Zo ziet het er uit, ongeveer
'Spoiler alert: in dit artikel wordt stevig gevochten
Yo, Adriaaan!
~ Rocky Balboa over Boksen

Kijk, boksen is net als voetbal, maar je vangt minder klappen, das logisch!
~ Johan Cruijff over Boksen

In Sovjet Rusland, handschoen bokst JOU!!
~ De situatie in Sovjet Rusland over boksen.


Boksen is een net als schaken, kruiswoordpuzzelen en figuurschaatsen een denksport. Het gaat er namelijk om te denken dat je in een gevecht op leven en dood bent beland, met slechts één manier om te overleven: de tegenstander neermeppen. Diegene die dit het hardst gelooft is meestal de winnaar. Tenzij de andere harder kan meppen. Dan wint die.

GeschiedenisBewerken

De Oorsprong van het boksenBewerken

Boksen werd uitgevonden door de Eskimo’s. Die hebben namelijk altijd van die dikke bonten wanten aan, waarmee ze, als ze gaan vechten, wel lijken te boksen. Dit viel Christoffel Columbus in 1494 ook al op, toen hij eens met een Eskimo moest vechten, die hij pas had ontdekt. Dat is zowat de eerste gedocumenteerde bokswedstrijd in de geschiedenis, maar zeker is dat niet, want er bestaan geen geschriften over. De Eskimo won, trouwens, met technische knock-out in de vierde ronde. Columbus heeft daarna nooit meer een Eskimo ontdekt, maar de bokssport was wel geboren.

 
De originele bokshandschoenen

Later waaide het boksen over naar Europa. Dit was wellicht met de Atlantische straalstroom, want anders kan je zover niet waaien. Daar was het boksen vooral populair bij de aristocratie, die zowat de enigen waren die zich de dure bonten Eskimo handschoenen konden veroorloven die toen in zwang waren.

Pas toen in 1875 de lederen bokshandschoen was uitgevonden, kon ook de minder gegoede klasse zich op de bokssport werpen. Dit betekende ook het einde van de jarenlange dominantie van de Eskimo’s in de bokssport.

De gouden eeuwBewerken

Door toedoen van de televisie werd boksen populairder dan ooit. Mensen konden vanuit hun luie zetel een bokswedstrijd meemaken. Dat kon voor de uitvinding van de televisie ook al wel, maar dat was altijd een heel gezeul met die luie zetel naar de boksarena, en je zat dan toch ook nooit zo op je gemak, tussen al dat volk. In 1939 werd de eerste bokswedstijd live uitgezonden, dat was de match tussen Duitsland en Polen. Polen lag al in de eerste ronde volledig knock-out, en zo werd het een echte walk-over voor Duitsland.

 
Boksen op televisie, dat was even wennen

Boksen werd na de Tweede Wereldoorlog nog verder gepopulariseerd door tot de verbeelding sprekende figuren als Muhammad Ali. Zo zijn bijvoorbeeld Ali’s gevleugelde woorden “sting like a bee, float like a butterfly” de wereld rond gegaan. Na vier dagen waren ze weer terug, na een redelijk vermoeiende reis. Zo was dat in die tijd.

Muhammad Ali was een controversiële figuur. Hij stond niet alleen met zijn boksen in de spotlights, maar bracht ook naast de ring spektakel, zoals die ene keer dat hij een bandje inhuurde om naast de ring spektakel te brengen terwijl hij in de spotlights aan het boksen was. En hij schuwde omstreden uitspraken en onderwerpen zeker niet, en met zijn rake opmerkingen kon hij meer dan eens een gesprekspartner vloeren. Hij kon ook wel eens zwaar uithalen naar de politiek, zo sloeg hij eens een senator bijna het ziekenhuis in. Maar hij besloot dat uiteindelijk het toch maar beter niet te doen, doch veel had het niet gescheeld.

Officiële regelsBewerken

Ook de bokser moet zich aan bepaalde regels houden. Zo mag hij bijvoorbeeld, net zoals iedereen, niet sneller rijden dan 50 km per uur in de bebouwde kom. Waarom zou een bokser meer mogen dan andere mensen? Daarnaast zijn er, wanneer hij in de boksring stapt, ook specifieke boksregels van toepassing. Deze regels werden opgesteld en bewaakt door de Galactische Boksfederatie.

