Volgens Wikipedia is de beha een kledingstuk voor vrouwen, om de borsten mee te bedekken en mee te ondersteunen. Dit is een werkelijk schandalige bewering! Ten eerste zijn lang niet alle mensen die beha’s dragen vrouwen. Ten tweede gaat er achter de uitspraak het idee schuil dat vrouw zijn iets met het menselijk lichaam en de bijbehorende kledingstukken te maken heeft. Morosofen hebben echter onweerlegbaar bewezen dat sekse een sociale constructie is. Wie dus ook maar een beetje op de hoogte is van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen is dient gedateerde en cisgendernormatieve uitlatingen als Een beha, bh of bustehouder is een kledingstuk voor vrouwen dat normaliter uit schouderbandjes, twee cups en een centrale band rond de borstkas bestaat dus te verwerpen.

Wat de beha zelf betreft, dat is vooral een briljante prestatie van Amerikaanse marketeers. Het ene meesterbreinen achter de beha waren Caresse Crosby, één patentenverzamelaarster uit de even ontaarde als verfijnde bovenklasse van De Grote Appel tijdens de jazztijd. Het andere meesterbrein was Wroe Alderson, een minder flamboyante christelijke econoom die in navolging van Aristoteles en Thomas van Aquino van mening was dat de waarde van een voorwerp vooral schuilt in de manier waarop het gebruikt wordt. Dit was ook de tijd waarin steeds meer vrouwen zelf geld verdienden en konden besteden. Het lag voor mevrouw Crosby en meneer Alderson dus voor de hand om een lekker duur en winstgevend modeartikel 'voor vrouwen' te ontwerpen waarvan de waarde vooral zou liggen in een fenomeen beschreven met de niet al te fraaie term opzichtige consumptie[1].

Voordelen van het dragen van een behaBewerken

  - Tip! -  

Wie handig is met scharen kan een halve beha gebruiken als keppeltje

Zoals gezegd schuilt de waarde van een beha vooral in de sociale context van het gebruik ervan, hierom hebben feministes en andere maatschappijcritici van Marxistische signatuur een ware hekel aan het kledingstuk. Het marxisme leert ons namelijk dat de waarde van een product niet bepaald wordt door de sociale context, maar door de hoeveelheid werk bij het productieproces komt kijken. Iedere vrouw die ooit een vriend heeft gehad die haar een eeuwigheid lichamelijk probeerde te plezieren en daarbij geen greintje succes boekte zal begrijpen dat de moeite die in iets gestoken wordt en de waarde van dat iets geen drol met elkaar te maken hebben.

Voor wie niet in verhaaltjes over schouderpijn en het risico om een viervoeter te worden gelooft[2] zijn er de volgende redenen om een beha te dragen:

  • Het voorkomen van geroddel in de trant van kijk haar nou! Ze draagt geen beha? Wat raar...
  • Het identificeren van knaapjes die duidelijk nog niet doorhebben hoe zij zo'n ding los moeten maken tegen wie je vervolgens iets zegt in de trant van 'ik weet niet of dit zo'n goed idee is'.
  • Het verbergen van je platheid. Ideaal om pedofielen op een afstand te houden.
  • Over afwijkende seksuele voorkeuren gesproken! Er bestaan eetbare beha's waarmee je mannen die iets met vore hebben mee kan plezieren zonder zelf gekannibaliseerd te worden.
  • Je spiekbriefjes wil bewaren op een plek waar je docent niet mag gluren. Helaas heeft Diederik Stapel aangetoond dat dit niet al te goed werkt aangezien je het briefje uit je beha moet halen om ernaar te kijken. Er is nog wel wetenschappelijk onderzoek nodig om uitsluitsel te geven over de vraag of het dragen van een beha met daartussenin een spiekbriefje tot betere schoolprestaties leidt.

GalerijBewerken

NotenbalkBewerken

  1. Opzichtige consumptie is gelukkig nog altijd minder erg dan de volslagen walgelijke Engelse term conspicuous consumption.
  2. Verkoopleugentjes die niet eens zo betreurenswaardig zijn aangezien het dragen van een fraai stukje textiel als een beha weinig kwaad kan. Het in het leven roepen van de orthodontie, een dure grap waarbij kinderen aan wie niets mankeert jarenlang aan smoel gemarteld worden, was daarentegen een ronduit demonische streek van Crosby en Alderson. Wist u trouwens dat deze twee marketinggenieën bevriend waren met Aleister Crowley?