Hertogdom Limburg

Versie door GeorgiusNL (Overleg | spam) op 14 aug 2016 om 10:27 (hiermee ga ik verder)
      Oeps! Bedoelde je soms Limburg (Nederland) of Limburg (Vlaanderen)? Waarschijnlijk niet...

We kennen allemaal Limburg, de provincie dat zowel in Nederland als Vlaanderen ligt. Maar dat was niet altijd zo! Tot 1866, was Limburg nog een (semi)onafhankelijk hertogdom. We zeggen ook wel, het Hertogdom Limburg.

De oorsprong en de naam

Net zoals allerlei andere kleine vorstendommetjes is dit hertogdom ontstaan door het corrupte feodale stelsel bedacht door Karel de Grote. Het Limburgse hertogdom zou zijn oorsprong hebben in de zogenaamde 'Lijmburcht' (in Oud-Nederlands: Lymburgh), een kasteel gemaakt van lijm. Volgens etymologen zou de naam Lymburgh in de loop der tijd zijn verbasterd in Limburg.

Brabanders

 
De hertog van Brabant

De soevereiniteit van het hertogdom is vele malen in gevaar geweest. De hele misère begon allemaal bij de hertog van Brabant, die bijna het hele land wist te veroveren. Het is dat het Rooms-Duitse leger Limburg wist te verdrijven en de Brabantse hertog te bevrijden. Nee, andersom...

Luikenaren

Het nare Prinsbisdom Luik heeft meerdere malen getracht gebied van Limburg in te nemen, wat meerdere keren ook wel is gelukt. Zo werd Luik alsmaar groter en Limburg almaar kleiner.

Fransen

De eersten wie het gelukt is om Limburg in zijn geheel te onderwerpen. De invasie kwam totaal uit onverwachte hoek, zo'n 30 graden rechtsom om precies te zijn.

Hollanders

Toen Willem-Frederik op Scheveningen landde en zichzelf koning maakte van kikkerland, had niemand gedacht dat hij het Hertogdom Limburg wilde herstellen. Lees "herstellen", want zoals hierboven te lezen was Limburg geheel opgeslokt in Napoleons Franse Rijk. Hij maakte Limburg een vazalstaat met een personele unie met Nederland.

Pruissers

Ook de duivelse Duitsers Pruissers waren niet te vertrouwen. Het opdringende Groot-Duits nationalisme eiste het gebied op, dan wel een deel. Reden hiervoor is dat het pasgeschreven volkslied moest kloppen (...Von der Maas bis an die Memel...).

Belgen

Na de Belgische Revolutie eiste het jonge koninkrijk het hertogdom op als provincie. Nederland echter zag daar niets van in en wilde koste wat kost de verbinding met Maastricht en Neutraal Moresnet behouden. Dit mondde echter uit tot een compromis waarbij België Limburg ten westen van de Maas mochten inlijven. Beloftes waren geen sterke kant van Nederland, en behield daarmee de Peel (tijdelijk Noord-Brabant gemaakt) en Maastricht (vals spel met landkaarten). Met deze acties is het hertogdom vergeten en zo kwam het tot een eind.

Limburgse Koloniale Rijk

Limburg heeft tevens geprobeerd een groot koloniaal imperium op te richten.

Limbabwe

Als eerste richttten de Limburgers langs de oevers van de Zambezirivier Limburgs Zambeziland op. Deze kolonie kwam snel ten einde na de uitbreiding van Portugees Oost-Afrika. De Limburgse kolonie werd daarbij onbereikbaar.

Limbië

Toen zocht het Limburgs Hertogdom het ietswat dichter bij huis op, en veroverden delen van het Ottomaanse Rijk. Een nstukje noordkust van Afrika, wat Limburgs-Noord-Afrika werd genoemd. Italië lag echter op de loer en veroverden het gebied dat voor hun slechts een rubberbootreisje was.

Guyamburg

De laatste poging was Limburgs Guyana, dat in feite een stukje Suriname was in bruikleen. Vanuit daar moest Limburg een forse en rijke kolonie oprichten, alleen de Britten wisten het gebied genadeloos in te lijven. Ook nu nog is dit gebied betwist tussen Guyana en Suriname.

Zie ook