Bibliotheek

Bouncywikilogo.gif
Uiteraard moet Wikipedia zo nodig opscheppen met een eigen artikel over: bibliotheken.

De pedante gymnasiastjes van Wikipedia slingeren mensen die willen weten wat een bibliotheek is zogenaamd Griekse maanrunen en zelfverheerlijking in de vorm van foto's van wikipedofiele schrijfmarathons om de oren. Gelukkig is de Oncyclopedia er om bij de gratie van Sofia het volk te leren wat een bibliotheek nou eigenlijk is.

Bibliotheken zijn schromelijk achterhaalde plaatsen waar men boeken en andere documenten opslaat, die geleend of ingezien kunnen worden. Dat is dat althans de functie van bibliotheken in het grootste deel van de wereld. In Palestina worden bibliotheken gebruikt om kinderen en middeleeuwse Arabische manuscripten te verbranden om vervolgens de Joden te beschuldigen en de Verenigde Naties tegen Israël op te zetten.

Openbare BibliotheekBewerken

 
Deze bibliotheekboeken zijn niet roze genoeg om door te gaan voor chicklit en worden dus hooguit door kinderen gebruikt als smijtgoed.

In het Nederlands taalgebied zijn er geen grotere zwarte subsidiegaten dan de openbare bibliotheken. Openbare bibliotheken zijn over het algemeen uitgestorven plekken waar senioren en huisvrouwen wel eens komen om streekromans te lenen en met het personeel in discussie te gaan over zogenaamd al ingeleverde boeken om onder boetes uit te komen. Naast de reeds genoemde kortpittige hoopjes treurnis komen er op bibliotheken ook een hoop kinderen af, meestal onder dwang van hun ouders of leerkrachten. Deze kinderen vermaken in de bieb door elkaar met boeken te bekogelen en papier uit de printers te stelen om deze vol te kladderen met bloempjes, hartjes, pentagrammen en swastika's. Als hun begeleiders hen uit het oog verliezen dwingen de koters het sukkeltje van de klas of het gezin tot het nuttigen van poep en pies op de toiletten. Na dit schouwspel duwen de ouders de kinderen een stuk of acht boeken in hun handen, die zij uiteraard niet lezen omdat zij het te druk hebben met het door popzangeressen aangespoord maken en doorsturen van pikante foto's van zichzelf. Een week of twee later begint het schouwspel opnieuw.

De taken van werknemers van openbare bibliotheken bestaan deels uit het opruimen van kinderkots, het vastlijmen van aan stukken gescheurde lectuur en het nawijzen en uitlachen van klanten die zich niet hadden gerealiseerd dat boeken reserveren geld kost. De meeste tijd gaat echter op aan thee drinken, naar buiten kijken en betaald niets doen omdat er toch geen hond meer naar de openbare bibliotheek gaat. Als het salaris dat ermee op te strijken valt niet zo beroerd zou zijn, zou bibliothecaris met recht een droombaan genoemd kunnen worden.

UniversiteitsbibliotheekBewerken

Anders dan de openbare bibliotheken, die ongeveer even vaak bezocht worden als de vagina's van tumblr-gebruiksters gepenetreerd worden het Nederlands Elftal wedstrijden weet te winnen, zijn universiteitsblioblotheken (UB's voor wie aan ADD lijdt) drukke plekken die uitpuilen van de studenten. Deze studenten komen niet om boeken te lenen. Die mogelijkheid is er wel, maar alleen als de studenten eerst een reservering maken. Aangezien studenten hun geheugen net als hun studiebeurs en ouderbijdrage naar de gallemiezen helpen in cafés, komt het zelfs wanneer zij een boek weten te reserveren eigenlijk nooit tot een daadwerkelijke uitlening.

Studenten proberen ook wel eens in universiteitsbibliotheken te studeren, maar in de meeste gevallen is dat onbegonnen werk, er is namelijk nooit een studieplek vrij. De meeste plekken worden echter niet door studenten, maar door jassen en boeken bezet gehouden, waarvan de eigenaren voor de deur staan te roken. Wie het geluk heeft om toch een vrije stoel te vinden, zal streng door een studente met olifantenpoten toegesproken worden. Olifantenpoten? Ja, helaas, studentenroeien is geen remedie tegen obesitas. Met haar hese stem, die vooral zo klinkt door de hoeveelheid zaad die in haar keel is blijven hangen, zal zij iets uitkramen als 'daarww zit al iemand hooorrww'. Vervolgens speelt de zwaarlijvige studente wat met haar mobieltje, probeert de student het op een andere plek en begint het verhaaltje weer opnieuw.

Aziaten, trouw aan Meester Kong als zij zijn, komen nog het dichtst bij het daadwerkelijk studeren in de universiteitsbibliotheek. Hier wordt uiteraard gedoeld op de minderheid onder hen die daadwerkelijk iets uitvoert en niet voortdurend fraudeert. Helaas hebben zij de neiging om spontaan in slaap te vallen en zo uiteindelijk toch zonder enige nuttige activiteit studieplekken bezet te houden. Ten gevolge hiervan zijn universiteitsbibliotheken geworden tot observatielaboratoria voor onderzoekers naar narcolepsie en wellicht dus toch nog ergens goed voor.

