Het logo van de ANWB, let op de transformatie.[1]

De ANWB, met als officieus backroniem Alle Nederlanders Waren Boos[2] is een clubje opgericht om het zeuren van alle Jan-met-de-Petten makkelijker te maken. In de tijd dat er nog geen algemeen stemrecht gold, was dit natuurlijk wel handig.

GeschiedenisBewerken

OprichtingBewerken

Het uiterste begin van de ANWB begint[3] in de jaren 80 van de 19de eeuw bij de twee geleerden en beste vrienden, Dr. Gerrit-Jan Iet en professor Leopold Isjaat, die eerder zélf de politiek inzaten. Zij hadden een partij die opkwam voor de mening van de gewone burger. Helaas voor hen was er nog een koning, genaamd Wildrie. En Wildrie was ten eerste fel tegen de ideeën van de heren en ten tweede: hij had een persoonlijke hekel aan Dr. Iet en Prof. Isjaat. Het was dan ook niet wonderbaarlijk dat de partij niet lang overleefde. De twee heren besloten toen verder te gaan met een vereniging, waarbij gewone burgers zich konden aansluiten om te lobbyen tegen alles waar ze tegen waren.

Groei en naamBewerken

Tegen hun verwachtingen in waren er erg veel mensen die een grote mond hadden, en zich dus graag aansloten bij het clubje. De vereniging werd zelfs bijna machtiger dan beide kamers van de Staten-Generaal. Tot op een gegeven moment de oprichters eraan herinnerd werden dat er nog geen naam was. Dit losten ze zeer origineel op door de voornamen van de eerste vier opeenvolgende leden te noteren en daarvan de eerste letters te gebruiken. Dit waren Adolf, Nicolaas, Willem en Bert. Deze werden al snel benoemd tot ereleden voor het leven. De groei remde echter snel af door de Duitse inval van Polen, en mensen de eerste naam snel associeerden met de Duitse dictator.

Tweede WereldoorlogBewerken

Met de Duitse bezetting moest de ANWB verplicht fuseren met haar Duitse equivalent ADAC (Arnold-Dietrich-Alphons-Christian) en werd als geheel verbannen, aangezien het een protestgroep was tegen het Fascistisch-Nazistisch regime. De leden werden opgepakt of vluchtten naar Engeland. Op die vlucht overleden tevens dr. Iet en prof. Isjaat, waarschijnlijk door een combinatie van ouderdom, hartfalen, verdrinking, onderkoeling, honger, vergiftiging en moord. Een waar keerpunt voor de ANWB.

Naoorlogse periodeBewerken

Toen achteraf bleek dat de vier ereleden stiekem ook lid waren van de NSB werden ze snel verbannen uit de club. Ook moesten ze de clubnaam veranderen[4]. Echter, niemand stond op om een nieuwe naam te verzinnen. De naam bleef dus ANWB, en als je een lid vraagt waar dat voor staat zal deze voor de grap roepen: ,,Alle Nederlanders Waren Boos".

Maar waarom waren die Nederlanders nou boos?Bewerken

Dat was een grapje van dat lid, boos is namelijk een groot woord. Ze noemen het liever geërgerd, wat in feite nog groter is, maar daar gaat het niet om. Blij is anders.

StrevenBewerken

De ANWB kent geen vast streven. Sterker nog, de ANWB heeft er eens voor gezorgd dat een wet waar diezelfde ANWB heeft laten invoeren weer werd afgeschaft. Dit ging maar om de aansluiting van de Waddeneilanden aan het vasteland, dat achteraf toch niet zo beviel. Het ligt maar net aan de situatie, wat het lid wil, wil de club.

  Dit artikel gaat helemaal nergens over.
Leuk he? 
Hè? Dit is gewoon een willekeurig ANWB-lid!

ClubliedBewerken

Om het artikel af te sluiten volgt hier het clublied:

Zien wij al'maal dingen en wij zijn't ermee niet eens
De politiek praat dom of toch alleen maar Deens
Of een man wiens tong word uitgerukt omdat hij zei wat hij 'rvan vond
Dan genereer ik heel wat woorden, die komen uit mij mond

A-N-W-B, 't is ons lust en ons leven
A-N-W-B, mag ik onze boodschap geven?
,,Dit is niet goed, di's niet hoe het moet"
ANWB, ANW, bezig blijven wij voorgoed

Iemand rijd op de weg 250 wat niet mag
Maar deze doet dat met plezier, en heeft altijd een lach
Helaas word deze opgepakt, krijgt boete of celstraf
Dit vinden wij niet kunnen, dat vinden wij echt af

A-N-W-B, 't is ons lust en ons leven
A-N-W-B, mag ik onze boodschap geven?
,,Dit is niet goed, di's niet hoe het moet"
ANWB, ANW, bezig blijven wij voorgoed

'k Heb een oudoom, 60 jaar, die is psychisch gefixeerd
Op de premier die hij haat, 't is enorm gecompliceerd
Gelukkig kwam hij naar ons toe, vertelde dat en dit
We waren het met hem eens, en nu is hij lid (van de)

A-N-W-B, 't is ons lust en ons leven
A-N-W-B, mag ik onze boodschap geven?
,,Dit is niet goed, di's niet hoe het moet"
ANWB, ANW, bezig blijven wij voorgoed

En onthoudt dit alstublieft, mochten we stoppen met bestaan
Word dan niet zo kwaad op ons, we hebben ons best gedaan
Maar die tijd is nog niet daar, we gaan nog lekker door
We lobbyen en lobbyen, en we zingen in koor:

A-N-W-B, 't is ons lust en ons leven
A-N-W-B, mag ik onze boodschap geven?
,,Dit is niet goed, di's niet hoe het moet"
ANWB, ANW, bezig blijven wij voorgoed