Vereniging

Groepsfoto van de vereniging ter emancipatie van dames van formaat en ter bestrijding van dikfobie

Epospuiters aller landen verenigt U!
~ Eddy Merckx

Volgens Wikipedia is er sprake van een Vereniging wanneer een verzameling personen zich met een bepaald doel verenigd hebben in een rechtspersoon, dit is zeker geen lulkoek, maar wel een beetje onvolledig. De wikipedo's verzwijgen wat het doel van verenigingen precies is: het exploiteren en treiteren van ondergeschikte leden en het daarmee bevredigen van de zucht naar het scheppen en handhaven van machtsstructuren die de autoritaire persoonlijkheid[1] kenmerkt.

Beroemde verenigingen in Nederland[2] zijn de Vereniging van Dieven (VVD) en de Partij van de Allochtonen (PVDA). Deze vereniging hebben hun raison d'être naar een nog hoger plan getild en treiteren niet alleen hun eigen ondergeschikte leden, maar de hele Nederlandse samenleving. De VVD maakt ons volk het leven zuur door het met bankiers en criminelen (wat het verschil ook wezen moge) op akkoordjes te gooien en zo nog een aantal BMW's te kunnen kopen. De PVDA pest Nederland door het land vol te laten lopen met goedkope en wanhopige arbeidskrachten die de lonen omlaag drijven en de directeurs zo behoorlijk wat kosten te besparen.

StudentenverenigingBewerken

Het type vereniging dat het meest tot de verbeelding spreekt is de studentenvereniging, ook wel bekend als het corps. De geschiedenis van de Nederlandse studentenvereniging begon in Leiden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Ergens achterin de zestiende eeuw kwamen enkele ladderzatte studenten op het idee om een traditie uit te vinden[3] waaraan een hoop sadistische lol te beleven zou zijn. Het plan ging als volgt:

  1. Richt een vereniging op met de dure naam Minerva en laat het geheel chic overkomen met een dure dresscode en Latijnse liederen.
  2. Maak nietsvermoedende sjaarzen[4] wijs dat het een goed idee is om lid van Minerva te worden omdat 'het er nou eenmaal bij hoort' en goed zal zijn voor hun loopbaan.
  3. Ontwerp de nieuwelingen aan allerlei vernederende en pijnlijke mishandelingen en kom er ook nog mee weg omdat de sjaarsjes daadwerkelijk geloven dat 'gedeelde tegenslag traditie is en een groepsgeest opbouwt'.
  4. Lach de stakkers uit omdat zij al jouw praatjes geloven terwijl je ze de ene schop tegen hun kloten na de andere geeft.
 
Het masker voor sukkels die in grappen trappen.

Deze praktische grap werkte, en hoe! Minerva is nog altijd de grootste Leidse studentenvereniging, en hun voorbeeld is in talloze universiteitssteden binnen en buiten Nederland nagevolgd. Grappig genoeg kreeg niemand ooit door dat de praatjes over de carrièrebevorderende aspecten van het lidmaatschap van Minerva onzinpraat werden, en werd de onzin werkelijkheid doordat ex-leden elkaar op de mooiste baantjes gingen trakteren, zoals bijvoorbeeld Balkenendeman en Alexander Pechtold.

Minervanen van de InterklootBewerken

In de eenentwintigste eeuw voltrok zich een vergelijkbare geschiedenis. Een aantal grappenmakers op een website die niet nader genoemd zal worden vonden het een prachtig idee om te doen alsof zij een hackerscollectief genaamd Anonymous waren. Anonymous verkreeg de nodige lulz door nieuwszenders wijs te maken dat zij busjes van afstand lieten opblazen met hun laptops. Ook noemenswaardig is de hakenkruizententoonstelling die Anonymous hield in het Habbo Hotel. Het hele zaakje begon pas echt uit de hand te lopen toen Tom Kroes Anonymous op de televisie provoceerde met opmerkingen over doritos en pisflessen. Onze anonieme vrienden waren zo hard op hun tenen getrapt dat zij wereldwijde demonstraties op poten zetten. Bij deze demonstraties droegen de leden van Anonymous maskers om niet herkend te worden door pestkoppen met wie zij naar school gingen, die hen zeker na zouden wijzen en uit zouden lachen.

Een tragisch gevolg van deze emotionele reactie is dat het nieuws van de acties van Anonymous door wist te dringen tot de sodomiekelders kraakpanden van drugsverslaafde anarchisten met ingevallen smoelen. Deze arme zielen die hun frustratie ten gevolge van een gebrek aan ouderlijke liefde graag afreageren op de politie en mensen die hun leven wel op orde hebben[5], zagen in de protesten tegen Tom Kroes een ideale gelegenheid om de nodige relevantie terug te winnen. Ondertussen hadden de frusties van Anonymous hun Xanax genomen, en zaten zij alweer thuis te masturberen naar yiff en vore. Toen was het echter al te laat, de krakers namen het imago van Anonymous over, en zetten hun activiteiten onder deze naam voort. De oorspronkelijke grappenmakers vonden dit nogal gê­nant en namen afstand van het hackerscollectief dat eigenlijk helemaal niet bestond. Flapdrollen die denken dat zij Anonymous zijn en bij demonstraties antipestmaskers dragen zijn tot op de dag van vandaag te bewonderen bij iedere sneue actie van de Internetbrigade ter verdediging van maatschappelijke minderheden.

Redenen om een Vereniging op te RichtenBewerken

NotenbalkBewerken

  1. Zie voor meer over dit onderwerp de werken van de vooraanstaande morosoof Herbert Marcuse.
  2. En ja, de vereniging ter bevorderingen van het noemen van Belgische organisaties op de Oncyclopedia bestaat nog niet, dus wij komen hier lekker mee weg!
  3. Jazeker, Benedict Anderson was toen al helemaal bon ton.
  4. Voor iedereen die slim genoeg was om zich niet in de schulden te werken om maar in Leiden te studeren, in de waan dat dat iets op zou gaan leveren: dat betekent eerstejaarsstudenten.
  5. Ook wel aangeduid als mensen die in God geloven.