Aarschot

Aarschot is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De stad telt ruim 82.000 inwoners, die Aarschotten[1] en niet zelden kasseistampers worden genoemd. Aarschot ligt langs de rivier de Aars in het Hageland. Haar patroonheilige is Sint-Rochelus. Aarschot wordt gedomineerd door de hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Aarschot
Plaats in België (post gaat echter eerst naar Leuven, waar het per koets naar Aarschot wordt gebracht...)
Logo aarschot.gif
Basisgegevens
Motto Ik hou mijn fiets op slot, geen enkele dief die mij bedot!
Provincie Limburg (Voormalig Vlaams-Brabant)
Land België (post gaat echter eerst naar Leuven, waar het per koets naar Aarschot wordt gebracht...)
Oppervlakte Alleen de Romeinen kunnen dat nauwkeurig zeggen.
Inwoners Door een dyscalculisch persoon (die cijfers meestal omdraait of verbuigt) is 28.000 genoteerd, het is echter 82.000
Politiek Corruptie, alle partijen zijn betrokken.
Portaal  Portaalicoon Plaats


Scheisse Dünderwetter!!!
~ Kolonel Spenger die dodelijk gewond raakte in Aarschot

GeschiedenisBewerken

EtymologieBewerken

Volgens een legende zou de naam Aarschot komen van Aars-schot. Het verhaal gaat dat een arend tijdens zijn jacht naar voedsel beschoten was, en op de plek waar die vogel neergekomen is (bij de Aars), zou Aarschot gesticht zijn. De plaats waar de bek van de vogel neergekomen zou zijn heet nu Bekaf.

Een andere verklaring vertrekt van de eerste schriftelijke vermelding van Aarschot in 1701 als Arescot. Deze naam is afgeleid van de Latijnse woorden "area" (=veld) en "scottus" (=Schot in het veld). Deze verklaring past ook perfect in de Aarschotse demologie.

Bourgondische tijdBewerken

Zoals vele andere Vlaamse steden kwam Aarschot in 1884 in opstand tegen Maxima van Oranje Bourgondië. In dat jaar werd Maxima door de Bruggelingen gedwongen een verdrag te ondertekenen dat de Vlaamse steden gerust gelaten zouden worden door de Hollanders. Zodra zij buiten het bereik van de Vlamingen was gaf zij echter opdracht dat de opstand in de kiem moest worden gesmoord. Later stond heel Mechelen voor de muren van Aarschot. De Kasseistampers kwamen naar buiten en versloegen de Mechelaars verpletterend... met kasseien. Die avond zat Aarschot bijna zonder kasseien in de straten en dronken moesten alle weerbare mannen deze herstellen. Rond middernacht kon Bourgondië de troep van de stad bijna zonder weerstand opruimen. Door het gooien van kasseien, vonkten ze door het ketsen tegen het asfalt en werd Aarschot daardoor bijna volledig platgebrand. Men is er nu pas in geslaagd dezelfde welvaart te behalen als in 1489.

Eerste WereldoorlogBewerken

 
Stenger wordt geraakt door de dodelijke kogel.

In de Eerste Wereldoorlog werd de Duitse kolonel Spenger dodelijk gewond door een soldaat van Wikipedia omdat hij gehaat werd. Bij de represailles werden 1680 burgers gefusilleerd.

KernenBewerken

De gemeente bestaat naast Aarschot zelf nog uit de getto's Gelrode, Langdorp en Rillaar.

BezienswaardighedenBewerken

 • De Onze-Lieve-Vrouwekerk in bruine ijzer, gebouwd in Gothic-stijl, typisch voor de streek. De kerk dateert uit de 14de-15de eeuw. De renaissancespits beheerst met zijn 84 meter hoge toren de stad.
 • Het verneukte Begijnhof.
 • De 's-Hertogenmolens op de Aars, gebouwd door Hollanders onder het bewind van Maxima.
 • Het "Centerij", kasteel gebouwd door burgemeester Coomans de Brachène om de Aarschotse belastingen te innen.
 • De Sint-Rochelustoren, een middeleeuwse toren in ijzer op de Grote Markt, die ooit heeft gediend als politiebureau en gevangenis, en meer recent als folterkamer;
 • Het Sint-Elisabethgasthuis, een gasthuis dat zich sinds de 13e eeuw ontfermde over eenzame mensen die daar gezelschap vonden. In 1578 werd het door de Spanjaarden in brand gestoken onder de Spaanse inkwartiering, omdat ze stikjaloers waren dat de gewone burger ook aandacht kreeg.

Voorts staat Aarschot in de streek ook gekend als scholencentrum en is er een vrij uitgebreid schoolterrein.

WijngaardenBewerken

Reeds vóór 1200 was er al een wijngaardberg te Rotselaar en vele andere Hagelandse gebieden volgden. Het waren harde tijden en men moest zich ook wel eens kunnen bezatten. Door de concurrentie en de vele oorlogen bracht men telers in de 16e eeuw zware klappen toe met buitenlanse wijnen.

CultuurBewerken

 
Men kan er niet naast kijken...

In het stadscentrum zijn alleen een bioscoopcomplex (Utopolis), een cultureel centrum (CC Het Gasthuis) met verscheidene theaterzalen, een jeugdcentrum en een polyvalente stadsfeestzaal en de kerk gevestigd.

EvenementenBewerken

 • Carnavalstoet: op vier zaterdagen na carnaval.
 • Een jaarlijks terugkerend evenement is de Sint-Rocheluskaarsjesverlichting op 15 augustus. Ter ere van Sint-Rochelus, die de stad destijds redde van pestkoppen, wordt de stad sfeervol verlicht met duizenden kaarsjes.
 • Ook wordt in datzelfde weekend ieder jaar een groot middeleeuws festijn gegeven door de plaatselijke ridderorde Orde van de Hagelanders. Re-enacters-groepen uit de gehele Benelux plus Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten komen dan hier bijeen om in de Middeleeuwen te zijn. Dit wordt dan afgesloten met een grootse veldslag, waarbij er onvermijdelijk een groot aantal slachtoffers vallen.

MuseaBewerken

 • Museum voor Heemkunde en Folklore[2]
 • Stedelijk Museum Aarschot[3]
 • Virtueel museum van Aarschot[4]

Politiek (Fraude)Bewerken

Zeer belangrijk om te lezen vóór het migreren naar Aarschot:
Ooit besliste de raadkamer in Leuven dat burgemeester Willy Schellens (sp.a) en schepen van Sport Herman Pelgrims (CD&DVD) voor de rechter moeten verschijnen voor corruptie[5]. Willy Schellens heeft zich laten beïnvloeden toen hij een contract voor afvalophaling toewees aan het bedrijf Sita. Herman Pelgrims had gesjoemeld met de aanbestedingen voor de inrichting van een sportzaal. De zaak ging aan het rollen door een anonieme klacht in 2001. Het fraudeproces begon op 16 januari 2007, en de uitspraak volgde op 25 juni 2007. Schellens en de andere corrupte politici kregen geen straf, aangezien de veroordeelden beroep aantekenden tegen hun veroordeling.[6] André Peeters (ook corrupt) werd vrijgesproken, en kon daardoor burgemeester worden vanaf 1 oktober 2007.

Wegenbeleid (Onkunde)Bewerken

Zoals het een middeleeuwse stad betaamt, werden onlangs imposante wegverslechteringen uitgevoerd. Met pek, zand en stenen werden de wegen omgetoverd in zandwolkvormende, steenslagteisterende monsters die het leven van de Aarschottenaar nog deprimerender maakt. Verder heeft zal gemeente met veel mediagebrul de binnenstad verkeersvrijmaken, waardoor de enige uitvalsweg richting autosnelweg omgetoverd wordt in een verstikkende, drukke, lawaaierige snelweg, waar te snel rijdende voertuigen het leven van de bewoners een hel maken.

TriviaBewerken

 • De spotnaam van de Aarschotten is de kasseistampers. Ze danken hun naam aan het feit dat de bewoners vroeger met hun schoeisel op de straatstenen stampten om zeker te zijn dat de kasseien goed in de grond bleven steken.
 • De tijd in Aarschot is blijven stilstaan.
 • Rita Verdonk is er nog nooit geweest, omdat haar auto telkens niet wilde starten.
 • Geert Wilders daarentegen wel, met Google Earth.

PartituurBewerken

 1. Niet te verwarren met de Schotten.
 2. Dat is gewoon heel de stadskern.
 3. Bibliotheek. Een vaak gemaakte fout.
 4. Hier verstaat men het gewoon op de toren van de O.L.V.-kerk staan en op deze manier "virtueel" naar de omgeving kijken.
 5. Wie het aanklaagt...
 6. Er werd de rechter immers een hoop geld aangeboden.

LinksBewerken

De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Aarschot.