Eén van de bekendste regels is uiteraard: niet onder de gordel slaan. Nu moet hierbij onmiddellijk opgemerkt worden dat wie goed kijkt, al snel merkt dat boksers geen gordel aanhebben. Dat komt natuurlijk omdat de broeken tegenwoordig voorzien zijn van een elastische band. Daardoor komt deze regel uiteraard te vervallen. Anders zou het maar wat onduidelijk worden.

 
Een rake linkse!

Een tweede regel die we allemaal wel kennen, is dat wanneer een bokser langer dan 10 tellen op de mat ligt, hij uitgeteld is. Dit komt omdat de meeste boksers niet voorbij de tien kunnen tellen, dus verder blijven tellen heeft geen zin. We noemen dit een knock-out, en betekent meteen het einde van de partij en een overwinning voor de tegenstrever, tenzij die gelijktijdig is gaan liggen en ook nog niet is rechtgestaan. In zo’n geval wint de scheidsrechter, die wel nog rechtstaat.

Als er na tien rondes nog niemand is gaan liggen, wordt de kamp ook beëindigd. Dan wordt de winnaar door een jury gekozen, op basis van een ingewikkeld puntensysteem. De jury bestaat uit 3 onpartijdige mensen uit het boksmilieu of omstreken. Om helemaal onpartijdig te zijn moeten ze de kamp volgen met een blinddoek op. Dit leidt dan vaak tot controversiële uitspraken, waar het publiek, de kijkers thuis, en in de eerste plaats de boksers zelf geen touw aan kunnen vastknopen.

Een bokser kan in beroep gaan tegen de uitspraak, maar vaak zijn boksers voor een deftig beroep niet in de wieg gelegd. Zie je ze al timmerman worden? Of boekhouder? Dus meestal leggen de boksers zich neer bij de uitspraak van de jury, en wachten dan al liggend tot er tot tien geteld wordt. Dat beroep laten ze maar zitten.

Verder zijn enkel en alleen slagen met de vuisten toegestaan. Kopstoten, stampen met de voeten, kniestoten, ellebogen, bijtaanvallen of uithalen van welke andere lichaamsfuncties dan ook zijn strikt verboden en leiden tot sancties of strafpunten. Gedraag je als een heer en laat al die vileine trucjes maar voor lafhartige sporten als karate.

GewichtsklassenBewerken

Er zijn in het boksen officiële gewichtsklassen ingesteld, omdat het na verloop van tijd niet meer eerlijk was voor de eskimo’s. Het is de bedoeling dat boksers het opnemen tegen tegenstanders van hun eigen formaat. Als we het tegenwoordig over boksen hebben, dan bedoelen we voornamelijk de zwaargewichten, of de hoogste gewichtsklasse. Niemand interesseert zich voor de lichtgewichten, dan kan je beter naar ballet of zo kijken, dat is spannender. Bende watjes…

AttributenBewerken

De officiële wedstrijdbokshandschoenen moeten voldoen aan een aantal bepaalde criteria. Ten eerste moet ze lekker warm zijn, want wat is anders het nut van een handschoen? Daarnaast mag de handschoen enkel gevuld zijn met een welbepaalde hoeveelheid kunstwol, en verder niets anders bevatten dan een hand. Dus geen bakstenen, glasscherven, ganzenveren, haaientanden, verdovende middelen of andere producten van dierlijke of natuurlijke oorsprong die het verloop van de wedstrijd zouden kunnen beïnvloeden.

De broek van de bokser moet minstens drie maten te groot lijken en tot op de enkels hangen. Er mag tekst voorzien zijn, zoals de naam of bijnaam van de bokser in kwestie. Ook de kleur is vrij te kiezen, wat een jammerlijke evolutie is in de bokssport. Er lijkt de laatste jaren onder boksers een voorkeur te zijn ontstaan voor lelijke fluo kleurtjes. Ook reclameboodschappen zijn op de broek toegestaan, maar daar wordt ons inziens ook nog niet naar vol potentieel gebruik van gemaakt.

