Viscositeit

Duidelijk te zien dat snot een hogere viscositeit heeft dan water.

In het kort:
Viscositeit is het aantal draadjes dat een vloeistof telt als het tussen de duim en wijsvinger uiteen getrokken wordt.

  • Water heeft een viscositeit van 1 omdat het onmogelijk is meer dan 1 druppel tussen je duim en wijsvinger te klemmen
  • Lijm heeft een viscositeit van >15. Omdat het aantal draadjes van lijm kan oplopen tot een heleboel spreken we hier van een vloeistof met een hoge viscositeit.
  • Snot heeft een hoge viscositeit, en een hoge Hylarische voscositeit

In de praktijkBewerken

De viscositeit wordt op (zeker) zes manieren gebruikt in de praktijk:

gebruik voorbeeld toelichting
stroperige waarde Stroperige vloeistof ter bevordering pret; gebruik in practical jokes (lees hylarische viscositeit) Parsen mislukt (syntactische fout): {\displaystyle \nu = {\alpha \beta \omega \over \pi \gamma \delta} \omega = {\alpha \pi \+25 \over \-1 }} =Eierkoek )
viscositeit definitie   = viscositeit Gewoonlijk wordt aan de kant van te definiëren begrip het aantal draadjes tussen de vingers geteld.
Viscositeit algemeen bijvoorbeeld lijm Er wordt gekeken naar het aantal draadjes dat tussen de vingers wordt getrokken, daarna wordt de vloeistof gebruikt om dingen vast te plakken

Hylarische viscositeit (Pa.s)Bewerken

η = Hylarische viscositeit (Pa.s) in SI-bastiaaneenheden is dat ( )
  • Wordt meestal gebruikt bij practical jokes, de Hylarische viscositeit is te meten door het aantal draadjes dat tussen de vingers getrokken wordt te delen door het aantal decibel dat veroorzaakt wordt door het gelach van omstanders.
  • uitzondering op bovenstaande regel is als er een grap uitgehaald wordt bij een slapend persoon, hierbij kan je de viscositeit meten door het gelach wat achteraf komt of het aantal newton dat de klap/schop telt die na de grap de grappenmaker bereikt (meestal door het slachtoffer uitgedeeld)

Kliederige viscositeit (m2/s)Bewerken

Naast de hylarische viscositeit (symbool: μ) kent men de term Kliederige viscositeit (ν).

 


  • deze is te meten door het aantal draadjes dat tussen de vingers getrokken wordt te vermenigvuldigen met het aantal schepjes waspoeder dat nodig is om het uit de kleding te wassen en daarna dat te delen door het aantal lettergrepen die de vloeistof telt.


ν = Kliederige viscositeit (m2/s)
η = Hylarische viscositeit (Pa.s)
ρ = Dichtheid (kg/m3)