Bierviltje

Niet de pint, maar het viltje onder de pint is het observeren waard.

Ik heb geen bierviltje vandoen: ik drink van 't vat!
~ Urbanus van Anus over bierviltjes.

Het bierviltje, ook wel bierkaartje geheten, is het ei waaruit elke revolutie, elke staatsgreep, elke omwenteling, ja zelfs elke uitvinding gebroed wordt. Werp geen laatdunkende blikken op dit schijnbaar onooglijk platte voorwerp daar op die cafétafel: het zou wel eens aan de basis van de volgende machtswissel kunnen liggen. Of het viltje dat dertig centimeter verder ligt.

MaterieBewerken

Hoewel we het altijd over bierviltjes hebben, wordt er allang geen vilt meer gebruikt voor de vervaardiging van deze voorwerpen. Ééns was dat wel zo. Maar niet vanaf het prilste begin. Een merkwaardige historie.

VelBewerken

Toen in de negende eeuw na C., meer bepaald op 30 februari 877, een onhandige Antwerpse kelner op een chique terras aan de Meir overlopende glazen bier presenteerde aan een select gezelschap Vikings, was zijn lot bezegeld en het bierviltje geboren. Binnen het half uur boden de kieskeurige Scandinaven de herbergier een fraai setje onderzettertjes gemaakt uit de huid van de ter plaatse gevilde ober. Hun beperkte kennis van de lokale gewoontes en van het Aaantwaarps liet de waard zitten met een acuut personeelstekort en een nieuw artikel, dat hij als "biervel" dacht te horen benoemen door zijn onstuimige gasten. Ten einde niet verantwoordelijk te worden gesteld voor de tragische verdwijning van zijn kelner, veranderde hij het woord in "biervilt".

ViltBewerken

Het succes van de nieuwigheid dwong de waard om de hele set op te gebruiken[1]. Een nieuwe voorraad aanmaken op z'n Vikings zag hij niet zitten, en daarom besloot hij zijn toevlucht te nemen tot écht vilt (in vleeskleur). Dat was vrij duur, omdat het precies het uitzicht en eigenschappen moest hebben van het origineel, maar zo kon hij zijn klanten tevreden stellen, en de geruchten omtrent zijn plotse personeelsinkrimping de kop indrukken.

PapierBewerken

Een millennium of zo later werd een goedkoop procédé ontwikkeld om viltachtig papier te maken, dat bier kon absorberen zonder meteen in pap te veranderen, en het moderne bierviltje was ontstaan. Vanaf dat moment konden er ook reclameboodschappen op gedrukt worden. En wanneer reclamejongens éénmaal een oppervlakte gekoloniseerd hebben, is massale verspreiding van oppervlakte én boodschap gegarandeerd. Zo verging het ook het bierviltje. Maar op dat gebruiksvoorwerp hadden al andere mededelingen gestaan. Baanbrekende ideeën. Snode plannen.

De samenkomstBewerken

Wanneer mensen met spectaculaire en wereldschokkende ideeën van gedachten willen wisselen, doen zij dat zonder uitzondering in een café, gelaafd door indrukwekkende hoeveelheden schuimend vocht. Hoe gevorderderderder het tijdstip, en hoe groterderderder de hoeveelheden drank, des te grootser worden de ideeën.

Het sluimerende ideeBewerken

Een toekomstige wereldvernieuwer herken je niet meteen, omdat hij (of zij) niet zomaar een café komt binnenstormen met de kreet: "Waar is dat bierviltje, dat er eens mijn gedacht opzet!". Op het ogenblik dat de vindingrijkaard het pand betreedt, is hij nog een gewone, enigszins schuwe burger, die niet goed weet wat op dat ogenblik met zichzelf aan te vangen. Onbewust is hij op zoek naar zielsgenoten, en die vindt hij uiteindelijk. Hetzij omdat er al één of meer aan een tafeltje zitten, hetzij omdat hij zélf aan een tafeltje gaat zitten en later gezelschap krijgt. Dan wordt de eerste pint besteld.

Alcoholdampen verspreiden zichBewerken

Die eerste pint dient om iets om handen te hebben, om zich een houding te geven. Er wordt iets gemompeld, een opmerking over een passerende cafébezoeker bijvoorbeeld, en met een beetje geluk is het ijs gebroken[2]. De tafelgenoten worden losser, en een tweede pint wordt besteld, en een derde. De samenleving wordt op een geheel nieuwe manier belicht, zowel op materieel als op spiritueel vlak. Tekortkomingen worden uitgelicht, oplossingen worden gezocht. Na nog een aantal pinten wordt naar een hogere versnelling geschakeld, de eerste oplossingen dienen zich aan, en worden meteen aan de kant geschoven.

