Bart De Wever

Bart Albert Liliane De Wever (Den Bart voor de vrienden) is een Vlaams politicus uit de provincie Antwerpen van België, in Europa op het noordelijke halfrond van de Aarde. Hij is partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Sommigen beweren dat hij een Iers filosoof is, die later geëmigreerd zou zijn uit het land omwille van religische onrust.

Bart De Wever
Bart de wever.jpg
Algemene informatie
Geboren 21 december 1970
Geboorteplaats Mortsel (België)
Overleden bij de volgende verkiezingen
Doodsoorzaak vermoord door Elio Di Rupo
Nationaliteit Belgisch
Bekend vanwege Award voor De Slimste Mens
Overige informatie
Religie Smoscisme
Ex-partner Yves Leterme
Partij N-VA


De Wever samen met de komiek Geert Hoste in 't Draakske, zijn lievelingsfrituur.
De Wever aan het stikken in zijn zoveelste Bikiburger van de frituur.
Dat komt ervan na zoveel friet met curryworsten.

Nil volentibus arduum.
~ De Wever tegen een Marokkaan die Nederlands leert.

Nil volentibus arduum.
~ De Wever tegen een zeurende Waal die niet onderhandelen wil.

Nil volentibus arduum.
~ Een spookrijdende De Wever die de files beu is.

Nou, voor hen die willen is niets moeilijk. Een latinist in Vlaanderen moet ook eens duidelijk zijn...
~ Kapitein Overduidelijk

Nen grote friet met een klash mamoetsaus erop!
~ Bart De Wever na een vermoeiende dag onderhandelen met de Walen

België barst!
~ De Wever

Bart barst!!!
~ Zijn wegrennende vrouw na het zoveelste bakje friet.

Dikzakken moeten het land uit!
~ Geert Wilders tegen De Wever aan de Nederlands-Belgische grens

BiografieBewerken

AlgemeenBewerken

Bart De Wever is een archeoloog van opleiding (licentiaat K.U.Leuven en CIA). Zijn oudere broer, Bruno De Wever, is een gerespecteerd historicus die doceert aan de Universiteit Gent. Maar ja, het gaat niet over de broer. Als student was hij lid van scouts en hij is oud-hoofdredacteur van Dag Allemaal en Kerk & Leven. Hij was een tijd verbonden aan de Kerk als wetenschappelijk medewerker en werkte daar mee aan de Nieuwe Encyclopedie van Newspeak. Hij was aan de K.U.Leuven snode plannetjes aan het smeden om een Derde Wereldoorlog op te starten, maar gaf dit op om zich volledig te wijden aan de Belgische politiek. Zijn mens- en wereldbeeld komt tot uiting in de verzameling van zijn columns uit Flair en Story, getiteld Kostbare momenten met mijn vrouw. Vijf jaar intiem (Uitgeverij Pelckmans, 2008).

De Wever is sinds 12 januari 2008 getrouwd met Veerle Hegge, en vader van vier kinderen. Op 11 juli 2009 pleegden zij een aanslag op de Sint-Willibrorduskerk in Berchem.

Politieke carrièreBewerken

Omdat kleine De Wever mee wou doen met papa, drong hij - zo vinnig als hij toen (nog) was - in het gebouw binnen en was lid van de VU sinds zijn geboorte (hij kreeg toen een partijlidkaart van zijn vader). Hij zat een aantal jaren in de hitlerjügend, maar werd er buitengeschopt toen hij een scherpe frisbee in de vorm van een swastika naar een pestende Waal wierp. Voor de VU nam hij als volwassene deel aan de gemeenteraadsverkiezingen te Antwerpen in 1994 en stond op de kartellijst Antwerpen 94 van CVP en VU. Maar toen ook de CIA betrokken raakte, werd de VU ontbonden en klopte De Wever aan bij de CD&V van de tien jaar oudere Yves Leterme.

EchtscheidingBewerken

 
YLeterme @yves_leterme
Kwil u ni mr. Onze liefde is als n woestyn
14 jaar geleden


Omdat De Wever Leterme beu was omwille van zijn stommiteiten besloot hij te scheiden. Hij had al gauw een hoop mensen verzameld voor een nieuwe partij en hoopte hij op een succes. Hij ronselde onder andere bij zijn favoriete frituur en zocht steun in rusthuizen. De Nieuw-Vlaamse Alliantie ontstond. Later vond hij zijn geluk bij zijn vrouw Veerle en zijn politieke aanbidder Karel Michiel. Enkel bij zijn vrouw kwamen er kinderen voort.

Na de federale verkiezingen van 13 juni 2010Bewerken

Een pakske friet bij de frituur als beloning op zijn overwinning. Zijn taak zou echter nog veel van hem vergen: hij moest België bijeenvegen, ineenpuzzelen en inkaderen. Desondanks had hij heel graag Vlaanderen onafhankelijk gezien. Dit moest hij doen samen met zijn aartsrivaal, Elio Di Rupo. De laatste kreeg dezelfde opdracht van de koning, in de hoop dat De Wever nog iets van sympathie zou overhouden aan een Waal. Helaas, vrijwel meteen na een ontmoeting liep het mis: de een vloog de ander in de haren. Drie keer raden wie won. Een woedende De Wever liet een letterlijk en figuurlijk gebroken Di Rupo achter, om zich na een lange zware dag in de frituur 't Draakske terug te trekken.

Bart als redenaarBewerken

 
Uitgetergd na een lange werkdag. Den Bart is ook maar nen mens...

Quo usque tandem abutere, Di Rupo, patientia nostra!?[1]
~ Een aanmanende De Wever tegen Di Rupo

O tempora, o mores![2]
~ Een dreigende De Wever over de tijd.

Tu, sentina![3]
~ Een beledigende De Wever tegen Di Rupo.

Age si quid agis!![4]
~ Een zeer beledigde Bart De Wever tegen Di Rupo over de vorming van een Vlaams front.

Aangezien De Wever erg vaak in heftige debatten en discussies verwikkeld zit, wordt hij geacht goed te kunnen spreken. Dat wist hij namelijk vroeger al en bereidde zich daar ook op voor. Hij werd in zijn jeugd met Latijnse teksten geïndoctrineerd en moest al zijn examens Latijn mondeling afleggen. Hij moest alle Latijnse woorden van het woordenboek kennen, totdat het de spuigaten uitliep, zodat hij zijn publiek kon platslaan met een breed vocabularium. Op die manier werd hij al gauw een goed redenaar, en kreeg hij ook het voorzitterschap aangeboden van de Erasmus-Stichting, die in het voetspoor van Desiderius Erasmus ijvert voor het levend houden der Latijnse taal.

Dit artikel is winnaar van de

Herfstkool 2010

WetenswaardigBewerken

 • Op 5 februari 2009 was Bart De Wever uitgeroepen tot De Slimste Mens ter Wereld[5].
 • De Wever kreeg in het najaar van 2009 persoonlijke felicitaties van de cabaretier Geert Hoste om te zeggen dat De Wever beter was dan hijzelf.
 • Voor de lezers van deredactie.be was De Wever de persoonlijkheid van het jaar 2009 en de jaren die daarop zouden volgen. De Wever klopte daarmee Herman Brusselmans[6].
 • Bart De Wever staat erom bekend dat hij graag nu en dan een Latijnse one-liner rondstrooit en niet meer bijeenveegt. Deze gewoonte zorgde medio 2010 in het Vlaamse onderwijs voor een heuse hype van het onderwijs in de klassieke talen in Vlaanderen. Opeens werd ook de literatuur van Cicero ook erg populair [7]
 • Op 17 juni 2010 maakte Bart De Wever in de hoedanigheid van 'federale' informateur de fout om op een persconferentie geen Franse vertaling te geven. Toen de Franstalige pers vroeg of er ook een Franse versie voorzien was, zette hij zijn fout - niet gespeend van enige zelfspot - recht met "En français? Ah oui, je n'ai pas préparé ça. C'est déjà une bêtise!". Vervolgens trapte hij het gewoon af, op weg naar zijn lievelingsfrituur 't Draakske.[8]
 • De Wever staat bekend als een keizerlijke - Latijnse - 'stoefer'.

NotenBewerken

Dit is een
KOOL
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Bart De Wever.

Harde noten? Die zijn er genoeg in de regering...
~ Bart De Wever

 1. "Hoe lang nog, Di Rupo, ga jij ons geduld op de proef stellen!?"
 2. "O tijden, o zeden!"
 3. "Jij, stuk stront!"
 4. "Als je iets doet, doe het dan goed"
 5. Een quizprogramma Nobelprijs
 6. Bart De Wever is "Persoonlijkheid van 2009", deredactie.be, 2009-12-31
 7. De Wever maakt Latijn weer populair, De Standaard, 2010-06-16
 8. La première 'bêtise' de Bart De Wever, De Standaard, 2010-06-18

LinksBewerken

Gloria in exelsis Sophia! Ingelijste versie:
17 oktober 2010
Dit sublieme artikel is de glorieuze overwinnaar van een Kool en geldt daarmee als voorbeeld voor eenieder die perfectie nastreeft! Het artikel is daarom ingelijst op de Hoofdpagina en in de Lijst der Giganten.


Vlaamsche figuren

Bart De Wever · Flip Kowlier · Herman Brusselmans · Herman Van Rompuy · Hugo Claus · Jan van Eyck · Kapitein Zeppos
Kimberley Vlaeminck · Louis Paul Boon · Napoleon Bonaparte · Peter Paul Rubens · Pieter Bruegel de Oude · Tijl Uilenspiegel
Tom Boonen · Urbanus van Anus · Yves Leterme