Een echte Chinees eet met stokjes.
~ Een kat uit de Aristokatten over hoe een Chinees hoort te eten

Bestek is datgene wat wij beschaafde mensen gebruiken om friet, verse kibbeling en stamppot te eten. Het bestek bestaat uit drie objecten: een mes, een vork en een lepel.

MesBewerken

 
Een mes met benamingen

Een mes gebruikt men in het algemeen om in dingen te snijden en dient niet te worden verward met een scheermes. Messen komen in vele soorten en maten. Zo zijn er messen voor het snijden van vis, genaamd "vismes" maar ook messen voor het snijden van kleuters, genaamd "plastic mesje".

Gebruik van een mesBewerken

Een mes kan maar op 2 manieren worden gebruikt zonder dat de gebruiker zich ernstig kan verwonden.

Methode 1, het snijden van voedselBewerken

Om voedsel in meerdere stukken te kunnen snijden dient de gebruiker het mes stevig met een hand aan het handvat vast te houden. Hierna dient de gebruiker het mes met de scherpe kant op het voedsel te laten rusten en er op te slaan met een hamer. Na een tijdje zal, als de procedure juist is uitgevoerd, het voedsel in 2 stukken uiteenvallen.

Methode 2, het neersteken van potentieel voedselBewerken

Om potentieel voedsel (bijvoorbeeld een winkelbediende of een junk) neer te steken dient het mes op een andere manier te worden gebruikt. De gebruiker houdt hierbij het mes stevig met 2 handen vast aan het handvat, om vervolgens zo hard mogelijk het mes naar voren te duwen. Deze handeling wordt echter afgeraden aangezien het mes hier bot van wordt. Ook kunt u hierbij mogelijk uw rug bezeren.

VorkBewerken

 
Een vork met benamingen

Ork ork ork, soep eet je met een vork
~ Een kind over hoe je soep moet eten

Een vork is een object (meestal van staal) waar men dingen aan vastprikt om die vervolgens naar hun mond te vervoeren. Dit kan omdat een vork aan de bovenkant 3 of 4 puntige metalen uitsteeksels hebben. Vorken komen net als messen in vele vormen en maten, maar uiteindelijk dienen ze allemaal voor hetzelfde, namelijk het vervoeren van voedsel naar de mond.

Gebruik van een vorkBewerken

Het gebruik van een vork is vrij simpel. Men neemt de vork losjes in zijn schrijfhand en houdt deze ongeveer een meter boven het voedsel. Vervolgens laat men het vallen zodat de 3 of 4 puntige uitsteeksels zich diep in het voedsel kunnen planten. Hierna dient de gebruiker de vork op te pakken (in de hoop dat het voedsel erop blijft zitten) en het uiteinde met de scherpe punten naar zijn mond te brengen. Voorzichtig dient hij (of zij) het voedsel in de mond te doen en de kaak te sluiten, waardoor de vork eruit kan worden getrokken zonder dat het voedsel mee terugkomt. De gebruiker dient dit meerdere malen te herhalen en de kans is groot dat het voedsel koud is tegen het eind van de eerste hap. Gebruik in dat geval een magnetron. Leg het voedsel met vork in de magnetron en geniet van de lichtshow.

Vorken worden ook elders gebruikt: Bij opstanden (hooivorken, samen met fakkels en kreten), bij het verdoven van schildpadden (muziekvorken), bij vogelmigraties (v-vorken als vliegpatroon, ook wel vliegende vork genoemd) en nog veel meer andere dingen.

LepelBewerken

 
Een lepel, weer met benamingen

Waar dient dit toch voor....
~ Socrates over de lepel

Waar een lepel voor dient is een vraag die al jaren wordt afgevraagd door diverse filosofen. Er is echter nooit een duidelijk antwoord op gegeven. Wel zijn er een aantal theorieën die zeer waarschijnlijk de reden van het bestaan van een lepel bevatten.

Theorie 1Bewerken

Socrates, een oude vieze Griek, had de theorie dat een lepel dient als een lang stuk metaal voor als er weer eens brood vast zit in het broodrooster. Dit is zeer aannemelijk omdat Socrates een Griek is. Een probleem is echter dat de bolvormige kop de toegang tot het broodrooster verspert. Socrates beweerde dat men hiervoor oorspronkelijk een mes had uitgevonden maar nadat de Romeinen (die pas over 900 jaar hoorden te leven) de technologie begonnen te stelen van de Grieken besloten ze hun technologie zo moeilijk mogelijk te maken.

Theorie 2Bewerken

Johan Cruijff ziet De Lepel (31 jaar) als middenvelder. De Lepel zou beschikken over een fantastisch richtingsgevoel die zonder al te veel moeite de bal in het net kan krijgen van 40 meter afstand.

Theorie 3Bewerken

Een onbekende wikipediaan beweerd dat de lepel "een gereedschap is om vloeistoffen mee te eten, om te roeren of op te scheppen". Dit is echter een krankzinnig idee volgens critici. "Wie gebruikt er nou een spiegel als opschepmiddel?" is dan ook de reactie van velen. Het is dan ook zeer aannemelijk dat de lepel alias 'spiegel' is uitgevonden om te ruilen met inboorlingen voor kokosnoten en andere Chinese rotzooi.

Theorie 4Bewerken

Uri Geller zegt altijd: "Lepels zijn gemaakt om te buigen, en om mijn auto mee te versieren. Alle andere mogelijkheden zijn uitgesloten. Hab el Mashelga!"

Zie ookBewerken