Bijna is niet helemaal.
~ Kapitein Overduidelijk over bijna.

OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Bijna-gebeurtenis bijna gemist


Bijna! Ja, jammer man. Bijna...

Bijna is een filosofische doch psychisch invloedrijke term die aangeeft dat iets net niet of bijna net niet[1] gebeurd is, wat gerust tot de categorie gewoon niet gezet kan worden. Echter is bijna een tussenstapje tussen wel en niet omdat het zowel bij wel en niet gebruikt kan worden.


ImpactBewerken

Bijna kan een zeer psychologische/geestelijke/innerlijke impact hebben omdat bijna aangeeft dat iets gewoon niet gelukt was of net wel. Het woord bijna geeft dan ook een extra duw aan de betrokkene omdat het een toon van opluchting laat verschijnen, of eerder een gevoel dat men baalt omdat het na alle inspanningen toch niet gelukt is. Sommigen die mentaal zeer zwak zijn kunnen van bijna volledig instorten om daarna niet meer op straat te durven komen. De macht van overheersing door bijna is dan ook onverbiddelijk. Daarom dient iedereen ook met voorzichtigheid bijna te gebruiken.


Waarom het gebruikt wordtBewerken

 
Bijnamomenten blijven bijna momenten.

Bijna wordt vaak gebruikt omdat men elkaar in deze hel graag wilt kleineren en/of psychologisch afmaken. Dit noemt men leedvermaak, en voor velen is leedvermaak leuk omdat het laat zien dat mensen bij faling, het verlies moeten inzien. Bij de mensen waarbij dit moeilijk is, past bijna dan ook zeer goed om het persoon nog verder omlaag te helpen. Bij winst kan men zeggen om de verliezer te confronteren met het verlies: "Bijna wonnen jullie, en bijna verloren wij". Bijna zou u zeggen dat bijna bijna niets goed zou kunnen betekenen omdat bijna bijna iedereen innerlijk kapot kan maken, net als de keiharde confrontatie met de twee kamelen in een klein autootje waardoor elke discussie hiermee als gewonnen beschouwd kan worden, om zo de ander te kunnen confronteren met het feit dat de spreker van de kamelen in het kleine autootje wel de joker heeft kunnen gebruiken om zo maar net te winnen waardoor de tegenstander bijna won. Dit is is echter niet waar omdat bijna wel degelijk alleen positieve kanten heeft, al is dat alleen voor de mensen die het juist weten te gebruiken.


Bijna momentenBewerken

Bijna momenten zijn momenten die net niet gebeurd zijn. Een aantal bekende zijn de aanslagen op de Twin Towers in New York. Als de vliegtuigen niet gekaapt waren, was er geen grote chaos met twee ingestorte torens. Bijna had men dit kunnen voorkomen, maar het lot en God zijn onverbiddelijk: Het resultaat is te bewonderen zien.

Nog meer bijna momenten zijn:

  • Op Sint Maarten is een vliegveld, waar de vliegtuigen op slechts een paar meters boven de mensen vliegt die op dat moment daar op het strand liggen. Bijna dus een neerstorting op dat strand.
  • Op een ander vliegveld, Schiphol werd het toestel van de koningin van Nederland door een doorgedraaide SBS6-reporter gestolen. Dit werd op camera vastgelegd, maar niemand had het kunnen voorkomen. Echter had er een groepje bewakers deze reporter bijna te pakken.
  • Jij had bijna een idee dat dit artikel er bijna niet was inclusief een internetverbinding.


Zie ookBewerken

VoetnotenBewerken

  1. Verwarrend hè?