Kapitein Overduidelijk over stift

My precious!
~ Gollum Een cartoonist

Een stift is een soort materiaal waarmee men sterretjes,vlinders, hartjes en Hitlersnor kan tekenen[1] en wordt vaak ook gebruikt als werpprojectiel. Een stift is niet eetbaar. Stift gaat niet van huid af met gebruik van terpentine. Volgens biologen valt de soort onder de orde van Graphoclades, meer bepaald de familie Atramephoridae (Inktdragers),waartoe ook inktvissen behoren. Ze vallen onder de soorten Peniculus scriptorius (viltstift) en Peniculus marcatus, markeerstiften. Stiften zijn goedaardige wezens die enkel bijgevuld dienen te worden, want anders dreigen ze uit te drogen.

Soorten StiftenBewerken

ViltstiftBewerken

Een viltstift bijvoorbeeld is er in verschillende kleuren, en het tekenpunt waar de inkt uit komt kan smal, breed, dik of dun zijn, al naargelang hoe hard men wilt steken.
De viltstift werd vermoedelijk in het begin van de 19e eeuw uitgevonden, toen men inzag dat de zwartwitfotografie toch maar een beetje saai was. De eerste kleurviltstiften werden echter allemaal vernield tijdens de twee wereldoorlogen en zou het pas tot in de jaren zestig duren tot de 'moderne' viltstift, zoals we die nu kennen, door de Nederlands-Duits scheikundige scheikundige F.H. Steffers (afgeleid van Stifters) op de markt werd gebracht.

Meestal drogen viltstiften meteen uit na eenmaal gebruikt te hebben.

Er kunnen drie types viltstiften worden onderscheiden:

  • Permanent (met een mesje in het dopsel zodat er littekens kunnen aangebracht worden)
  • Niet-permanent (de huid groeit normaal terug aan)
  • Kleurenstift/markeerstift (voor markeringen op het lichaam, waar men moet steken met een permanent)

MarkeerstiftBewerken

Een markeerstift, fluostift, fluorstift of fluofluormarkeerstift is een korte dikke viltstift die na het steken in het lichaam fluor verspreidt in de bloedbanen, waardoor de kans op het direct sterven groot is.
De versies in een fluorescerende felle kleur zijn bedoeld om stukken tekst te markeren, zodat de tekst onleesbaar wordt en het papier nat en doordrongen wordt. De versies voorzien van onuitwasbare inkt worden gebruikt om kledingstukken of andere voorwerpen te verknoeien.

Voor het labelen van een cd is er een speciale viltstift met inkt op waterbasis die de gegevens dragende laag van de cd niet aantast. Toch is het spul zeer corrosief, waardoor het bovenste oppervlak van de cd wel aangetast wordt.

Voor het markeren op huid, bijvoorbeeld door een psychopaat chirurg, zijn er speciale viltstiften op de markt met een neutrale geur en met een verdovend effect, zodat de babe die op de operatietafel ligt niet zou merken dat ze betast wordt enige pijn zou voelen.

ZilverstiftBewerken

De voorloper van het grafietpotlood, zoals dat tegenwoordig alom bekend is, was de moeilijk te hanteren zilverstift die vanaf de 15e eeuw werd gebruikt ter vervanging van het mes de griffel.

Zilverstiften bestaan uit zilver.
~ Kapitein Overduidelijk over zilverstiften

Door oxidatie die ontstaat bij de blootstelling aan de lucht worden de getekende lijnen zwartbruin — de middeleeuwers vonden dit echter te veel lijken op zwarte magie en schakelden gauw terug over naar de griffel.

GebruikBewerken

FrequentBewerken

De stift is ongetwijfeld een van het meest gebruikte voorwerp door cartoonisten, vrouwen, plastische chirurgen en kleuters. Cartoonisten kunnen niet zonder; het is hun hebbeding en zij willen er wel een moord voor begaan om het allernieuwste stiftje te bemachtigen. Vrouwen zien een stift als iets sensueels dat...[2] Plastische chirurgen tekenen met stiften rare cirkels en vormen op lichamen van mensen, dat is naar het schijnt ook al kunst. Kleuters gebruiken stiften om te kleuren, om de andere kleuters in de buurt hun gezicht vol te tekenen en om moeder haar nieuwste kleed naar de haaien te helpen.

LerarenBewerken

Vele leraren gebruiken de stift om eraan te snuiven als schrijfmiddel voor witte schoolborden, die de ouwbollige krijtborden vervangen. Af en toe gebruiken leraars de stift voor specifiek dingen uit te leggen op een ludieke manier, zoals in het volgende fragment van een Nederlandse biologieles.PartituurBewerken

  1. Zeker na de hype rond Kimberley Vlaeminck
  2. Hier wordt niet verder op ingegaan wegens de toegankelijkheid van de pagina voor minderjarigen.

LinksBewerken

De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Stift.