Gebruiker:GeorgiusNL/Onkunde: verschil tussen versies

(deze mistte nog)
 
k
 
(6 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{c|Deeze kunst ignorantica noemen is eeuwigh zunde, daarom noem ick dit voortaen onkunde.|[[Simon Stevin]]|onkunde}}
 
{{c|Deeze kunst ignorantica noemen is eeuwigh zunde, daarom noem ick dit voortaen onkunde.|[[Simon Stevin]]|onkunde}}
'''Onkunde''' is de kunst der on-dingen, met uitzondering van onderwijs.
+
'''Onkunde''' is de studie der on-dingen, met uitzondering van onderwijs.
   
 
==De kunde==
 
==De kunde==
Onkundigen bestuderen alle zaken die, volgens de Nederlandse taal, het tegenovergestelde zijn dan het origineel. Veelal worden die zaken gekenmerkt door begrippen met de prefix ''on-''.
+
Onkundigen bestuderen alle zaken die, volgens de [[Nederlands]]e taal, het tegenovergestelde zijn van het origineel. Veelal worden die zaken gekenmerkt door begrippen met het prefix ''"on-"''.
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Al op Mesopotamische kleitabletten uit de 10<sup>e</sup> eeuw voor Christus zijn verslagen van onkundige studies te lezen, maar de wetenschap begon pas echt door te dringen vlak na de renaissance in Italië, Frankrijk en de Duitse landen.
+
Al op Mesopotamische kleitabletten uit de 10<sup>e</sup> eeuw vóór Christus zijn verslagen van onkundige studies te lezen, maar de wetenschap begon pas echt door te dringen vlak na de Renaissance in [[Italië]], [[Frankrijk]] en [[Duitsland|de Duitse landen]].
   
 
==Onkunde op universiteiten==
 
==Onkunde op universiteiten==
Slechts een handjevol universiteiten bieden de onkunde als vak aan, in de lage landen kan men alleen in de Universiteit van Harderwijk en de Oncyclopedische Universiteit terecht. Deze laatste is natuurlijk veruit de beste op de gehele aardkloot.
+
Slechts een handjevol universiteiten bieden de onkunde als vak aan, in [[Nederland|de Lage Landen]] kan men alleen in de Universiteit van Harderwijk en de [[Oncycloversiteit]] terecht. Deze laatste is vanzelfsprekend wereldleider in deze materie.
   
 
==Beroemde onkundigen==
 
==Beroemde onkundigen==
  +
*''Luigi Lavazza'', grondlegger van de moderne onkunde.
  +
*[[Simon Stevin]], Vlaams wetenschapper. Hij verving de door de Romaanse talen gedomineerde wetenschappelijke termen door Nederlandse, en waaronder dus ook de ''"onkunde"'' (voorheen bekend als ''"ignorantica"'').
 
*[[Leonardo da Vinci]], Italiaanse alleskunner die met zijn vlijmscherpe neus in alle toentertijd bekende wetenschappen sneed.
 
*[[Leonardo da Vinci]], Italiaanse alleskunner die met zijn vlijmscherpe neus in alle toentertijd bekende wetenschappen sneed.
  +
*''Johann von Dü'', [[Oostenrijk]]s geleerde en pionier in de praktische onkunde.
  +
*''Dexter diLabio'', [[Amerika]]ans wetenschapper en grondlegger van de microignorantica.
  +
*[[Professor W. Druyff]], [[Vlaanderen|Vlaams]] ''homo universalis''<ref>Latijn voor ''"alleskunnende bruinwerker"''</ref>. Het spreekt voor zich dat hij eveneens de onkunde bestudeerde.
  +
*[[Suske_en_Wiske#Professor_Barabas|Professor Barabas]], Vlaams uitvinder met een passie voor het onkundige.
  +
  +
{{Appendix}}
   
 
[[Categorie:Wetenschap]]
 
[[Categorie:Wetenschap]]

Huidige versie van 6 nov 2016 om 12:43

Deeze kunst ignorantica noemen is eeuwigh zunde, daarom noem ick dit voortaen onkunde.
~ Simon Stevin over onkunde

Onkunde is de studie der on-dingen, met uitzondering van onderwijs.

De kundeBewerken

Onkundigen bestuderen alle zaken die, volgens de Nederlandse taal, het tegenovergestelde zijn van het origineel. Veelal worden die zaken gekenmerkt door begrippen met het prefix "on-".

GeschiedenisBewerken

Al op Mesopotamische kleitabletten uit de 10e eeuw vóór Christus zijn verslagen van onkundige studies te lezen, maar de wetenschap begon pas echt door te dringen vlak na de Renaissance in Italië, Frankrijk en de Duitse landen.

Onkunde op universiteitenBewerken

Slechts een handjevol universiteiten bieden de onkunde als vak aan, in de Lage Landen kan men alleen in de Universiteit van Harderwijk en de Oncycloversiteit terecht. Deze laatste is vanzelfsprekend wereldleider in deze materie.

Beroemde onkundigenBewerken

  • Luigi Lavazza, grondlegger van de moderne onkunde.
  • Simon Stevin, Vlaams wetenschapper. Hij verving de door de Romaanse talen gedomineerde wetenschappelijke termen door Nederlandse, en waaronder dus ook de "onkunde" (voorheen bekend als "ignorantica").
  • Leonardo da Vinci, Italiaanse alleskunner die met zijn vlijmscherpe neus in alle toentertijd bekende wetenschappen sneed.
  • Johann von Dü, Oostenrijks geleerde en pionier in de praktische onkunde.
  • Dexter diLabio, Amerikaans wetenschapper en grondlegger van de microignorantica.
  • Professor W. Druyff, Vlaams homo universalis[1]. Het spreekt voor zich dat hij eveneens de onkunde bestudeerde.
  • Professor Barabas, Vlaams uitvinder met een passie voor het onkundige.