1988 1990

GebeurtenissenBewerken

Problemen in de bouwBewerken

In 1989 is veel gebeurd, maar het nieuws in dit jaar wordt gedomineerd door technische problemen in de bouw en woninginrichting:

Berlijnse Muur valt om.Bewerken

In de zestiger jaren is in Berlijn langs de oevers van de Spree een muur gebouwd om de Berlijners te beschermen tegen de geluidsoverlast van de luidruchtig kabbelende rivier. In Duitse ambtenarentaal heet het bouwwerk der anti-pletscheristische Schutzwalle. In de loop van 1989 wordt duidelijk dat deze geluidswand door het gebruik van grondstoffen die bij de bouw al over datum waren aan ernstige betonrot lijdt. Op 9 november stort het bouwwerk definitief in.

IJzeren gordijn roest doorBewerken

In midden Europa is het lang populair geweest om de ramen te voorzien van IJzeren Gordijnen. Dit gebruik is terug te voeren op maliënkolders uit de middeleeuwen. Nadat maliënkolders hun praktische nut al lang verloren hadden bleven de middel-Europeanen deze kleding dragen als statussymbool. Vandaar uit heeft het materiaal de overstap naar het huistextiel gemaakt. Het toenemende gebruik van bruinkool in Midden-Europa heeft niet alleen de regen, maar ook het binnenmilieu zuur gemaakt, wat in 1989 tot het massaal doorroesten van alle ijzeren gordijnen leidde.

Oostblok valt omBewerken

Een woonblok in Oostzaan, het zogenaamde Oostblok, valt zonder tekenen vooraf zomaar om. Later wordt duidelijk dat de projectontwikkelaar, in een poging zijn bouwproject sneller klaar te hebben dan de concurrent in Westzaan, zijn arbeiders onder zo'n hoge druk gezet heeft dat deze gedwongen waren een paar short-cuts te nemen.

MuziekBewerken

Naar aanleiding van alle problemen in de bouw werd de Duitse band "Einsturtzende Neubauten" opgericht. De band specialiseert zich in spectaculaire optreden waar de muziek gevormd wordt door het ritmisch neervallen van nieuwbouwflats. Kaartjes voor de concerten kosten dan ook driehonderdvijftig duizend DM per stuk. Ook stort in dit jaar Michael Jackson's eerste neusbrug in.

Kolére, zo'n kort artikel is er nog niet eerder geweest! Misschien kan jij dit artikel nog wat uitbreiden!
Een centimeter of drie zou al een goed begin zijn...