 
Het is soms ook geen gezicht.

Verder moet de bokser een bitje in, maar aangezien de meeste boksers geen tanden meer hebben is dit eerder voor de vorm.

De boksringBewerken

Eerst en vooral, de boksring is, anders dan zijn naam doet vermoeden, niet rond maar vierkant. Waarom het dan nog ring heet, is een raadsel. Wellicht was het met een cirkelvormige boksring bij het einde van een ronde moeilijker de bokser terug naar zijn eigen hoek te begeleiden, voornamelijk bij gebrek aan hoeken. Een vierkante ring biedt bovendien het voordeel dat boksers niet eindeloos lang achter elkaar rondjes kunnen lopen als één van de twee liever een gevecht wil vermijden, maar elkaar in een hoek kunnen drummen.

De ring is voorzien van en aantal touwen die de boksers verhinderen uit de ring te vallen, hoewel dit soms alsnog gebeurt. Wanneer een bokser in de touwen hangt, is dat een teken dat hij er bijna klaar mee is. Dit leverde ook weer een mooi spreekwoord op. En zo heeft boksen onze taal verrijkt met heel wat spreekwoorden en termen. Denk maar aan: tegen de mat gaan, uitgeteld zijn, de handdoek in de ring gooien,…Wie tegenwoordig wil boksen, moet eerst het woordenboek van buiten leren.

EtymologieBewerken

 
Een close-up van een bokser

De naam boksen is waarschijnlijk afgeleid van het hondenras boxer. Deze hebben namelijk een opmerkelijk platte smoel. Dit zou een zekere vergelijking met boksers hebben opgeworpen, die vaak door een langdurig blootstellen aan klappen op het gezicht een aperte platheid van gelaat hebben ontwikkeld.

Verscheidene variaties op boksenBewerken

  • Schaduwboksen: vaak is het in de zon te warm, dus dan wordt er in de schaduw gebokst.
  • kickboksen: heeft niets met boksen te maken want je mag stampen. Schande!
  • sparren: boksen tegen een spar. Erg pijnlijk. Vooral zonder handschoenen.
  • thai boxing: boksen tegen een Thai. Dat zijn meestal kleine, fragiele mensjes dus niet zo’n probleem.

Boksen in filmsBewerken

Boksen is een geliefd onderwerp in de filmwereld, en over het algemeen een garantie op succes. Er bestaan verscheidene zeer gekende films die boksen als thema hebben. Sommige zijn zelfs bekroond met een oscar, hoewel die beeldjes helemaal niet als kroon bedoeld zijn. Toch loopt Sylvester Stallone tot de dag van vandaag nog rond met zo’n beeldje op zijn hoofd voor zijn rol in Rambo Rocky Rambo.

Ook Robert De Niro, Clint Eastwood, Christian Bale en vele anderen speelden met succes in een boksfilm. Deze films brachten veel geld in het laatje – vandaar dat ze in Hollywood spreken van “the box office”, vrij vertaald het bokskantoortje, wanneer ze het hebben over hoeveel een film heeft opgebracht.

Mixed Martial ArtsBewerken

De laatste jaren zien we dat de zuivere bokssport bevuild wordt door inmenging vanuit de MMA (Mixed Martial Arts). Nu is er niets vervelenders dan MMA. Dit is geen sport, dit is gewoon straatvechten, maar dan niet op straat, want dat is gevaarlijk vanwege de auto’s.

In MMA is zowat alles toegestaan. Zelfs iemand die op de grond ligt slaan, is niet alleen acceptabel, maar zelfs wenselijk. Dat zijn natuurlijk praktijken die niets met sportiviteit te maken hebben, en die een echte bokser tegen de borst zouden stuiten.

Jammer genoeg stellen we door de verruwing van de maatschappij vast dat MMA de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Wij willen die prutsers uit de MMA het wel eens zien opnemen tegen een echte bokser, in een echte bokswedstrijd. Maar dat zal natuurlijk nooit gebeuren!

Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen