André van Duin

Adrianus Marinus Langenamus (André) Kyvon, geboren als André Kloot (Rotterdam, 20 februari 1947), is een Nederlands artiest, beter bekend onder zijn bijnaam André van Duin. Kyvon is een verkeerd begrepen genie, die door zijn ongelukkig verworven reputatie veelal wordt gezien als "komiek". Deze reputatie veroorzaakt overigens groot verdriet bij Kyvon zelf.

Kyvon tijdens een voor hem karakteristieke spastische aanval.
Kyvon tijdens een voor hem karakteristieke spastische aanval.
Algemene informatie
Geboren 20 februari 1947
Geboorteplaats Rotterdam
Nationaliteit Nederlandse
Functie Boer, programmamaker
Bekend vanwege Onbedoelde hilariteit

JeugdBewerken

André Kyvon wordt geboren als zoon van Bep en Kees Kievon. Aangezien de nieuwbakken zoon door zijn ouders niet erg gewenst was,[1] gaven zijn ouders hem bij de doop de achternaam "Kloot" mee.

In de eerste maanden na de geboorte blijkt kleine André medische problemen te hebben. Het kind maakt oncontroleerbare bewegingen, die door een toeziender werd omschreven als "schokkerig".[2] Later zou blijken, dat Kyvon onder een - ongevaarlijke, maar zeer ongelukkige - spastische stoornis lijdt.

In zijn kinderjaren zou de stoornis van Kyvon uitgroeien tot een ware plaag. Op de lagere school werd de jongen, die nooit kwaad in de zin had gehad, regelmatig verguisd en nagedaan door medeleerlingen. Het jochie werd een ware verstoteling. Op de middelbare school verbeterde de sociale positie van Kyvon enigszins, al was het niet zijn bewuste toedoen. Het geval wil namelijk, dat zijn spastische aanvallen sprekend leken op toentertijd bekende Nederlanders, waardoor Kyvon door klasgenoten werd gezien als een komisch genie. Docenten reageerden echter minder positief op zijn "typetjes"; ze achtten het wiskundeuur niet het meest ideale moment om een grol op te voeren. Het gebeurde dan ook regelmatig dat Kyvon zijn "persiflages" verder diende uit te voeren bij de rector van de school.

 
Kyvon was zeer verdrietig in grote gedeeltes van zijn vroege leven.

André werd ook door zijn ouders niet begrepen in zijn stoornis. Deze maakten zich zorgen om zijn groeiende problemen op school, en trachtten, zoals gebruikelijk in die tijd, een veelgebruikt pedagogisch hulpmiddel toe te passen: geweld. Kyvon werd met groeiende regelmaat door zijn vader onder de grasmat getrapt, met als gevolg emotionele schade die zijn spastische stoornis enkel deed toenemen, met voorspelbare resultaten op school.

Kyvon besloot uit Rotterdam te vertrekken om zijn zielenrust in de duinen te vinden. Hij wilde hier een nieuw leven opbouwen als strandjutter; hij werd aangetrokken door de vrijheid die het zou brengen als hij hier zou leven van de wind. Na enkele weken trok Kyvon echter de conclusie dat wind niet eetbaar is, en hij besloot boer te worden.

Vroege carrièreBewerken

André Kloot, zoals hij op dat moment nog heet, belde aan bij de dichtstbijzijnde boer, alwaar hij direcht in dienst werd genomen als boerenknecht. De andere landbouwers op het bedrijf zagen meteen een hilarische kant aan André van Duin, zoals ze hem begonnen te noemen vanwege zijn verleden als strandjutter.

Kyvon bleek een groot talent te hebben voor het boerenbestaan. Hij werd al vlug dorpskampioen worteltrekken en wekte hiermee de jaloezie op bij de andere boerenknechten op de boerderij, die beweerden dat "die Van Duin slechts uit is op promotie". Ze maakten hem uit voor allerlei lelijke namen[3] en maakten zijn verblijf op het bedrijf tot een grote uitdaging.

