Bametal

Bametal is een van de oudste vormen van heavy metal. Vooral in de 17e eeuw was deze muziek zeer geliefd bij de kerk en de adel.

Willem BarentzsBewerken

 
Een tekening van de maestro, vermoedelijk een cover van een single.

Rond 1590 sprong barockartiest, Willem Barentsz, (overleden in 1597 toen hij stikte in zijn leadluit), na een overdosis abrikozennectar, over van Barock naar Bametal. Van de barockstijl die te horen was op zijn in 1587 uitgebrachte "Island of Doom", was op zijn in 1594 uitgebrachte album "Novica Zemblicaia" (later hernoemd naar "Nova Zembla"), niets meer te horen.

Invloed van barockBewerken

In principe is Bametal onstaan uit de combinatie van Barock en Heavy Metal. Punk zou hier echter oorspronkelijk ook een rol gespeeld hebben, maar punk was nog niet dood en moest dus tot aan 1677 wachten tot de Bapunk ontstond. Na de dood van Punk in 1597, werd de muziekstijl overgenomen door "The Early Big Three of Bametal". In de 17e eeuw kwam de invloedrijkste bametalartiest op: Johan Sebastian Bach, die overigens nog steeds leeft als "Sebastian Bach", al is zijn muziekstijl drastisch veranderd van de Bametal tot de Glammetal.

BezettingBewerken

In een bametalband zijn over het algemeen de volgende instrumenten aanwezig:

OndergangBewerken

In de 18e eeuw, zo rond 1799, toen classic metal artiest Ludwig von Beethoven zijn debuutalbum "Fuck Mozart" uitbracht, en een kickass werd, werd de Bametal verdrongen door de Classic Rock en de Classic Metal. Deze stijlen bestaan heden ten dage nog steeds. Enkele bands die hier soms onder gerekend worden zijn Guns 'n Roses en AC/DC.

Bametal nuBewerken

Van Bametal is sinds zijn ondergang niet veel meer gehoord. In 1983 bracht Drugmetalartiest Ozzy Osbourne echter zijn Bametalalbum "Barock at the Moon" uit. Hieruit kan men concluderen dat de Barock 'n Baroll weer aan het opkomen is, en waarschijnlijk Bametal dus ook.

Zie ookBewerken