Wubbo Unie

OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Partijcongres Bond voor het Koekje en Wubbo Unie afgerond


De Wubbo Unie is de conversatief-geloofs partij van Oncyclopolis die in de Oncyclopedische Naties zetelt. Ze pleitten voor een grotere geloofseenheid in Oncyclopolis en een comeback van de appeltaart en verbanning van koekjes.

Wubbo Unie
WU-logo.png
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Hendrik Komkommer
Vicepartijvoorzitter Tammo Poppelpuk
Actief in Oncyclopolis
Hoofdkantoor Sophiaweg 58, Oncyclopolis
Kleuren Bruin, geel en groen
Ideologie / Geschiedenis
Richting Rechts
Ideologie Conservatisme, Nationalisme
Motto Wubboïsme ís het enige geloof!
Opgericht 1978
Voormalige namen 1978: Wubbo Leeft!
1996: Wubbo Unie
Portaal  Portaalicoon Politiek

GeschiedenisBewerken

Zaak-"Wubbo redt"Bewerken

 
De eerste versie, met witte verf.

De geschiedenis van de WU begint met de befaamde Zaak-"Wubbo redt". In de Oncyclopedische wijk Piessenburg, ten noordwesten van het centrum, woonde de familie Van Klooijen. Zij bezaten rond 1976 een boerderij aan de rand van de stad. Boer Stroop en zijn vrouw Retra hadden naar eigen zeggen jaren geleden een radicale bekering tot het Wubboïstisch geloof doorgemaakt. Boer Stroop begon niet lang daarna met het verspreiden van folders en hij begon te preken om meer mensen over te halen voor het Wubboïsme. Hij zette ook een bord in zijn tuin met daarop 'WUBBO LEEFT'.

Maar daar liet boer Stroop het niet bij. In 1977 zette hij op de westelijke dakhelling van zijn boerderij met verf die men normaal voor op wegen gebruikt de woorden 'WUBBO REDT'. Dit opschrift was ook goed zichtbaar vanaf de N666, die kruist met de Van Langereedweg. Om te zorgen dat de tekst ook in het donker zichtbaar is, hadden de Van Klooijens er schijnwerpers op gericht.

Het wijkbureau van de wijk Piessenburg, waar de boerderij stond, kwam kort na de voltooiing van de tekst ertegen in het geweer. In een brief aan Van Klooijen gaf de gemeente te kennen dat de tekst niet in het landschap past: volgens de wetgeving van Oncyclopolis mag er niet aan de westelijke flank van een huis in witte letters een tekst staan. De brief citeert: "Oncyclopolis heeft ineens zin om u te kloten. Gelieve daarom braaf naar ons te luisteren en dit weg te halen." Maar Van Klooijen gaf niet toe. Hij haalde de wet op het recht van Wubboïstische Geloofsovertuiging naar boven, waarin wordt gezegd dat het mogelijk is aan bewoners om hun geloof zichtbaar te maken, maar alleen als het Wubboïstisch is.

 
Het oude logo van de partij.

Maar de wijk bleef aandringen en dreigde met een dwangsom. Boer Van Klooijen wees op andere grote borden langs wegen die wel getolereerd werd, maar de wijk zei dat dit geen argument was en "dat Van Klooijen willekeurig is uitgekozen door onze agenten die zich al een tijdje verveelden". Na boer Stroop weigerde zijn dwangsom van 666 Knurft per week te betalen stapte Piessenburg naar de Oncyclopedische Naties, die het Ministerie van Bemoeials met de zaak belastte. Die gaf na een week lang onderzoek de wijk gelijk gaf en Van Klooijen moest zijn tekst verwijderen. Hij deed daarna echter iets onverwachts: hij kleurde letters rood en oranje. "Want rood verwijst ernaar dat Wikipedia moet branden en oranje naar onze geliefde aardappel Sophia.

Denkt u dat de kleur niets uitmaakte? Wel, dat deed het wel. Nee, eigenlijk niet. In het rapport stond dat de witte letters weg moesten, en er stond niets in over oranje letters. De SOAP was van Klooijen echter beu, en beval de politie een inval in zijn huis te doen. Ze lieten het huis brandend achter. De familie was wel op tijd het huis uitgejaagd. Er valt nu wel te verwachten dat boer Stroop zijn lesje had geleerd. Maar dat had hij niet. Om het Wubboïsme te blijven verspreiden richtte hij de organisatie 'Wubbo Leeft!' op, die later zou evolueren tot een partij.

Wubbo UnieBewerken

Later evolueerde de partij naar een een conservatieve partij, vooral populair onder oudere mensen en veteranen, die terug willen naar de oudere, goedere betere tijd. Er was ontstond dan ook veel controverse toen een partijvoorzitter in 1996 de partijnaam wou veranderen in Wubbo Unie, aangezien dit tegen de idealen van de Wubbo Unie ingaat. Na vele discussies werd het plan toch doorgevoerd, waardoor de partij veel meer populariteit kreeg.

PartijprogrammaBewerken

 
De verkiezingsaffiche van de WU voor de verkiezingen van 2014.

Zoals al gezegd is is de WU een zeer conservatieve partij die heilig zweert bij het Wubboïsme en appeltaart. Daardoor hebben zij ook vele vijanden bij de linkse partijen zoals de Bond voor het Koekje en het Badeendenfront Oncyclopolis. Hun populariteit is gering, waardoor zij bij de verkiezingen in 2012 11,23% haalde. Volgens vele politicologen zijn ze gedoemd om voor eeuwig in de oppositie te blijven.