Bert van Marwijk

Van Marwijk als clubcoach.

Hij was geen Ajacied.
~ Johan Cruijf over Bart van Marwijk.

Lambertus van Marwijk (Deventer, 19 mei 1952) is een gele man in een gestreepte trui. Hij wordt gekenmerkt door zijn langwerpige hoofd, zijn pluizige kapsel en zijn sceptische houding. In de volksmond staat Van Marwijk bekend als 'Bert van Ernie'. Ernie is zijn meer oranje getinte vriend, met wie hij allerlei avonturen beleeft.

Enkele malen per jaar ontfermt Bert van Ernie zich over de spelers van het Nederlands voetbalelftal. Tijdens deze sessies laat hij de spelers hard werken in gek gekleurde hesjes, om vervolgens het voetballiefhebbende volk zich twee uur lang te laten storen aan plichtmatig rondgetik van de bal, tegen een op papier mindere tegenstander.

Enig hoogtepunt tijdens de werkzaamheden van Bert van Ernie als leider van het Nederlands voetbalelftal, was het bereiken van de finale van het WK van 2010. Deze werd ternauwernood verloren van een ontketende scheidsrechter Howard Webb, al speelde tegenstander Spanje met enkele twijfelachtige beslissingen ook een dubieuze rol in het verlies.


Jeugd en eerste carrièreBewerken

Lambertus van Marwijk werd geboren als zoon van zijn vader en moeder. In zijn jeugd werd reeds zijn belangstelling voor televisie gewekt, en een droom kwam dan ook uit toen hij aan de slag kon als het brommende gedeelte van de twee-eenheid Bert & Ernie. Na een jarenlange relatie, gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen, kondigde het tweetal in juni 2008 aan er de brui aan te geven. Als reden werd formeel aangegeven, dat Bert van Ernie zijn werk voor Sesamstraat niet meer kon combineren met zijn functie als elftalleider, maar vermoed wordt tot op heden, dat Ernie van Bert een buitenechtelijke relatie had met Pino.

 
Van Marwijk als bondscoach bij Oranje.

Vervolg carrièreBewerken

Na het Europees Kampioenschap van 2008, werd bondscoach Marco van Basten wegens tegenvallende resultaten uit zijn functie ontheven en opgevolgd door Lambertus van Marwijk. Na een ellenlange twee jaar moeizame wedstrijden tegen landen als Ierland, Australië en Turkije, begon in juni 2010 het WK. Oranje oogde vermoeid en ongeïnteresseerd, maar door geluk bij de loting werd toch de kwartfinale bereikt. Hier stond Brazilië op het programma. In de eerste helft werd het Nederlands Elftal dusdanig weggespeeld, dat de Brazilianen zich in de rust reeds waagden aan bier, hasj en LSD om de overwinning te vieren. Door een blunder van de keeper van Brazilië en een kopbal van Kabouter Wesley stoomde Nederland door naar de halve finale. In de aanloop naar de halve finale kwam Lambertus van Marwijk met een nieuwe inventie: de op afstand bestuurbare bal. De eerste die hier van profiteerde was Giovanni van Bronckhorst. Hij wilde een voorzet geven, maar zonder dat iemand het opmerkte, stuurde assistent Phillip Cocu de bal de kruising in. Later kwam Cocu voor een nieuwe uitdaging te staan, toen Kabouter Wesley de bal verkeerd raakte. Cocu wist de bal echter met prima stuurwerk tussen de benen van Uruguay-verdedigers door, het doel in te krijgen. In de finale was Spanje de tegenstander. Cocu versliep zich die ochtend en kon zodoende het machientje niet besturen. Nu kwam het ware Oranje boven water, om vervolgens meteen weer te verdrinken. Robben kreeg de bal zonder bijsturing niet voorbij Casillas en in de verlenging velde de Spaanse middenvelder Bleekface het vonnis over Nederland.

HedenBewerken

Op dit moment is Bert van Ernie met Ernie van Bert bezig aan een trektocht door Zuid-Amerika, in de hoop hun relatie een nieuwe impuls te geven en de draad weer op te pakken. Mocht dit lukken, bestaat de kans dat Bert het bondscoachschap laat voor wat het is. In dat geval staat echter zijn opvolger gelukkig al weer klaar: Frank Rijk-meneer-Aart.

Zie ookBewerken