Beatrix

(Doorverwezen vanaf Beatrix)
Beatrix met haar magische pistool.

Beatrix van Oranje-Nassau was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 de Capa di tutti Capi van de B.V. Nederland, ook wel bekend als de Firma List & Bedrog. Zij regeerde de B.V. met strakke hand en duldde geen tegenspraak in haar raadsbesluiten. Ze is het oudste en enig overgebleven kind uit het huwelijk van Juliana van Oranje-Nassau en Bernardo Lippi.

JeugdBewerken

Beatrix werd geboren op 31 januari 1938 geboren in het Italiaanse Bari, als eerste dochter van de beruchte maffiabaas Bernardo Lippi. Ze was het eerste jaar een lief klein prinsesje, dat met gouden ballen speelde en kikkers kuste. De eerste traumatische ervaring was de geboorte van haar zusje Irene. Plotseling ging een deel van haar moeders aandacht naar dat kleine krengetje toe. De jongvolwassen dreumes besloot dat dit niet zo verder kon. Toen de familie moest vluchten voor de oprukkende nazi's, zorgde Beatrix dat Irene in de consternatie spoorloos verdween.

In Canada had de jonge Beatrix de tijd van haar leven, maar aan al het mooie komt een einde en de Tweede Wereldoorlog was geen uitzondering. De terugreis kwam echter niet verkeerd uit, want inmiddels was er weer een kleine plaaggeest met de naam Margriet opgedoken. Deze keer kon Beatrix niet voorkomen dat haar jongere zus meekwam in het vliegtuig, dus nodigde ze haar tweejarige zus uit om verstoppertje te spelen in het laadruim. Niet veel later knalde de deur van het laadruim open en vloog één blauwbloedige telg de Atlantische Oceaan in, terwijl Beatrix alweer netjes met gordel om in haar stoel zat.

Haar ouders gaven nog steeds niet op in de slaapkamer en verwekten Christina, die na de oorlog geboren werd. Zij was de eerste Nederlander die alles wat ze ouderwets vond afdeed als van voor de oorlog en Beatrix vond haar dan ook met recht de irritantste zus. Daarom koos ze voor een Bijbelse straf. Ze liet een engel komen die zei dat Christina uit Soest moest wegrennen en niet mocht omkijken. Toen ze uiteindelijk toch omkeek, veranderde Christina in een zoutzuil. Deze bizarre gebeurtenis ging de Nederlandse geschiedenis in als de verzuiling.

Toen Juliana besloot niet nogmaals zwanger te worden en Lippi dan maar besloot alle andere vrouwen van het noordelijk halfrond te beminnen, ging de puberende Beatrix tevreden zitten met een oranjebittertje. Toen bedacht zij echter dat het bedrijf stuurloos naar chaos en anarchie zou afglijden door het aanstaande gekibbel tussen haar ouders, als zij niet krachtdadig het roer van het schip zou grijpen. Was zij immers niet een nazaat van degene die het volk had ontrukt aan de klauwen van de Spanjolen?[1]

 
Beatrix op haar bruiloft. De honger naar macht is duidelijk te zien.

StaatsgreepBewerken

Om haar doelen te bewerkstelligen, stapte Beatrix op een andere maffiabaas genaamd Claudio Amesbergo, om hem ten huwelijk te vragen. Deze zette voor het halve imperium graag zijn haat richting de familie Lippi-van Oranje-Nassau opzij en ging op het aanzoek in. In de B.V. Nederland kreeg ze er echter niet de handen voor op elkaar, want de Amesbergo's en de Lippi's waren gezworen aartsvijanden. Onderzoeksjournalist William Shakespeare maakte over deze roerige periode in de Italiaanse onderwereld de documentaire Romeo And Juliet. Waar hij die namen vandaan haalde, was iedereen een raadsel.

De bruiloft werd een mediahype en werd dan ook door het hele land live bekeken.[2] Nog voordat haar huwelijksdag voorbij was, ontploften de bommen in de straten en reden de tanks over de pleinen. Al snel waren alle strategische punten door het personeel van de nieuwe familie Amesbergo-Lippi bezet. Nauwelijks iemand merkte er iets van, zo druk had iedereen het met juichen, zuipen, hossen, televisiekijken en vlaggetjes zwaaien, maar aan het eind van de dag waren de machtsverhoudingen in het land gewijzigd en danste de onder- en de bovenwereld naar het pijpen van La Bea.[3]

Omdat ze de macht met werkelijk niemand wenste te delen, begon Beatrix prompt de thee van haar echtgenoot te vergiftigen. Dat trok eerst op niets, want Claudio dronk koffie, dus Beatrix schakelde over naar het spreekwoordelijke bakkie trootst. Claudio raakte eerst in een depressie waarvoor hij in Zwitserland behandeld werd, maar na een aantal jaren moest hij opvallend vaak naar het ziekenhuis vanwege tumoren, Parkinson en nierproblemen. Uiteindelijk bezweek Claudio volgens de officiële lezing aan een longontsteking, maar de betere complotdenker weet wel beter.

NageslachtBewerken

Als Capa di tutti Capi ruimde Beatrix genadeloos al haar concurrenten en idealistische wetshandhavers uit de weg en wist deze aanslagen altijd goed te maskeren, bijvoorbeeld door het te laten lijken op een ongelukkige botsing met een zwarte Suzuki Swift. Ondertussen bereidde ze haar oudste zoon, Willem, voor op het koningschap door hem bewust met twee jongere broers op te zadelen die hij uit de weg moest zien te ruimen. Van Friso wist de kroonprins af te komen in een verdacht skiongeluk, waarop Constatijn zwoer zich terug te trekken en met zijn vrouw zich in te zetten voor een betekenisloos goed doel zoals lezen. Voorlopig lijkt Constatijn daarmee buiten schot te blijven.

In 2013 deed Beatrix afstand van de macht over haar imperium, maar niet van haar duizelingwekkende privévermogen, door de hermelijnen mantel en haar magische pistool over te dragen aan haar zoon.


}