 
Een zaal in een UB waar uitzonderlijk veel studenten daadwerkelijk iets uitvoeren. Vooraal de tweede stoel linksbovenin en de de uiterst rechtste en linkse stoelen onderin zijn representatief voor de dagelijkse werkelijkheid.

De Bibliotheek van AlexandriëBewerken

 
Hypatia was niet zoals de andere dames.[1]

Een beroemde historische bibliotheek, was die van Alexandrië[2]. Volgens een populaire mythe bevatte deze bibliotheek, sinds pakweg vier eeuwen voor de komst van onze Heer alle kennis ter wereld en werd deze in de fik gestoken door een stelletje onwetende godsdienstwaanzinnige zeloten. In werkelijkheid was het een tikkeltje anders. De bibliotheek was pas aan het einde van de vierde eeuw des Heeres opgericht, de tijd waarin de Romeinen hun heerschappij over Egypte hadden verloren aan de rechtmatige Afro-Amerikaanse koningen en de heilige Augustinus van het leven genoot. Alexandrië was de grootste stad van het laat-antieke Egypte.

Omdat de koningen het te druk hadden met rum zuipen en hap van de Kentucky Fried Chicken onder hun neus proppen om de wet te handhaven, was Alexandrië een centrum voor illegale activiteit, vooral wat het uitwisselen van verboden kennis betrof. De beroemde bibliotheek van Alexandrië was een plaats waar men zich daar schuldig aan maakte. Aan het hoofd van de bibliotheek stond Hypatia, zij beweerde wiskundige en niet zoals de andere dames te zijn. Naast Hypatia waren er een hoop dikke bèta-mannetjes te vinden die hun fedoras afdeden voor Hypatia in de hoop op een aftrekbeurt. Deze lompe satellieten lazen in de bibliotheek de boeken van de Rutger Bregman en de Richard Dawkins van hun tijd, waarvan de edities gelukkig verloren gegaan zijn.

De bibliotheek ging verloren ten gevolge van een driftbui van een autistische hypatiaan. Hij kon het niet verkroppen dat hij nooit scoorde en nam wraak door de asbak waarin Hypatia haar sigaretten uitdoofde vol te gooien met het soort olie waarmee Grieks vuur gemaakt werd. Het zal niemand verbazen dat Hypatia en haar bibliotheek vol bèta's binnen de kortste keren in de hens vlogen. De weinigen die wisten te ontsnappen konden niet geloven dat een van de euforische verlichte geesten onder hen de brand had aangestoken en gaven de christenen de schuld, op eenzelfde wijze als de communisten eeuwen later de nazi's de schuld zouden geven van de rijksdagbrand. In beide gevallen is de leugen helaas als gezaghebbende geschiedenis gaan gelden.

KloosterbibliotheekBewerken

De meeste bibliotheken zijn overzichtelijke plekken waarin boeken gemakkelijk te vinden zijn. Kloosterbibliotheken zijn daarentegen ingewikkelde doolhoven waar men geheid in verdwaald raakt. Kloosterbibliotheken zijn pikdonker en men is er op fakkels aangewezen om zich te oriënteren omdat onze Roomse vrienden nog altijd niet van elektriciteit gehoord hebben. Wat kloosterbibliotheken nog erger maakt is dat deze volstaan met spiegels die bezoekers nog verder desoriënteren. Ook liggen de boekenkasten bezaaid met middeltjes die hallucinaties opwekken. Ter overmaat van ramp kan men er een cellarius die je samen met zijn achterlijke handlanger het hoge raam uitsmijt, of een inquisiteur die je levend laat verbranden rondlopen. Om over de brandveiligheid nog maar te zwijgen! Hierom zijn kloosterbibliotheken met afstand de minst populaire bibliotheken en worden deze eigenlijk alleen bezocht door excentrieke Italiaanse romanschrijvers die in kabbala en de wereldheerschappij van de vrijmetselaars geloven.

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
11 april 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.Is't gebouwd, goedkoop of duur? Twijfel niet: architectuur!

Achmeatoren · Atomium · Berlijnse Muur · Bibliotheek · Bordeel · Brug · Café · Chinese Muur
Eiffeltoren · Euromast · Flat · Hotel · (Eigen) Huis · Kasteel · Koeltoren · Museum
Oncyclopediagebouw · Psychiatrische inrichting · Restaurant · Rotonde · Taj Mahal · Tunnel
Vogelhuisje · Witte Huis · World Trade Center (New York) · Zaanse Schans · Ziekenhuis · Zwembad

NotenbalkBewerken

  1. Een verschijnsel dat ook wel eens borderline genoemd wordt.
  2. Maakt u zich geen zorgen. Aan vraag of deze stad nou naar een dictator of naar twee veroveraars genoemd is, wordt in dit artikel geen woorden vuil gemaakt.