Bastogne

Bastogne, of Bastenaken voor wie de Taalstrijd weigert op te geven, is een stad in België. Om precies te zijn ligt ze in de provincie Luxemburg, en wel in de gemeente Nederland. De stad telt minder dan een miljoen inwoners, die inwoners van Bastogne worden genoemd.

Bastogne
Plaats in België
Vlag van Bastogne
Vlag van Bastogne
Basisgegevens
Motto Er gaat niets boven Groningen
de smaak van Bastogne!
Provincie Luxemburg
Land België
Portaal  Portaalicoon Plaats

KoekBewerken

Bastogne is het meest bekend om de Bastognekoek die in de stad wordt geproduceerd en die, net als Goudse kaas, Gentse azalea's en Griekse begrotingstekorten, een beschermde geografische aanduiding hebben van de EU. Het koekje werd uitgevonden aan het einde van de negentiende eeuw door de Luikse bakker Léon Houa. Hij maakte het met zelfrijdend bakmeel,[1] suiker, kandijstroop, suiker, eidooier, suiker, boter, kaas en suiker.

Het koekje werd erg populair bij toeristen die Luik bezochten, en dat baarde de gemeenteraad zorgen. De stad aan de Maas deed al jaren haar best de naargeestigste stad van België te worden en met een toeristische trekpleister als deze zouden ze nooit Charleroi inhalen! Houa kreeg een uitzettingsbevel aan zijn met bloem besmeurde broek en zocht zijn heil in de Ardennen. Om zijn nieuwe stadsgenoten te bedanken voor hun gastvrijheid,[2] noemde hij zijn beste uitvinding naar zijn nieuwe thuis.

KoersBewerken

Het koekje werd zo populair, dat hordes mensen én vrouwen op de fiets sprongen om de heuvels te trotseren en een pak Bastogne mee te nemen. Dit leverde vanaf 1890 gevaarlijke situaties op, doordat de vele automobilisten op de E25 niet goed opletten en de fietsers ongenadig van de weg reden, wat op sommige plekken een val van het viaduct, tientallen meters naar beneden in het dal betekende. Journalist L. A. Doyenne besloot dat het zo niet verder kon en pleitte ervoor dat professionele coureurs de bezorging van de koeken aan de Vurige Stede[3] op zich zouden nemen. Houa vond het idee goed, mits er een wedstrijd van zou worden gemaakt.

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Bastenaken.

De wielerkoers Liège-Bastogne-Liège was geboren en bakker Houa zelf versloeg de concurrentie in 1892, 1893 en 1894 met speels gemak. Hij kende namelijk de route als de achterkant van zijn door ovens bruingebakken handen en terwijl andere fietsers zich te pletter reden via Stavelot, Stockeu en Spa, nam Houa een westelijke route waarbij hij zich alleen over de Côte de la Redoute hoefde te hijsen. Daarop werd besloten de wedstrijd pas weer te organiseren als Houa zo oud was geworden dat er toch kans was voor een jonge coureur om te gaan winnen. Deze geschiedenis verklaart ook waarom u nog steeds jaarlijks in april Alejandro Valverde, Philippe Gilbert en Wout Poels met een pak kandijkoeken op de bagagedrager ziet rijden.

KoelbloedigheidBewerken

In 1944 brak er een enorme veldslag los rondom Bastogne. Na geschiedkundig onderzoek van de Universiteit van Eupen blijkt dat er begin december in het kantoor van Adolf Hitler een gesprek heeft plaatsgevonden tussen hem en maarschalk Gerd von Rundfleesch dat ongeveer zo ging:

 
ZUM ANFALL, VÖR DEN BASTOGNE!
RUNDFLEESCH : Führer, wir verliezen Terrein, überall, wir gaan ganzemaal nach den Kloten!
HITLER   : Hé... Gerdje... rustig joh! Praat even normaal Nederlands en neem een koekje.
RUNDFLEESCH : Führer, wir hebben keine Tijd vör... hmm, dit is een heel lekker koekje.
HITLER   : Heb ik smaak of heb ik smaak?
RUNDFLEESCH : Zijn dit Bastognes?
HITLER   : Is Churchill een zuipschuit... Natuurlijk, echte Bastognes, niet die goedkope kandijprul van de Aldi.
RUNDFLEESCH : Dan zult u dat wel gaan missen.
HITLER   : Missen, haha! ... Wacht, wat?
RUNDFLEESCH : Nou ja, de Amerikanen hebben Bastogne ingenomen en d-...
HITLER   : DU GEHST NÜÜÜÜÜÜÜÜÜ DIE TANKS KLARSETTEN!

Het Duitse leger begon zo een wanhoopsoffensief om de fabriek van de oude Houa weer in handen te krijgen, wat bij de bakker de door kaneel verkleurde haren te berge deed rijzen. De koekjesfabriek werd fel verdedigd door de Amerikaanse 101 Airborne Division onder leiding van Anthony ‘Lu’ McAuliffe, die zichzelf onsterfelijk maakte toen een Duitse onderhandelaar hem vroeg zich over te geven:

Nuts! ... TUC! ... Mikado! ... You can keep all that shit! But Bastonyee belongs to 'Murica now, bitch!
~ Lu McAuliffe over Bastogne.

De Amerikanen hielden uiteindelijk stand en de bakker Houa was zo dankbaar, dat hij zijn bedrijf LU noemde naar de bijnaam van de generaal die hem uit handen van de nazi's hield.

Koetjes en kalfjesBewerken