Alvaman

Alvaman is een imaginaire superheld, in 1507 bedacht door striptekenaar Karel van der Voort, beter bekend onder zijn pseudoniem Karel V. Het alter ego van Alvaman is Fernando de Toledo, die in de stripverhalen een saai leventje leidde als hertog van Alva, een suf dorpje in Spanje. Wanneer hij echter op een dag gevraagd wordt om de ongelovige ketters in de Nederlanden te vernietigen, begint er een hilarische reeks avonturen, waarbij het meer dan ééns gebeurt dat er een klunzige protestant op de brandstapel terechtkomt!

Alvaman
Een stuk conceptart van Alvaman. Later zouden de tekeningen wat gepolijster worden.
Een stuk conceptart van Alvaman. Later zouden de tekeningen wat gepolijster worden.
Algemene informatie
Geboren 29 oktober 1507
Geboorteplaats Alva
Nationaliteit Spaans
Bekend vanwege Stripfiguur
Overige informatie
Religie Katholicisme

Alvaman man man...
~ Rob Geus over de keuken van Alvaman.

StripverhalenBewerken

Hoeveel stripverhalen er exact over Alvaman geschreven zijn is niet bekend, aangezien er vele verloren zijn gegaan. Aanvankelijk werden de meeste strips bewaard in het bescheiden Rijksmuseum in Amsterdam, maar sinds de strips de laatste jaren bekender zijn geworden en historici de historische waarde van de strips hoger in zijn gaan schatten, hebben de ze een plek gekregen in het wereldberoemde, zeer prestigieuze Stripmuseum in Brussel.

Alvaman en de StierengevechtenBewerken

Het debuut van Karel V als striptekenaar kwam in 1507 met Alvaman en de Stierengevechten, een strip over liefde, strijd en passie.

Fernando is een doodgewone jonge adelman, die zijn leven slijt met alledaagse activiteiten als eten, slapen en het uitbuiten van de boerenbevolking. Op een dag komt er echter een uitnodiging van de koning van Spanje, om naar de Nederlanden te vertrekken en daar als landvoogd de heroïsche strijd aan te voeren om de mannen te vermoorden, de vrouwen te verkrachten en de kinderen te mishandelen. Hoe durven die vuile Hollanders om zelf te kiezen welk geloof ze aanhangen?!

Fernando, die eerst niet overtuigd is of hij wel de geschikte persoon is voor deze onderneming - als kind was hij nooit erg moordlustig geweest - besluit eerst bij de koning op bezoek te gaan om met hem te overleggen. De koning, een wijze oude man die nagenoeg perfect is (men beweert dat Karel V deze koning op zichzelf gebaseerd heeft) haalt Fernando over om naar Brussel te trekken en daar de touwtjes aan te halen.

Wanneer Fernando in Brussel aankomt, besluit hij een goed landvoogd te zijn. Hij wil de bevolking te vriend houden, en afgezien van enkele verkrachtingen van de plaatselijke boerinnen (het waren toch maar arme vrouwen) is hij goed voor de mensen. Wanneer hij echter over het marktplein loopt, en een man hoort zeggen dat hij paëlla "niet zo lekker" vindt, raakt Fernando verbitterd, en ontpopt hij zich tot Alvaman. Alvaman zal vanaf nu alles eraan doen om de bevolking te straffen.

Wanneer hij met zijn leger bij een veehouderij aankomt, loopt hij in een hinderlaag. Van alle kanten worden ze aangevallen door een kudde woeste runderen.

De literaire waarde van het verhaal werd door critici uit de tijd van Karel V sterk geprezen. Met name de ontwikkeling die het personage doormaakt, van laffe schijtbak tot heroïsche moordenaar, is erg lovend beschreven. Het grootste punt van kritiek is echter de geringe hoeveeldheid bloedvergieten.

Alvaman's SiëstaBewerken

I'm getting too old for this mierda...
~ Alvaman in Alvaman's Siësta.

Karel V's grote doorbraak kwam met de strip Alvaman's Siësta in 1513.

Alvaman besluit na enkele tientallen jaren trouwe dienst om zijn musket aan de wilgen te hangen. Wanneer er echter wederom onrust uitbreekt in de Nederlanden, wordt Alvaman door de legerleiding wederom gevraagd om uit zijn siësta terug te komen, en de Nederlanden te verlossen van deze vuile protestanten.

Critici waren laaiend enthousiast over dit prachtige stripverhaal. Zij prezen vooral het originele script, waarin voor het eerst het thema wordt aangehaald van een veteraan die noodgedwongen uit zijn pensioen terugkeert om de held uit te hangen. Later is dit zo ontzettend, godvergeten, hopeloos vaak herhaald dat het een waar cliché is geworden, maar ruim 500 jaar geleden was Karel V dus de eerste die dit thema aanhaalde.

 
Buzz Alva is rechts te zien, in een scène van de film.

In andere mediaBewerken

Over Alvaman zijn, naast stripverhalen, vele films gemaakt en boeken geschreven. Wereldberoemd is de Hollywoodblockbuster "Alvaman goes to the Moon" uit 1995, waarin Alvaman (in de film "Buzz Alva" genoemd) een bemanningslid is van de Apollo 11. Aanvankelijk was Gerard Joling gecast voor de rol, maar die haakte snel af; hij had er "de kracht niet meer voor". Critici waren niet erg gecharmeerd van de film; ze vonden dat deze niet erg trouw bleef aan het originele concept van de Alvaman-universe. Zo zei Albert Einstein over de film:

God dobbelt niet. De makers van deze film maken er echter een ware kunst van.
~ Albert Einstein over Alvaman goes to the Moon.

Volgens een urban legend (vrij vertaald: "Urbanuslegende") zou de single "Hittentit" van Urbanus van Anus uit 1982 in een diepere laag van betekenis gaan over de literaire waarde van de Alvaman-stripreeks, en haar betekenis voor de cultuur van de Lage Landen. Volgens anderen is de diepere betekenis van de hit echter een kritiek op het hedendaagse individualisme in de maatschappij.

Superhelden en handelsreizigers

Ab Klinkman · Alvaman · Antic Cafe · Badman · Balkenendeman · Brugman · Bulk · Clovis · Columbus · De Cock · El Cid · Flandrien · Frans Bauer
Groene Baron · Hoe: word je een superheld? · Jan · Koksmutsman · Marco Polo · MegaMark · Montignac · Baron von Münchhausen · Napoleon Bonaparte
Nederlands · Piet Huysentruyt · Qwop · Robin van Persie · Sherlock Holmes · Sonic X · Spider-Woman · Superman · Tijd · Übermensch · Willem Wever

Kapiteins: Brazil · Iglo · Onduidelijk · Onzinnig · Overduidelijk · Oxymoron · Paradox · Zeppos