CarrièreBewerken

Het idee om een eigen bedrijf te beginnen schoot al snel door het hoofd van Kyvon. Hij kocht een boerderijtje in de buurt, alwaar hij verschillende groenten ging verbouwen. Hij verkocht in de lente zijn piepers, in de zomer zijn komkommers, in de herfst zijn kolen en in de winter zijn penen. In de wijde omgeving ging "die Van Duin" bekend staan als een grootmeester in het telen en, aangemoedigd door dit succes, meldde Kyvon zich aan voor en televisieprogramma van agrarische omroep TROS - vernoemd naar de trostomaat. In dit programma, "Nieuwe Oogst", werd Kyvon ten onrechte aangekondigd als "André van Duin", na het lezen van de bedrijfsnaam van zijn boerderij.

In het programma kreeg Kyvon, op het moment suprême, een spastische aanval. Hierdoor viel Kyvon niet op door de goede resultaten van zijn optreden; wèl door zijn grappige voorkomen en gelaatstrekken. "André van Duin" werd op deze manier ongewild een nationaal bekend komiek.

RadioBewerken

Aanvankelijk op Radio Noordzee, maar later op 3FM maakte Kyvon het radioprogramma "De Dik Voor Mekaar Show". Dit deed hij onder de schuilnaam "Dik Voor Mekaar", zodat hij in de anonimiteit zijn reputatie onder de naam "André van Duin" niet met zich mee hoefde te dragen. Het radioprogramma was bedoeld als een serieus informatieverschaffend praatprogramma. Hierbij kwamen vele vaste gasten langs, waaronder de heer "ome" Joop en Harry Nak. Deze gasten waren experts op hun vakgebied, maar dit werd door de luisteraar niet altijd als dusdanig opgevat. Ook de schuilnaam van Kyvon was weinig succesvol. Vele luisteraars hadden door dat Kyvon achter de de draaitafel zat, waardoor het programma direct werd opgevat als komisch radioprogramma. De incompetentie van Kyvon werd hiermee eens te meer pijnlijk duidelijk. Aangezien dit de luistercijfers niet bleek te drukken, heeft het programma nog jarenlang gedraaid.

 
Enge wezens werd in Animal Crackers ook een podium geboden.

TelevisieBewerken

Op de televisie heeft Kyvon jarenlang een documentairereeks gemaakt: het zogeheten Animal Crackers. Kyvon, gefascineerd als hij was door het dierenrijk,[4] probeerde de gedachten van dieren te vertolken. Tot zijn grote spijt werd ook dit programma een ware rage.

Literaire werkenBewerken

Eén van de grote passies van Kyvon is het schrijven van literaire muziek, welke - en ja, het is een thema -, veelal verkeerd wordt begrepen. Zo is het wel correct dat "Hele Grote Bloemkolen" de vrouwelijke secundaire geslachtskenmerken bezingt, maar de bedoeling die Kyvon daar bij heeft is anders dan men doorgaans denkt. Zijn bedoeling is niet om schunnig te zijn, maar om de vergankelijkheid van schoonheid te bezingen, en men te waarschuwen dat het innerlijk is wat een vrouw haar individuele karakter geeft. Bloemkolen gaan na verloop van tijd namelijk rotten, terwijl een persoonlijkheid slechts rijpt. Deze levensles wordt echter zelden begrepen door de toehoorder.

NaamswijzigingBewerken

Aangezien Kyvon in die tijd nog altijd de achternaam Kloot draagt, met alle bijnamen van dien, besluit hij de achternaam van zijn vader aan te nemen; Kievon. Aangezien onze André in die tijd nog een grote wrok koesterde jegens de boerenknechten die hem voorheen pestten, door grappen te maken over zijn naam, besluit hij ze terug te treiteren. Deze dyslectische boerenknechten zouden wel anders piepen als ze zijn naam voortaan met een y moesten schrijven in plaats van ie! Pak aan!

NotenbalkBewerken