Een formularische weergeving van de totstandkoming van =.

Dit klopt, maar da's dus logisch
~ Johan Cruijff over zichzelf

Het is even niet anders
~ Kapitein Overduidelijk

= wordt, kort gezegd, gebruikt als iets klopt. Als het gebruikt wordt, wanneer iets niet klopt, dan klopt dat niet.
Anders gezegd: wat aan weerszijden van de = staat, zijn twee weergaven van hetzelfde. = wordt ook wel geschreven als is, en later als was. Onduidelijk is dan echter of het nog = is.


4=6Bewerken

Heel lang geleden (in 1924 of 1926) was er een kruidenier die zijn tijd ver vooruit was. Hij begreep als geen ander hoe men geld moest verdienen, en hij vatte dit als het volgt samen: 4=6. Hiermee wist hij een snaar te raken bij de inwoners van het dorp. Massaal kwamen zij 4 artikelen halen, terwijl ze slechts 6 artikelen afrekenden. Ook zij hoopten op deze wijze hun graantje mee te pikken, want natuurlijk verkochten zij hun artikelen weer door met dezelfde handelszin. Dorp na dorp viel voor de vindingrijke ondernemer. Stad na stad gaf zich gewonnen. 4=6 heerste.
Ook het bekende verhaal van de buschauffeur is op hem gebaseerd, alsmede de legende rond het verdwijnen van een kwartje.

Later (in 1984 of 1986) was 4 definitief 6 geworden en is de onderneming gestaakt. Het was niet nodig meer. Het boek was uit. Dachten de historici...

Maar 4=6!, zoals het gezegde luidt. En in 1994 (of 1996) rezen de mogelijkheden nog steeds de pan uit. De amerikanen hadden 4=6 ontdekt. Onduidelijke financiële producten werden verkocht alsof het niets was (wat het ook misschien niet was.) En de verkoop daarvan werd verkocht, en het risico van die verkoop werd verkocht en de verzekering van het risico van de verkoop werd verkocht en de koers van de verzekering van het risico van de verkoop werd verkocht, en .... Wel, u snapt waar dit heen gaat. Juist, nergens.
4=6 groeide uit haar krachten en werd 0 = oneindig. En daarmee kwam het zwarte gat. Het zwarte gaat staat nu bekend als de kredietcrisis.
Het wachten is op een kruidenier die in een klein dorpje een winkel begint, genaamd 6=4.


Massa = energieBewerken

Sinds jaar en dag bulkt de Tour de France van energie. En zoals iedereen weet, worden de snelheden steeds groter en de records rijzen de pan uit. Niemand begrijpt precies waarom. Waarom fietst men zo snel. Moet men ergens op tijd zijn? Is er een brief die haastig bezorgd moet worden? Moeten de aardbeien snel naar Schuitema, zodat we ze de volgende dag vers in de supermarkt hebben? Is het een geheim project van de franse overheid om energie te winnen? Hebben alle deelnemers een lichte vorm van achtervolgingswaanzin en is dit eigenlijk het jaarlijkse uitje van de vereniging Anonieme Lijders Aan Lichte Achtervolgingswaanzin (ALALA).
Niets van dit alles. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit te maken heeft met een totaal ander verschijnsel in onze westerse maatschappij. Het heeft te maken met de eetcultuur. Als cultuur wordt er in het westen te veel gegeten. Vandaar de vele mensen met overgewicht die je op een dagje uit in Hoog Catharijne kan ontmoeten. We zijn te zwaar, er is veel te veel massa.
Het Europese Parlement heeft toen besloten dat een cultureel probleem een culturele aanpak verdient. En deze aanpak heet Tour de France. De Tour de France is het ventiel van onze cultuur. Al de overtollige massa gaat in snelheid op door de energie waarvan de Tour de France bulkt. (Grappig woord eigenlijk, "bulkt").
En dat het werkt moge duidelijk zijn: niemand heeft ooit een Tour de France renner met overgewicht gezien. En trouwens, het is niet voor niets dat in Japan Sumoworstelen de nationale sport is.


Tijd = geldBewerken

Deze stelling wordt heel vaak verkeerd begrepen. Vaak wordt gedacht dat dit betekent: als je veel geld hebt, heb je ook veel tijd. Maar niets is minder waar. Tijd en geld zijn twee verschillende weergaven van hetzelfde. Tijd is hetzelfde als geld, namelijk "vermogen". Vermogen drukt zich ofwel uit in tijd, ofwel in geld. Drukt je vermogen zich uit in geld, dan heb je meestal weinig tijd. Heb je daarentegen weinig geld, dan heb je veelal zeeën van tijd.
Neem de slak. Wie heeft ooit een slak gezien met een villa op zijn rug, voorzien van zwembaden, badkamers, garages, oprijlanen, alarmsystemen of bubbelbad. Niemand heeft dat ooit gezien, - en terecht. Want wat iedereen gezien heeft is dat een slak zeeën van tijd heeft.
Bent u daarentegen één van die beklagenswaardige wezens die dagelijks al die dingen met zich mee moeten torsen en motoren, auto's, motorboten, partytenten of landgoederen erbij dan bent u de zogenaamde "sjaak". Er is geen seconde tijd meer in uw leven over.


De buschauffeurBewerken

Voor degenen die zojuist dachten: "wat wordt er nu bedoelt met het bekende verhaal van de buschauffeur?" volgt hier het bekende verhaal van de buschauffeur. Uiteraard volgt het ook voor degenen die dat niet dachten, dat is logisch. Maar dat doet er niet toe.
Er was eens een buschauffeur die tegen een passagier zei: "Dat is dan één euro vijf", waarop de passagier zei: "Hier heeft u één euro, en laat u de vijf cent maar zitten."


Zie ookBewerken