;-)
~ Em11.png

De Puntkomma, soms geschreven als :, wat een tweeling is van .), is de twintigste letter van het alfabet, na de L en voor de Z. Het is over het algemeen een onnuttige uitvinding. Het is iets voor mensen die niet kunnen kiezen tussen de punt of de komma. Heel onhandig, vooral wanneer je vergeet de "shiftknop" in te drukken terwijl je een punt probeert te zetten;

Wat er dus gebeurt als de puntkomma ons te lang ambeteert.

GeschiedenisBewerken

PrehistorieBewerken

Het puntkommateken werd al gevonden in grottekeningen en is na de . de oudste letter van de wereld. Het moest waarschijnlijk betekenen:

  • een brandende fakkel, het meest waardevolle waar men rond die tijd aan kon denken.
  • een man zonder hoofd, armen en maar 1 been.
  • een man die een voetbal aan het koppen is of een ronde steen tegen zijn hoofd krijgt.
  • of een dronken medicijnman.

Verder kon de mens er helemaal niets mee en werd de puntkomma vergeten.

Moderne tijdBewerken

Op een dag, tijdens een van de warmste dagen van het jaar zat Bill Gates in zijn 20 miljoen dollar-kostende zetel een 2500 dollar-kostende cocktail te drinken terwijl de rest van zijn crew zich kapot zat te werken... Gates wou eens zelf wat uitvinden. "Wat als ik eens een onnuttige uitvinding uitvindt, waar niemand toch iets aan heeft. Ze moeten mij toch betalen!", dacht hij waarna hij een kwaadaardige lach lachte. En dat deed hij ook nog. Sindsdien zijn wij allemaal "besmet" door deze idiote uitvinding.

 
de evolutie van de puntkomma, van boven naar beneden.

De overheersingBewerken

Sindsdien Bill Gates zijn uitvinding op de markt heeft gebracht wou hij er wel wat aandacht voor. Zo wou hij bijvoorbeeld de ; op de plaats van de spatiebalk. Maar daardoor geraakte Spatie Balk wat geïrriteerd, dus verdreef hij samen met zijn kracht op de ESC-partij de ; op de plaats naast Ctrl. De puntkomma was daar niet blij mee dus nam hij de plaats van de van al die onnuttige F's in. Daar waren alle andere toetsen het niet mee eens, dus werd hij verbannen naar de punt.

De ; is zodanig nutteloos dat de Nederlandse taal de ; in de grammatica heeft opgenomen met twee gebruiken:

  • In opsommingen zou de ; elk punt gaan scheiden;
  • Als een twijfelgeval tussen een gebruik van een punt of een komma.

Uiteindelijk is het tweede punt komen te vervallen in verband met nutteloosheid, want de schrijver moet gewoon de regels uit het hoofd leren.

De ; kent één betwijfelbaar nut in het gebruik in emoticons, zoals ;) ;D ;P ;A ;B ;C ;D ;E enz.