24 augustus

jul - augustus - sep
<< 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31     >>

24 augustus is de dag dat bovengemiddeld veel volk met blauw bloed wordt geboren. Wanneer deze traditie precies is ontstaan, is niet bekend, maar vanaf ongeveer de twaalfde eeuw is een duidelijk patroon te herkennen. Dit curieuze feit heeft de nog curieuzere implicatie dat de laatste week van november een bijzonder drukke moet zijn in de slaapkamer van slotburchten wereldwijd.

BeschermheiligeBewerken

Volgens de katholieke traditie is de beschermheilige van deze dag Sint Ouen van Rouen, beschermheer van de flauwe rijm. Sint Ouen staat erom bekend dat hij als eerste mens ter wereld een gedicht met de volgende regels begon:

Sint zat te denken
Wat hij jou zou schenken

~ Sint Ouen van Rouen.

Hoewel er voor hem al een lieveheersbeestje was dat deze regels had gebezigd, heeft dit diertje nooit de erkenning gekregen die het had verdiend. Dat gold ook voor een poëtisch onderlegde lynx die in de vergetelheid verdween toen Sint Ouen als eerste mens ter wereld een gedicht met de volgende zinnen begon:

Rozen zijn rood
Viooltjes zijn blauw

~ Sint Ouen van Rouen.

Dat het voorgaande niet eens rijmt, maar door zijn gezegende hand wel tot oercliché werd, kon Sint Ouen niet deren. Om Sint Ouen te eren, worden op deze dag de zogenoemde clichérijmpjes massaal in reprise genomen. Dit wordt door protestanten die meer van originaliteit houden vaak als irritant gezien en zo komt het dat op deze dag de geloven beter niet op één spreekwoordelijk kussen kunnen liggen.

24 augustus in de geschiedenisBewerken

  • 1330 - Het washandje wordt uitgevonden door Dr. Pepper.
  • 1815 - De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand. Meteen is er grote chaos omdat er opeens een aantal dingen niet meer mogen.
  • 1853 - Aardappelchips wordt uitgevonden. De uitvinding wordt goed onthaald, aangezien dit mensen eindelijk toelaat zich te ontdoen van de massa's dipsaus die samenklitten in de straten van Europa.
  • 1919 - Drs. P wordt geboren.
  • 1960 - In Antarctica is het een koude dag. Het kwik kon ook niet dalen tot -88 graden Celsius, zo koud was het!
  • 2001 - Iemand giet Fanta in plaats van kerosine in het ruim van een Airbus.
  • 2006 - In een parallel universum wil de Rita Verdonk van de auto niet starten.
  • 2007 - Het is een rustige dag in Tsjernobyl.

GeborenBewerken

 
Koning Marcel van Thilt.

Dag van de...Bewerken

De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over 24 augustus.

Wist je dat...Bewerken

Zie ookBewerken