Het viltjeBewerken

Dan, dan is daar het magische moment: één der drinkers grabbelt een bierviltje! Even zoeken naar wat schrijfgerei, en in luttele seconden staat de nieuwe gedachte daar geschetst. De bal is aan het rollen, een groots gebeuren ligt op de loer, het is nog een kwestie van seconden, minuten, uren of Dag.


Sommige journalisten zijn zich zeer goed bewust van dit verschijnsel, en brengen veel tijd door in cafés, in de hoop op een scoop. Zij weten dat getuige zijn van een dergelijke gebeurtenis een heel voorrecht is, en dat het nóg interessanter wordt wanneer de getuige op de hoogte is van de rol die de vorm van het bierviltje speelt. Hieruit kan namelijk de aard van de op handen zijnde omwenteling afgeleid worden.

Vorm en geschiktheidBewerken

De meest geschikte vormen zijn vierkant, rond en rechthoekig, al naargelang de plannen die erop gesmeed worden. Er bestaan ook andere vormen, maar die zijn enkel goed om bizarre reclame op kwijt te raken.

Vierkante viltjesBewerken

 
Een blije Einstein wierp een flitsende gedachte neer op dit legendarische viltje
(gereproduceerd met toestemming van het Brussels Museum voor Bier en Relativiteit).

Voor de snelle krabbel, het blitse puntdicht, het ultieme idee. Reclamemakers zien hier hun meest succesvolle slogans geboren worden, politici vertrouwen er de kerngedachte van hun verkiezingscampagne aan toe. Pas met een vierkant bierviltje voor hun neus vinden schrijvers eindelijk de titel van hun nieuwste roman, en weten dichters hoe ze hun laatste gedicht kort maar pakkend kunnen betitelen. Filosofen gooien er hun ultieme briljante aforisme op, zelfstandigen krassen er de naam van hun nieuwe zaak in.

Ronde viltjesBewerken

 
Een geïnspireerde Gramme schetste hier een revolutionair ontwerp
(gereproduceerd met toestemming van het Brussels Museum voor Bier en Techniek).

Voor technisch getinte schetsen. Een greep van wereldschokkende uitvindingen die het licht zagen op een rond bierviltje: de velo, de punaise, Internet Asploder, de elpee, het mobieltje, de WC en de Volkswagen. Zowat alle verbeteringen die de mens ooit aanbracht aan het wiel, kwamen zo in de wereld, en ook de grootste vooruitgang inzake balontwerp werd aldus geboekt. De ramp met de Hindenburg werd toegeschreven aan het niet voorhanden zijn van een ovaal bierviltje op het ogenblik van het ontwerp, zodat de heer Zeppelin de constructie verkort moest optekenen, met alle gevolgen vandien.

Rechthoekige viltjesBewerken

 
Een troepje Brabantse heethoofden vertrouwde aan dit viltje in 1830 een stoutmoedig buitenzetplan toe
(gereproduceerd met toestemming van het Brussels Museum voor Bier en Onafhankelijkheid).

Voor minutieus uitgewerkte plannen van bank- en andere overvallen. Lucky Luke wist zo een brave bankiersfamilie te gijzelen. Menig land zag zich op die manier van een winstgevende kolonie geamputeerd. De landing in Normandië werd op twee (!) rechthoekige viltjes uitgewerkt, omwille van de lengte van de geviseerde kuststrook. Deze werkwijze verklaart ook het zeer moeizaam slagen van de operatie: het viltje met het westelijke gedeelte van het offensief was onderweg in zee gevallen. Hoe goed een bierviltje zich ook houdt in een plas bier, des te sneller wordt het verteerd door zeewater. De Engelse Militaire School nam het spijtige voorval in haar cursussen op, en tijdens de Falkland-oorlog werden de bierviltjes keurig in zeewaterbestendig plastic gewikkeld.

FantasievormenBewerken

 
Deze hersenkronkels worden door snode commerçanten verspreid onder de onschuldige bierdrinkers annex viltjesverzamelaars, maar hebben geen enkele historische waarde
(gereproduceerd met toestemming van het Chinees Museum voor Bier en Plezier).

Mocht Hitler zijn eerste poging tot staatsgreep in 1923 onmiddellijk op een geschikt bierviltje geschetst hebben, dan had het aanschijn van de wereld er waarschijnlijk geheel anders uitgezien. Maar neen, de jonge snaak was nog in de ban van zijn oorspronkelijke artistieke ambities, en koos voor een zeshoekig viltje. Een jaartje gevangenis en een literaire miskleun waren hiervan het gevolg. Het uiteindelijke Derde Rijk kwam tot leven via een rechthoekig bierviltje, en de rest is geschiedenis.


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
11 februari 2019
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


NotenbalkBewerken

  1. Het was een corpulente ober, die dus een aanzienlijke huidoppervlakte had bezeten.
  2. IJsbreken wordt in cafés zelfs in volle zomer toegepast, en geen klimaatsverandering die daar iets kan aan doen.